Hlavní obsah

Chytili ji při korupci. Po návratu z vězení má v nemocnici na starosti zakázky

Foto: ČTK, ČTK

Lucia Novanská a David Rath se setkali také jako obžalovaní u soudu.

Reklama

Lucia Novanská byla v korupční kauze kolem Davida Ratha odsouzena za ovlivnění veřejných zakázek. Teď ji zaměstnala příbramská nemocnice na dohodu. Svěřila jí – veřejné zakázky.

Článek

Lucia Novanská, která byla odsouzena v rozsáhlé korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, začala pracovat v Oblastní nemocnici Příbram, jejímž hlavním akcionářem je Středočeský kraj.

Aktérka případu, ve kterém se podle soudu dávaly milionové úplatky za ovlivnění soutěží, pracuje na investičním úseku nemocnice a má jako referentka na starosti veřejné zakázky.

„Začala myslím od srpna pracovat na dohodu jako referentka,“ potvrdil Seznam Zprávám angažmá Lucie Novanské ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

„Potřebovali jsme se poradit ohledně nějaké administrativy veřejných zakázek malého rozsahu,“ popsal ředitel, proč navázal spolupráci se ženou, která byla za ovlivňování zakázek pravomocně odsouzena na šest let ve vězení, k peněžitému trestu 400 tisíc korun a šestiletému zákazu působení v orgánech firem.

Podle popisu práce, který ředitel redakci poskytl, se Lucia Novanská konkrétně stará o koordinaci veřejných zakázek. Tedy má zveřejňovat veřejné zakázky na profilu nemocnice, hlídat termíny a případně komunikuje s jednotlivými zájemci, aby splnili povinnosti podle zákona. Nemůže ale o výběru vítěze zakázky rozhodovat.

Lucii Novanskou se Seznam Zprávám nepodařilo v nemocnici zastihnout. Podle zaměstnankyně sekretariátu do příbramského zdravotnického zařízení chodí pouze ve čtvrtek. Na zaslaný e-mail se žádostí o reakci na nové zaměstnání Lucia Novanská zatím nereagovala.

Ač ředitel příbramské nemocnice zaměstnání odsouzené obhajuje, části lékařů příbramské nemocnice, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, se její nástup do tohoto zdravotnického zařízení nelíbí. A sám ředitel redakci sdělil, že angažmá Lucie Novanské bylo i jedním z témat úterního jednání dozorčí rady nemocnice.

Ředitel Holobrada, člen sociální demokracie a její kandidát z voleb do Senátu v roce 2020, se Lucie Novanské navzdory jejímu odsouzení v úplatkářské kauze zastává. „Sehrála v tom dost nešťastnou roli užitečného idiota a celý ten příběh má takové zákoutí, kdy ona si vytrpěla svoje,“ prohlásil Holobrada o ženě, kterou podle svých slov zná od roku 2009.

Uvedl, že za Lucii Novanskou se zaručil už v době, kdy byla ve vězení. A předtím jí nabízel pomoc, když opustila vazbu. Už od dubna 2013 pracovala v nemocnici nějakou dobu také jako referentka.

„Ani trochu se nezastávám té trojice (Davida Ratha, Petra Kotta a Kateřiny Kottové), kterou znám 35 let. Za ně bych záruku nedal žádnou. Ale za tuhle ženskou určitě. Udělal jsem to i opakovaně,“ prohlásil Holobrada.

Doplnil, že ho už dříve řada lidí nabádala, ať se odsouzené ženy zbaví, on to však prý odmítl. „Já jsem řekl, že je to špatně, že se jí pokusím pomoct. Ať se zbaví mě,“ doplnil Holobrada.

Lucia Novanská během vyšetřování kauzy Rath nevypovídala. „Kdyby nedodržela to, že bude mlčet, buď by se hodně věcí rozhýbalo, nebo by mohla skončit špatně,“ dodal ředitel Holobrada.

Předseda senátu pražského vrchního soudu Alexander Károlyi v rozsudku z loňského června popsal, že Novanská „vykonávala příkazy“ tří hlavních obviněných - Ratha, Kotta a Pancové.

Ti podle rozsudků inkasovali milionové úplatky, u Novanské soudce uvedl, že na trestné činnosti také profitovala, ale „oproti ostatním obžalovaným profitovala podstatně méně“.

Soud uvedl, že toto v šestiletém trestu vězení a zejména v pokutě 400 tisíc korun zohlednil.

„Bez jejího zapojení by trestná činnost všech obžalovaných byla jen stěží proveditelná,“ doplnil také soudce Károlyi.

Reklama

Doporučované