Hlavní obsah

Nejen Polčák. Starosta ze STAN dostal za odškodnění za výbuchy přes milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Škoda, Seznam Zprávy

Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák.

Reklama

aktualizováno •

Starostovi Vlachovic odhlasovali radní extra prémii: jedno procento ze 116 milionů, které obec získala od státu jako odškodnění za výbuch ve vrbětickém skladu munice.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) není jediným politikem, který si vyjednal provizi za odškodnění vyplacené kvůli výbuchům muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.

Podle zjištění Seznam Zpráv dostane víc než milion korun také Zdeněk Hověžák, další představitel hnutí STAN a starosta Vlachovic – jedné z pěti obcí, které získaly jako odškodnění za výbuchy celkem od státu skoro 310 milionů.

Předminulé pondělí odsouhlasili zastupitelé Vlachovic starostovi Hověžákovi jako provizi jedno procento z částky získaného odškodného. Pro Vlachovice je z tohoto balíku určeno 116 milionů, takže starostovi Hověžákovi má přijít na účet 1,16 milionu korun.

„Důvod je ten, že pan starosta má na odškodnění velkou zásluhu,“ potvrdil místostarosta Ladislav Obadal (STAN).

Podle Víta Rakušana, předsedy STAN a ministr vnitra, starosta nesmí čerpat takhle vysoké prémie - zákon říká, že odměny mohou dosáhnout nanejvýš dvojnásobku běžného starostenského platu. „Pokud někoho napadlo vyplatit milion, tak je to absolutně šílené,“ řekl Rakušan.

Starosta Vlachovic Hověžák a europoslanec Polčák byli hlavními mluvčími obcí z okolí vrbětického areálu, které o odškodnění za výbuchy začaly usilovat. Ozvaly se krátce poté, co vláda loni na jaře zveřejnila, že exploze v roce 2015 a smrt dvou zaměstnanců skladu byly akcí ruských rozvědčíků.

Seznam Zprávy v pondělí napsaly, že europoslanec Polčák zastupoval obce při jednáních s politiky a podílel se na sepsání a prosazení odškodňovacího zákona. A za to požaduje po pěti obcích 2,5 procenta z odškodnění – to znamená téměř osm milionů korun.

Po kritice ze všech stran se Polčák hned v pondělí odměny vzdal, dál ji ale bude chtít pro své spolupracovníky z advokátní kanceláře. Tvrdí, že společně strávili odškodněním stovky hodin.

Foto: Tomáš Škoda, Seznam Zprávy

Starosta Zdeněk Hověžák. „Celých osm let ve funkci nedostal žádnou odměnu – takže za Vrbětice mu peníze náleží,“ říkají radní.

Ředitel má prémie. Tak proč ne starosta?

Starostovi Hověžákovi navrhli odměnu 1,16 milionu vlachovičtí radní. Kolik času zákonu a odškodnění věnoval, radní nezjišťovali. Podle místostarosty Obadala neexistuje žádný starostův výkaz práce nebo soupis dokumentů, z nichž by bylo možné jeho výkon vyčíst.

„Bylo to odůvodněné tím, že například ředitel školy nebo ředitelka školky dostávají každoroční odměny. Pan starosta nedostal za osmileté období žádnou. Rada má názor, že měl na odškodnění velkou zásluhu,“ dodal místostarosta Obadal.

Kromě celkových více než 300 milionů pro obce vyčlenil odškodňovací zákon ještě dalších 300 milionů pro jejich obyvatele. A také za to si podle místostarosty Obadala zaslouží vlachovický starosta odměnu.

Reportérovi Seznam Zpráv nezvedá starosta Hověžák už týden mobilní telefon. Nejprve se omlouval, že má jednání. Pak slíbil, že zavolá – aby vysvětlil provizi pro europoslance Polčáka. A ve středu, když se měl vyjádřit k vlastní vysoké odměně, jen zareagoval sms zprávou: „Nebudu ztrácet čas s někým, kdo píše polopravdy.“

Místostarosta Obadal mluví o odměně jako o hotové, schválené věci. Ale jednoduché to není - nejen kvůli tomu, že zákon stanoví limit pro starostovy prémie. Ve Vlachovicích před týdnem zastupitelstvo odhlasovalo zatím jen rozpočet na letošní rok a v něm peníze vyčleněné pro starostu.

Pokud tedy radní budou chtít poslat starostovi peníze na účet, musí se zastupitelstvo schválit ještě samotné vyplacení odměny.

Utajované doklady

Kromě více než milionové provize pro starostu Hověžáka odhlasovali zastupitelé před týdnem na stejné schůzi i zmíněnou provizi 2,9 milionu pro europoslance Polčáka.

Ale také není možné zjistit, jakou práci za tuto částku Stanislav Polčák obci vykázal. Europoslanec a místopředseda hnutí STAN říká, že má advokátní mlčenlivost, ale že všem obcím odevzdal „štos dokumentů“, které jeho práci dokládají.

Vedení Vlachovic se odpovědím na toto téma vyhýbá. „Tyto věci bych nechtěl komentovat,“ prohlásil místostarosta Obadal.

Europoslanec Polčák říká, že ho před rokem oslovili sami starostové obcí ležících v bezprostřední blízkosti skladu munice.

„Na začátku jsem si myslel, že to bude jen pár hodin a vlastně ani nic nebudu účtovat. Potom se ukázalo, že opravdu toho může být daleko víc a já jsem jim napsal: ‚Dobře, za těchto podmínek to tedy vezmu – nechci nic, když to bude neúspěšné, když to bude úspěšné, chtěl bych mít vyplacen nějaký podíl na věci, který si následně dohodneme‘,“ vysvětloval Polčák.

V době, kdy si obce Polčáka najaly, neměly tedy v ruce žádnou písemnou smlouvu – netušily tím pádem, kolik mu jednou budou muset zaplatit. Ačkoli Polčák namítá, že se vše řídí advokátním tarifem, podle kterého si mohl naúčtovat dokonce až 25 procent ze získaného odškodnění.

Ale například ve Slavičíně, městě, pro něž Polčák rovněž pracoval, zatím radní Polčákovi odmítli vyplatit jedinou korunu. S městským právníkem tam teď řeší, co dál. Naopak starostové dalších čtyř obcí ve společném prohlášení Polčákovu zásluhu ocenili – podle nich si miliony zaslouží.

Polčák se tak ocitl ve dvojroli advokáta, zainteresovaného na přijetí odškodňovacího zákona, a zároveň vlivného, dlouholetého politika STAN s vynikajícími kontakty na spolustraníky a další poslance a senátory, kteří zákon přijali. A to jednomyslně – jediný zákonodárce, bez ohledu na politickou stranu, se nepostavil proti.

Tohle spojení má za problematické i předseda hnutí Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

„Oceňuji rozhodnutí Stanislava Polčáka, že se advokátní odměny v kauze Vrbětice vzdal,“ reagoval v pondělí Rakušan. „Úspěchu v podobě kompenzací pro obce a občany dosáhl podle mě primárně jako politik, ne jako advokát,“ dodal.

Článek jsme doplnili o vyjádření Víta Rakušana, předsedy hnutí STAN a ministra vnitra. Upřesnili jsme také podmínky vyplacení odměny.

Reklama

Doporučované