Hlavní obsah

Podnikatelka odsouzená s Rathem končí v nemocnici Příbram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Lucia Novanská ukončila spolupráci s příbramskou nemocnicí.

Reklama

Odsouzená podnikatelka Lucia Novanská už nebude pracovat pro příbramskou nemocnici. Stalo se tak poté, co Seznam Zprávy popsaly, že tu měla na starosti koordinaci veřejných zakázek. Případ bude řešit vedení Středočeského kraje.

Článek

Lucia Novanská, která byla odsouzena za ovlivnění veřejných zakázek v kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, ukončila spolupráci s příbramskou nemocnicí, jejímž akcionářem je Středočeský kraj.

„Informovala mě, že spolupráci ukončíme, aby nezavdávala příčinu k medializaci,“ řekl ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

Na to, že Lucia Novanská pracuje v nemocnici jako referentka a že jí vedení nemocnice svěřilo právě koordinaci veřejných zakázek, upozornily v úterý Seznam Zprávy.

Podle středočeského krajského radního Pavla Pavlíka (ODS) bylo přijetí Novanské na zmíněnou pozici naprosto nevhodné.

„Osobně jsem pana ředitele ihned po zjištění dané skutečnosti upozornil, že působení zmíněné osoby i přes odčiněný trest nepovažuji v daném případě za optimální. S panem ředitelem budu o celé situaci ještě jednat osobně,“ doplnil radní.

Že vedení středočeského kraje práci Novanské pro příbramskou nemocnici vnímalo jako velký problém, potvrdil redakci i ředitel Stanislav Holobrada. Nezastírá, že se s Lucií Novanskou zná od roku 2009 a její zaměstnání na dohodu v nemocnici obhajoval.

„Uvidíme, jak budou reagovat, jestli se mě jako morálního pokleslíka zbaví,“ uvedl ředitel ve středu v reakci na to, že Lucia Novanská skončila.

Samotný ředitel v současné době ale skončit nechce. „Já jsem nic špatného neudělal,“ doplnil.

Zda bude vedení kraje odvolání Holobrady řešit, není jasné. „Bez komentáře,“ odpověděl radní Pavlík na dotaz, zda se budou odvoláním ředitele zabývat.

Lucia Novanská se od letošního srpna starala o koordinaci veřejných zakázek. Tedy měla zveřejňovat veřejné zakázky na profilu nemocnice, hlídat termíny a případně komunikovala s jednotlivými zájemci, aby splnili povinnosti podle zákona. Nemohla ale o výběru vítěze zakázky rozhodovat.

Ředitel Holobrada se jí i přes odsouzení v kauze Rath zastával. „Sehrála v tom dost nešťastnou roli užitečného idiota a celý ten příběh má takové zákoutí, kdy ona si vytrpěla svoje,“ prohlásil Holobrada o ženě, která byla v Rathově kauze odsouzena na šest let vězení, k pokutě 400 tisíc korun a šestiletému zákazu činnosti ve statutárních orgánech firem.

Uvedl, že za Lucii Novanskou se zaručil už v době, kdy byla ve vězení. A předtím jí nabízel pomoc, když opustila vazbu. Už od dubna 2013 pracovala v nemocnici nějakou dobu také jako referentka.

Předseda senátu pražského vrchního soudu Alexander Károlyi v rozsudku z loňského června popsal, že Novanská „vykonávala příkazy“ tří hlavních obviněných - Davida Ratha, Petra Kotta a Kateřiny Kottové (Pancové).

Ti podle rozsudků inkasovali milionové úplatky, u Novanské soudce uvedl, že na trestné činnosti také profitovala, ale „oproti ostatním obžalovaným profitovala podstatně méně“.

Soud uvedl, že toto ve výši trestu zohlednil. „Bez jejího zapojení by trestná činnost všech obžalovaných byla jen stěží proveditelná,“ doplnil také soudce Károlyi.

Reklama

Doporučované