Hlavní obsah

Plagiátorský skandál velvyslance Tuhého? Splňuje podmínky, tvrdí ministerstvo

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Expolicejní prezident Tomáš Tuhý, který čelí podezření, že opisoval při psaní disertační práce, se o práci velvyslance bát nemusí.

Reklama

Policejní exprezident, nyní velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý definitivně ustál kauzu opisování v disertační práci. Ministerstvo zahraničních věcí měsíc pracovalo na analýze případu. Závěr? „Velvyslanec Tuhý splňuje požadavky.“

Článek

Vypracováním analýzy zaúkoloval na sklonku listopadu loňského roku ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) státního tajemníka. Uvedl tehdy, že na jejím základě „zváží možnosti postupu“. Seznam Zprávy totiž v listopadu informovaly o podezření, že český velvyslanec a bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý podváděl při psaní disertační práce.

Zpracování analýzy trvalo měsíc. Konstatuje, že diplomat Tuhý je člověk na svém místě.

„Splňuje veškeré požadavky a předpoklady stanové dle zákona o státní službě spojené se služebním místem vedoucího zastupitelského úřadu v Bratislavě, které teď zastává,“ píše se dle mluvčí resortu Mariany Wernerové v analýze. Ministerstvo také připomíná, že velvyslance pověřuje a odvolává na návrh vlády prezident. A přestože ministr zahraničí je členem vlády, resort konstatuje, že „v dané věci tak MZV nemá žádnou pravomoc“.

Úřad také v analýze podle mluvčí Wernerové uvádí, že nemůže zpochybňovat dosažené akademické vzdělání svých zaměstnanců. Není tedy úplně jasné, zda se ministerstvo vůbec zabývalo tím, zda velvyslanec, který reprezentuje Českou republiku v zahraničí, v práci opisoval, či ne.

Shodné pasáže

Generál Tomáš Tuhý získal titul Ph.D. na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě v roce 2018, a to prací „Metody řízení zajištěnosti údržby průmyslových podniků“. Bylo to v době, kdy byl policejním prezidentem. Nyní působí jako velvyslanec na Slovensku a brzy se má přesunout na stejný post do Slovinska.

Expert na plagiátorství Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze odhalil v disertační práci Tuhého velkou část buď doslovně shodných, nebo mírně poupravených textů. A to ze dvou diplomek, dvou bakalářských prací a několika článků z internetu. Přičemž student Tuhý se místo na tyto zdroje v práci odkazoval například na zahraniční publikace.

„V případě, že by na VŠE byla odevzdána disertační práce s takovým rozsahem podobných textů, jaké jsou dostupné na internetu, došlo by pravděpodobně k předání této práce a řešení celého problému disciplinární komisi,“ zhodnotil Tuhého dílo Jan Mach.

Policejní exprezident Tuhý odmítl, že by při psaní doktorské práce opisoval. Pro Seznam Zprávy uvedl, že „má určitě čisté svědomí“ a že „rozhodně nikde neopisoval“. A bránil se: „Jestli je tam nějaký renonc, že tam byl opomenutý nějaký zdroj, to se samozřejmě může stát každému, jsme přece jenom lidé.“

Vysoká škola báňská tvrdí, že při ověřování Tuhého práce tak velkou shodu jako expert na plagiátorství Jan Mach nenašla. I kdyby se případem chtěla zabývat znovu, Tuhý by se o titul bát nemusel. Podle školského zákona jej lze odebrat jen do tří let po jeho získání. Tato lhůta v případě Tomáše Tuhého už uběhla.

Reklama

Doporučované