Hlavní obsah

Nejedlý? Vytváření démonických sítí, říká lékař, jenž oznámil vydírání v IKEM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kardiochirurg Ivan Netuka (uprostřed) je poradcem premiéra Petra Fialy (vlevo). A zároveň hlavním svědkem proti Michalu Stiborkovi (vpravo), bývalému řediteli IKEM.

Reklama

Obhajoba vnesla do kauzy IKEM nové jméno. Obviněný náměstek Jiří Malý mluví o údajném nátlaku Martina Nejedlého, exporadce prezidenta Miloše Zemana.

Článek

V kauze údajného vydírání v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se rýsuje první obhajoba obviněných manažerů této prestižní nemocnice. V případu je od minulého týdne stíhaný bývalý ředitel Michal Stiborek. A jeho náměstek Jiří Malý.

Kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů - s pomocí výhrůžek, zfalšovaných kompromitujících dokumentů a vykonstruovaného trestního stíhání - tvrdě naléhali na kardiochirurgy Jana Pirka a Ivana Netuku, ať nevystupují proti jejich stylu řízení nemocnice.

Pirk a Netuka jsou dnes hlavními svědky v případu.

A právě náměstek Malý policistům při výslechu řekl, že naopak management IKEM se cítil pod tlakem politiků i šedé politické zóny: konkrétně od Martina Nejedlého, tehdy poradce prezidenta Miloše Zemana.

„Profesor Netuka si budoval velmi úzký vztah s poradcem tehdejšího prezidenta Martinem Nejedlým a tento opakovaně zasahoval do práce vedení IKEM,“ popsal náměstek Malý při výslechu 2. října - ukazuje to neveřejné usnesení o zahájení trestního stíhání, které měly Seznam Zprávy možnost pročíst.

Malý uvedl i příklad: V roce 2019 si podle něj pozval Nejedlý na Hrad ředitele nemocnice Stiborka – a tam měl Nejedlý prohlásit, že je lékař Netuka nedotknutelný.

Proč? Podle Malého to měla být součást plánu na odstranění vedení IKEM - Malého a ředitele Stiborka - a převzetí řízení nemocnice s pětimiliardovým rozpočtem.

Schůzka, nebo kobereček?

Kardiochirurg Netuka takový plán popřel. „Tohle vytváření nějakých démonických sítí beru jako součást obhajoby,“ řekl Netuka pro Seznam Zprávy. Připustil, že Nejedlý je jeho pacientem. „Žádné politické nebo podnikatelské aktivity nás nespojovaly,“ prohlásil Netuka.

Aranžmá setkání na Hradě navíc bylo podle Netuky zcela jiné. O schůzku s Nejedlým požádal sám ředitel Stiborek, tehdy čerstvě jmenovaný do funkce šéfa IKEM. „To on se chtěl setkat s panem Nejedlým. Přišlo mi logické, že se v nové funkci chce potkat s řadou známých osobností. Byla to zhruba půlhodinová schůzka v lehkém společenském duchu,“ popsal Netuka.

Nejedlý Seznam Zprávám blízké vztahy s Netukou potvrdil s tím, že se znají zhruba dvacet let. „Ano, trávili jsme spolu někdy volný čas - dovolené, víkendy,“ uvedl Nejedlý a doplnil, že se v IKEM léčil s vysokým tlakem.

Přitom Netuka mluví o jejich vztahu jinak. „Nikdy jsem s panem Nejedlým na žádnou dovolenou nejel. Kdysi jsme se ve volných dnech potkávali ve stejném hotelu ve Špindlerově Mlýně, kam jsme ale jezdili každý sám se svojí rodinou,“ říká lékař.

Nejedlý rovněž popřel, že by u něj Netuka hledal pomoc v interních sporech v IKEM a že by si kvůli tomu sám předvolával na Hrad ředitele Stiborka.

„Byla to jedna schůzka, kterou pan Netuka se mnou domluvil na přání pana Stiborka,“ řekl Nejedlý s tím, že se setkání mohlo na Hradě odehrát v roce 2019. Jeho obsah Nejedlý popsal jako „společenské povídání a poděkování za úroveň lékařské péče“, kterou v IKEM Nejedlému poskytli.

„Jedinou pomoc jsem panu Netukovi poskytl, když potřeboval zařídit prohlídku Hradu, když tu byli na návštěvě lékaři,“ dodal Nejedlý.

Stiborek si dotazy Seznam Zpráv ohledně své komunikace s Nejedlým přečetl, ale nereagoval na ně.

Proč kauzu vyšetřuje GIBS

Obvinění v případu údajného vydírání v IKEM rozdali vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Tedy složky, která se zabývá trestnými činy policistů, celníků nebo třeba příslušníků vězeňské služby. Je to proto, že GIBS měla v kauze IKEM podezření, že jsou do vyhrožování zapleteni i policisté. Ředitel IKEM Stiborek a jeho zástupce Malý totiž - podle svědectví lékařů - hrozili, že dokážou na nepohodlného člověka uplést vymyšlenou trestní kauzu. Než se po nějakém čase ukáže, že se trestný čin nestal, bude lékař profesně i společensky odepsaný.

Kardiochirurg Ivan Netuka, který jako první podal trestní oznámení, dnes říká, že právě kvůli tomu šel koncem loňském roku na GIBS. „Zkrátka jsem v pátek v 11 hodin zazvonil na nejbližší služebnu GIBS a ten případ oznámil člověku, který měl zrovna službu,“ uvedl Netuka. Další trestní oznámení později podal i lékař a senátor Jan Pirk.

O vydírání náměstek mlčí

Náměstek Malý také policistům řekl, že kvůli politickému tlaku nemohl řešit závažný problém: Projekt implantovaných umělých srdcí, vedený Netukou, v němž šest ze sedmi pacientů zemřelo. Malý to při výslechu neuvedl natvrdo, v kontextu ale naznačuje, že úmrtí jsou zodpovědností jeho rivala Netuky.

„Tohle považuju za mimořádný faul, zejména když přichází od člověka z oboru,“ reagoval Netuka.

Projekt umělých srdcí byl podle Netuky schválený Státním ústavem pro kontrolu léčiv, kontrolovaný etickou komisí v IKEM i mezinárodním expertním panelem. A na konci dostal celoevropskou licenci pro klinické používání.

Tyto srdeční pumpy dostali lidé, kteří by podle Netuky jinak žili možná jen několik týdnů. Tak závažný byl jejich stav. „My jsme jim dali v několika případech rok i dva - v okruhu jejich blízkých a s dobrou kvalitou života. Dodnes nám příbuzní píšou k Vánocům, že jsou vděční, že jsme jim poskytli tento společný čas navíc,“ vysvětlil Netuka.

Na druhou stranu, když se vyšetřovatelé ptali Malého na důkazy o údajném vydírání, řekl (jak opět ukazuje usnesení o zahájení trestního stíhání), že otázky nebude odpovídat. A následoval monolog právě o údajných politických tlacích nebo srdečních pumpách.

Přitom důkazů o vydírání sesbírali kriminalisté celou řadu.

Jak Seznam Zprávy napsaly zkraje týdne, mají Netukovo a Pirkovo svědectví z uzavřených schůzek, na nichž měli oba čelit výhrůžkám. Netuka si navíc tajně nahrál rozhovor, v němž mu ředitel Stiborek říká, že zná lidi, kteří „pracují fyzicky“.

Vyšetřovatelé si to vykládají jako jasný nátlak, aby oba lékaři přestali napadat vedení IKEM: Toto se totiž odehrálo v době, kdy na Ministerstvu zdravotnictví vrcholil konkurz na ředitele nemocnice. Stiborek chtěl post obhájit, což se mu loni v květnu podařilo.

Podle vyšetřovatelů navíc šéf IT nemocnice Petr Raška stáhl Pirkovi z mobilu zprávy a ty pak Malý přeposlal anonymně ministru Válkovi. Pirk si v těchto zprávách s Netukou psal hanlivě o Válkovi - s tím, že ministr nechce řešit napjaté vztahy v IKEM.

Kdo je kdo v kauze IKEM

Michal Stiborek

- Dnes už bývalý ředitel IKEM. Odstoupil po zjištění Seznam Zpráv, že půjčoval peníze lidem, kteří nezvládali splácet a přišli pak o byt nebo dům. Takhle vydělal 50 milionů. Policisté mají podezření, že kapitál pro tento byznys pocházel z nelegálních příjmů. Ekonom Stiborek vedl nemocnici od roku 2019. Je obviněný z vydírání lékařů.

Jiří Malý

- Kardiochirurg, kterého si chtěl lékař Jan Pirk vychovat jako jednoho ze svých nástupců. Malý dal ale přednost kariéře v managementu nemocnice. Do obvinění z vydírání, které mu vyšetřovatelé sdělili minulý týden, působil jako náměstek IKEM.

Ivan Netuka

- Přednosta kardiochirurgické kliniky a bývalý kamarád obviněného lékaře Malého. Netuka koncem loňského roku oznámil na Generální inspekci bezpečnostních sborů, že ho ředitel Malý a náměstek Stiborek vydírají zveřejněním falešných kompromitujících dokumentů. A tím, že na něj mohou s pomocí spřátelených policistů „ušít“ trestní kauzu. Jeden z hovorů si i tajně nahrál.

Jan Pirk

- Známý kardiochirurg a senátor za TOP 09. Pirk je podle vyšetřovatelů druhou obětí vydírání: Ředitel Stiborek na něj údajně tvrdě tlačil pomocí vyrobených dokumentů, které Pirka spojovaly se starší, velmi problematickou zakázkou v IKEM. Stiborek mu také řekl, jak Pirk popsal u výslechu, že papíry předá médiím a že ho tato kauza „společensky zničí“.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ředitel Michal Stiborek rezignoval v srpnu po sérii zjištění Seznam Zpráv o jeho pochybném úvěrovém byznysu. Náměstek Jiří Malý (vpravo v bílém) tento čtvrtek – po obvinění z vydírání.

Do textu jsme doplnili vyjádření Ivana Netuky ohledně společných dovolených s Martinem Nejedlým.

Reklama

Doporučované