Hlavní obsah

Nové dokumenty: Advokátní komora měla informace o zpronevěrách. Nezasáhla

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Advokátce Haně Sukové hrozí – v případě odsouzení – za zpronevěru až osm let.

Reklama

Členka vedení komory dostala už v roce 2017 konkrétní informace o podezřelých převodech peněz advokátky Hany Sukové. Předal jí je Finanční analytický úřad. O pět let později lidé a firmy přišli o 153 milionů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Další dokumenty přiživují podezření, že advokátní komora už před pěti lety podcenila důrazná varování před advokátkou Hanou Sukovou, která ve velkém prováděla podezřelé finanční machinace s penězi klientů.

Jízda šestasedmdesátileté Sukové skončila až předloni zatčením a vazbou: Podle obvinění ukradla lidem 153 milionů. Peníze zmizely.

Seznam Zprávy, které případ už druhým rokem podrobně sledují, už dříve popsaly, že Česká advokátní komora o možných zpronevěrách oficiálně věděla.

Nyní redakce získala oficiální podnět Finančního analytického úřadu (FAÚ), který bojuje proti praní špinavých peněz a finančním podvodům. Směřoval k Ireně Schejbalové, člence kontrolní rady advokátní komory pověřené pro jednání s FAÚ.

Schejbalová, jak ukazuje dokument ze 6. prosince 2017, dostala od FAÚ naservírované podklady z interního pátrání analytiků: Čísla účtů, jména klientů Sukové i detailní historii, jak advokátka přelévala peníze z úschovních účtů a chybějící finance tam zase z jiných kont vracela. FAÚ doslova v podnětu píše, že Suková dlouhodobě porušuje „smluvní povinnosti a právní a stavovské předpisy“.

Doposud se pouze vědělo, že komora měla o možném zločinu Sukové obecné informace od policie, na niž se rovněž FAÚ obrátil. Nyní je ale jasné, že i orgány komory znaly podrobnosti možných zpronevěr. A že tedy přesně věděly, na co se při kontrole advokátčiných účtů zaměřit.

Schejbalová pak nechala provést u Sukové kontrolu. Nic závadného však neodhalila. Ale jak je to možné, když komora měla velmi přehledné podklady od FAÚ?

Schejbalová, jež je dnes ředitelkou pobočky advokátní komory v Brně, to nevysvětluje. Mobil nezvedala, podle pracovnice pobočky byla ve čtvrtek nejdříve na obědě, pak u soudu. Nakonec odpověděla stručným e-mailem: Odkázala se na listopadové stanovisko komory.

„K věci nebudu poskytovat žádná další vyjádření,“ napsala Schejbalová, kterou mimochodem advokátní komora loni neúspěšně navrhovala prezidentovi za novou ústavní soudkyni.

Prověřte účty, chtěl FAÚ

V podnětu z roku 2017 pro advokátní komoru FAÚ podrobně rozepsal tři příklady, v čem vidí jednání advokátky Sukové jako problematické.

Tady je jeden z nich: V srpnu 2017 přijala Suková do úschovy 14,6 milionu od firmy zabývající se stavební činností – hned druhý den poslala advokátka 2,2 milionu na úschovní účet jiného klienta, po několika dnech následovalo dalších 11,7 milionu.

Kde je 153 milionů?

V usnesení o zahájení trestního stíhání advokátky Hany Sukové policisté přiznávají, že nevědí, kde peníze hledat. „Jak bylo nakládáno s vybranou hotovostí, se prozatím policejnímu orgánu zjistit nepodařilo,“ připustili vyšetřovatelé loni v září a od té doby se nic nezměnilo. Hana Suková při výslechu zpronevěry přiznala. Uvedla také, že měla dluhy – ale odmítla říct jaké, a kolik. Dodala, že část peněz investovala, opět však bez podrobností.

Nejzvláštněji působí ta část výpovědi, kde obviněná advokátka říká, že spolupracovala s jakýmsi vynálezcem z Hradce Králové, který objevil nekonečný zdroj elektrického proudu. „Tento výrobek měl vyrábět elektrickou energii zadarmo. První impulz z generátoru by zařízení rozhýbal, a to by pak přes elektromagnet pracovalo samo,“ popsala policistům Suková.

Každopádně Hana Suková a její – rovněž obviněná – dcera Pavla Marešová nemají zdaleka takový majetek, aby stačil k uhrazení škody. Vyšetřovatelé jim zabavili dvě auta, dva karavany a dali plombu na chalupu v Martinicích v Krkonoších. Na účtech našli 10 milionů.

Foto: Mapy.cz

Chalupa na horách – jediná nemovitost napsaná na rodinu advokátky Hany Sukové. Policie ji na katastru zablokovala.

Následně dvakrát vybírala v hotovosti, celkem 200 tisíc. A během září, jak se blížila výplata uschovaných peněz firmě, postupně na účet zase z jiných úschovních kont nalila chybějící miliony tak, aby na konci na něm opět byla částka 14,6 milionu.

Neboli už tehdy FAÚ zmapoval, co je dnes podstatou obvinění Sukové: Miliony, které jí lidé svěřovali při obchodech s nemovitostmi, používala neznámo jak. A aby zalátala díry na účtech, přesouvala na ně peníze z nově přijatých úschov. Tohle letadlo tvrdě přistálo v září roku 2022, kdy po ochlazení realitního trhu ubylo obchodů a Suková neměla z čeho vyplácet lidem úschovy.

Foto: Seznam Zprávy

Finanční analytický úřad předal advokátní komoře konkrétní transakce Hany Sukové, v nichž viděl zpronevěru a porušení advokátních předpisů.

„Obdobné transakce, kdy po vložení úschovní částky klientem do advokátní úschovy JUDr. Hany Sukové jsou následně tyto finanční prostředky využity advokátem pro jeho momentální potřeby v rámci jiných úschovních účtů, jsou realizovány i na dalších účtech advokátní úschovy JUDr. Sukové,“ napsali finanční analytici do podnětu k prošetření.

Advokátní komora však svoji kontrolu zahájenou na podnět FAÚ uzavřela s tím, že advokátka - – až na jeden případ čtyřmilionové úschovy - řádně přijaté úschovy eviduje podle předpisů. Suková kontrolorům řekla, že měla hodně případů a zapomněla tuto transakci zanést.

To znamenalo závěr: Vše je v pořádku. “ (…) Kontrolující členka kontrolní rady zkonstatovala, že neshledala žádné závažné nedostatky v plnění povinností advokáta v souvislosti s prováděním úschov peněžních prostředků,“ odpověděla Schejbalová dopisem z 18. ledna 2017 adresovaným FAÚ. 

Přitom přelévání peněz z účtu na účet, jak na ně upozornilo FAÚ, pravidla komory přísně zakazují. FAÚ také varovalo, že Suková jednou odčerpané peníze na účty nevrátí.

Tajná kontrola

Když předloni zpronevěry praskly, desítky lidí přišly o celoživotní úspory. Mnoho z nich nemá ani byty, ani peníze. Při prodeji svěřili advokátce Sukové peníze do úschovy do doby, než katastr zapíše nového vlastníka. To se stalo, byt úředně přešel na kupujícího – avšak Suková už peníze prodávajícím neposlala. Na úschovních kontech, kde měly ležet miliony, zůstaly často jen drobné.

Například klientka Sukové Barbara L. přišla s manželem o osm milionů. „Oba chodíme na terapie. Je to neustálý stres,“ řekla nedávno Barbara L.

Poškození klienti Sukové teď vytvářejí cílený tlak na advokátní komoru, aby je odškodnila. Vycházejí právě z toho, že advokátní komora už pět let před obří zpronevěrou prokazatelně věděla, že Suková je problematická.

Komora, jejímž členem musí být povinně každý advokát, dlouhodobě opakuje, že prověrky u Sukové na nic nezákonného nepřišly. „V rámci provedených kontrol předložila advokátka transakční historie k úschovním účtům, které podezření FAÚ nepotvrzovaly,“ řekla mluvčí komory Iva Chaloupková.

Problém je, že tohle tvrzení nelze ověřit: Komora odmítá zveřejnit výsledky kontroly i její průběh. To znamená informace, jak hluboce se kontroloři – s podklady od FAÚ v zádech – tehdy ponořili do účtů Sukové.

Komora také naznačuje, že Suková mohla při kontrolách předložit falešné dokumenty. Zřejmě výpisy z účtů.

Přiznala se, peníze nemá

Komora označuje zpronevěru Sukové za exces. „Je totiž zjevné, že při realizaci několika desítek tisíc advokátních úschov ročně (83 346 v roce 2021, 60 096 v roce 2022, letos zatím 47 466) jde v případě Hany Sukové o osobní lidské a profesní selhání, nikoliv o selhání systému advokátních úschov jako takového, bez kterého by se zejména realitní transakce jen těžko a plynule prováděly,“ řekla mluvčí komory Chaloupková.

Advokátka Hana Suková se předloni při výslechu na policii ke zpronevěrám přiznala, jak už také Seznam Zprávy dříve napsaly. Tak trochu nesourodě při výsleších tvrdila, že penězi z úschov splácela jiné dluhy. Nebo že je investovala.

Reklama

Doporučované