Hlavní obsah

Faltýnkův syn půjčil miliony na vysoký úrok, obstavila je policie

Foto: Ondřej Koutník

Jiří Faltýnek mladší, syn vlivného politika ANO. O juniorovi mluvili aktéři kauzy Stoka jako o Efku. To když tvrdili, že mu náležely provize z veřejných zakázek.

Reklama

Syn poslance Jaroslava Faltýnka, někdejší pravé ruky Andreje Babiše, nasměroval miliony k muži, který je měl zhodnocovat na burze, ač na to neměl licenci a neodváděl daně. Skončilo to policejním stíháním muže a obstavením peněz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Radimu Volnému je pětadvacet let, pochází ze dvoutisícové vesnice Raškovice na Ostravsku, a kde bydlí nyní, není jasné. Stejně jako to, čím se živí.

Během necelého roku a půl přišlo Radimu Volnému na soukromé bankovní účty více než 65 milionů korun. Transakce vzbudily pozornost úřadů, a to takovou, že Volného účty nechal přede dvěma lety zablokovat Finanční analytický úřad (FAÚ), který má na starosti boj proti praní špinavých peněz. Svá podezření také FAÚ nahlásil policii, která případ začala prověřovat.

Radim Volný následně detektivům předložil desítky smluv o půjčkách, kterými finanční toky na svůj účet zdůvodňoval.

Mezi jmény zapůjčitelů byl i Jiří Faltýnek, syn významného člena hnutí ANO, poslance a někdejšího předsedy poslaneckého klubu ANO.

Kontrakty Faltýnka mladšího s Volným získali reportéři z insolvenčního rejstříku. Plyne z nich, že Faltýnek mladší postupně Volnému poslal milion korun jako soukromá osoba, dva miliony za svou firmu Fal-Co a další milion prostřednictvím rodinné firmy své ženy.

Úrok se ve smlouvách, které Faltýnek s Volným podepsal, šplhal k 10 procentům měsíčně.

Syn bývalé pravé ruky Andreje Babiše tak nyní podle insolvenčního rejstříku po Volném nárokuje za čtyři zaslané miliony vrátit celkem 13,4 milionu korun. Ve smlouvách se přitom píše, že Volný Faltýnkovi splatí půjčku i s úroky – a to díky tomu, že dlužník půjčené peníze investuje na burze.

Jiří Faltýnek tvrdí, že právě s tímto úmyslem peníze Volnému poslal. Říká, že mu Volného služby doporučil soused z ulice a že ho poté sám mladík z Ostravska přesvědčil, že svými schopnostmi dokáže peníze takto rekordně zhodnotit.

„Samozřejmě jsem si zjišťoval nějaké věci. Měl nějakou strategii na forexu (mezinárodní devizový trh - pozn. red.). Obchodoval u australského brokera. Taky se tomu trošku věnuji a on opravdu ty peníze dovedl zhodnocovat,“ řekl Jiří Faltýnek Seznam Zprávám s tím, že Radima Volného viděl osobně dvakrát.

Pro srovnání – některé zaběhnuté investiční fondy také dosahují desetiprocentního zhodnocení, avšak nikoliv měsíčně, ale ročně.

Žádné investice se neodehrály

Detektivové navíc při prověřování transakcí zjistili, že se téměř žádné investice nekonaly, i když Volný měl webové stránky, na nichž se nazýval traderem a kde nabízel investiční poradenství.

Výpisy z Volného bankovních kont totiž dokládají, že na obchodní účty portálů, které nabízejí zprostředkování investic třeba do cizích měn nebo do akcií, přeposlal tento muž z desítek milionů, které mu přišly, jen ani ne šest set tisíc. A o více než polovinu vkladu ještě špatnými obchody přišel. Plyne to z policejních dokumentů, které Seznam Zprávy získaly.

Faltýnek mladší i desítky dalších lidí navíc podle zjištění policie posílali své miliony muži, který na investiční služby neměl licenci od ČNB a jako živnostník by ji ani nemohl získat. Půjčkami tak Volný obcházel zákon.

Foto: Seznam Zprávy

Jedna ze smluv, kterou Jiří Faltýnek půjčil peníze na úrok 10 procent za měsíc.

Nedovolila mi to psychika

Seznam Zprávy se Radima Volného pokusily s otázkami na jeho byznys kontaktovat telefonicky. Volání ale opakovaně ukončil, aniž by hovor zvedl. Na písemné dotazy nereagoval.

Před policisty se ale, jak plyne z dokumentů, hájil tím, že peníze investovat skutečně chtěl a plánoval si k tomu i založit investiční fond, který by zákonná pravidla pro investování splňoval.

„Měl jsem ale psychické problémy a nezvládal jsem to. Neměl jsem dostatek sebevědomí ty peníze investovat,“ zdůvodňoval Volný nesoulad mezi sliby a doloženými obchody, když podával na policii vysvětlení – jeho záznam mají Seznam Zprávy k dispozici.

Foto: Twitter

Promluvit s Radimem Volným není možné, hovory opakovaně nepřijímá. Jeho snímek je však k nalezení na sociální síti Twitter.

Například daňové přiznání za rok 2020 prý nepodával, protože nevěděl, jak to udělat. „Pro mě je administrativa, smlouvy a podobně španělská vesnice, a proto jsem i udělal chyby při registraci na finančním úřadu,“ tvrdil vyšetřovatelům Volný.

Zato více než sedm milionů korun utratil na vlastní potřeby, což označil před detektivy za svou chybu. Z peněz si koupil dvě auta – nejprve BMW 650i. Poté, co vůz naboural, jezdil v Mercedesu CLS 53. Z financí klientů také zaplatil statisíce za nájem svého bydlení, desítky tisíc za dovolenou nebo nakoupil v prodejně elektroniky Apple za 200 tisíc.

Obvinění z podvodu

Policisté z moravskoslezské krajské kriminálky tak Volného loni v červenci obvinili z podvodu. Podle nich 83 lidem a firmám způsobil škodu více než 62 milionů. Za to mu hrozí až deset let vězení.

I ostatní poškození vypovídali stejně jako Faltýnek – tedy že Volnému půjčovali peníze, aby jim vydělal obchody na burze.

„Je možné dovozovat zcela evidentní úmysl Radima Volného vědomě nenaplnit účel zapůjčení finančních prostředků, kdy nedocházelo k žádným investicím finančních prostředků věřitelů, ani k pokusům o ně. Z analýzy je také zcela zjevně patrné, že Radim Volný užíval ve své činnosti takzvané Ponziho schéma,“ píši policisté ve sdělení obvinění, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

To znamená, že některým věřitelům slíbené vysoké úroky vyplácel z peněz ostatních lidí, kteří mu peníze poslali.

Jiří Faltýnek říká, že nyní doufá, že detektivové desítky milionů, které na účtech Volného zajistili, uvolní pro splacení jeho dluhů. „Musím říct, zaplať pán bůh, že na to přišla FAÚ,“ uzavřel Faltýnek s tím, že tak nejspíše nepřijde o investované peníze, které vydělal na svém developerském projektu v Brně.

Funkcionář brněnského ANO a pak developer

  • Jiří Faltýnek, někdejší člen brněnského ANO, se v roce 2019 ocitl v podezření z podílu na ovlivňování veřejných zakázek v korupční kauze Stoka.
  • Faltýnek si koupil vilu od jednoho ze stíhaných, který zároveň dostával velké zakázky od městské firmy Teplárny Brno, do jejíhož vedení hnutí ANO Faltýnka posadilo. Policisté také odposlechli, jak Jiří Švachula, ústřední postava Stoky, kterého do ANO přivedl Faltýnkův otec, řeší odvádění údajných „desátků“ z veřejných zakázek právě Faltýnkům. Otec i syn cokoliv nelegálního odmítali a policie je neobvinila.
  • Faltýnek junior ale z politiky odešel a stal se developerem. Koupil a zrekonstruoval v Brně dům a byty za miliony korun rozprodal. Aby s byznysem mohl vůbec začít, peníze na projekt zadluženému Faltýnkovi půjčila firma, která zprostředkovávala úvěry od banky miliardáře Pavla Hubáčka.
  • Hubáčkovu byznysu předtím naopak pomohli další lidé, které do hnutí ANO zapsal Jaroslav Faltýnek. Hubáček dnes buduje stovky bytů na pozemcích, které mu pod vládou ANO prodalo město Brno.
  • Miliardář také vydělal stamiliony na nákupu a prodeji podílu ve firmě ČD-Telematika, kterou většinově vlastnily státní České dráhy. Přesto ale nabídku získat zbytek firmy nevyužily. Obchod Hubáčkovi svou liknavostí umožnili „Faltýnkovi lidé“ v resortu dopravy. Faltýnek starší navíc žil v bytě napsaném na Hubáčkova manažera.

Reklama

Doporučované