Hlavní obsah

Náměstek Blažka dlužil osm let svému resortu přes 20 tisíc za knihy

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav.

Reklama

Z ministerstva spravedlnosti zmizely knihy za desítky tisíc korun napsané na nynějšího náměstka Antonína Stanislava. Zaplacení škody Stanislav oznámil po osmi letech. Až když se ho na dluh zeptaly Seznam Zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Antonín Stanislav (ODS) po nástupu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nastoupil na post jeho náměstka, jenom za první rok ve funkci měl příjem 1,683 milionu korun. Zároveň však úředníci vedli u náměstka paralelně dluh ve výši více než 23 tisíc.

Příčina dluhu se zrodila už v roce 2016, kdy Antonín Stanislav po podezřeních z manipulací zkoušek insolvenčních správců opouštěl na ministerstvu vysoký úřednický post. A nevrátil část státního majetku - šlo o knihy, které mu ministerstvo svěřilo a v evidenci byly na něho napsány.

Antonín Stanislav škodu nezaplatil, ani když z něj Pavel Blažek udělal zkraje roku 2022 svého politického náměstka. Teprve když se Stanislava letos v lednu po jeho dvou letech ve vrcholné funkci zeptali přímo reportéři Seznam Zpráv, uvedl, že je vše zaplaceno.

Ani po téměř 14 dnech a opakovaných urgencích ovšem nedokázalo Ministerstvo spravedlnosti vysvětlit, proč vymoci škodu vyčíslenou na 23 756 korun po vlastním náměstkovi trvalo tak dlouho.

A i přes sliby, že poskytne o všem dokumenty, mlčí i samotný náměstek Stanislav. Přitom po svém prosincovém útěku před reportéry z okna toalety slíbil, že bude transparentně komunikovat.

„Už zaplatil“

Reportéři se na dluh zeptali mluvčího Ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky minulé úterý. Ten po čtyřiadvaceti hodinách oznámil, že je už zaplacený.

Po dalších sedmi urgencích následujících do vydání textu však mluvčí nespecifikoval, kdy přesně dlužné peníze náměstek ministerstvu poukázal. Opakovaným přímým dotazům se vyhnul i sám náměstek.

On i mluvčí pouze opakují formulku, že Antonín Stanislav dluh uhradil na základě výzvy k zaplacení, kterou dostal v polovině ledna. A to v termínu, která prý byl ve výzvě stanoven. Ani jeden z mužů ale nereagoval na dotaz, zda motivací, aby se věc vyřešila, byl zájem reportérů Seznam Zpráv.

Ztracen a odepsán

Škodní komise na ministerstvu přitom podle mluvčího Řepky přijala ve Stanislavově věci usnesení už v listopadu 2021. Zmizelé knihy ministerstvo tehdy odepsalo a Stanislavovi naúčtovalo vzniklou škodu.

„Škodní komise navrhla k úhradě částku v celkové výši 23 756 korun,“ vyčíslil rozhodnutí ministerských úředníků nyní Řepka.

Náměstek Antonín Stanislav odmítl telefonický rozhovor a v SMS zprávách původně opakoval jen vyjádření ministerstva. Pak přišel s vlastním písemným vysvětlením, proč knihy v hodnotě více než dvaceti tisíc nezaplatil či nevrátil už při odchodu z ministerstva, ale až po osmi letech.

Prý to po něm doteď nikdo nechtěl a úředníci na ministerstvu publikace nejprve hledali. Tvrdil, že sám knihy neužíval, jen na něj byly v ministerské evidenci napsané, a tak je ani nemohl vrátit.

„Většina se dohledala, co se nedohledalo, jsem já neměl v držení, ale bylo na mě evidováno - tak jsem požádal o vyčíslení částky. To přišlo, zaplatil jsem řádně a včas promlčený nárok,“ napsal Stanislav. S naznačením, že dříve to nešlo: „Bez vyčíslení jsem neznal částku,“ uvedl v lednu 2024.

Nikdo mi to neřekl

Že škodu už ministerská komise vyčíslila už před třemi lety, mu prý nikdo neřekl. Tehdy se živil jako soukromník. Nynější náměstek ale zároveň slíbil, že zprostředkuje vyjádření předsedkyně ministerské škodní komise, která to osvětlí.

A ještě slíbil novinářům osobní schůzku, kde doloží blíže neupřesněné dokumenty ohledně knih.„Většinu dokumentů mám k dispozici a velmi rád vám vše ukážu,“ tvrdil Stanislav.

K ničemu z toho ale nedošlo.

Stanislav totiž reportérům následně napsal, že „v Praze pracovně několik měsíců nebude“, a to z osobních a rodinných důvodů, a dokumenty zašle e-mailem.

„Ověření u škodní komise prosím přes pana Řepku, ten uvedené samozřejmě obstará a zajisté potvrdí,“ odkázal na mluvčího Stanislav.

Řepka to ovšem přes urgence do vydání textu nezajistil a dokumenty od Stanislava také nepřišly. „Tohle jde za panem náměstkem, já materiály nedisponuji,“ odepsal na prosbu o zaslání slíbených dokumentů mluvčí Ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Doporučované