Hlavní obsah

Policie zadržela uprchlého podnikatele, ukrýval se na lodi v Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ernestos vitouladitis, Shutterstock.com

Jachty kotvící v přístavu u řeckého ostrova Krofu.

Reklama

Z Česka uprchl, aby se vyhnul soudu, u kterého mu hrozí mnohaleté vězení. Třiašedesátiletý Jiří Liška se skrýval v Řecku na lodi, na které ho nyní u ostrova Korfu zadržela policie.

Článek

Policisté po několika měsících dopadli hlavního obžalovaného ve druhé větvi miliardového případu tunelování Metropolitního spořitelního družstva.

Třiašedesátiletý Jiří Liška, který se podle policie vyhýbal soudnímu jednání a skrýval se, byl zadržen v Řecku. K zatčení došlo tento týden, když cestoval s rodinou lodí na ostrov Korfu.

„V pondělí odpoledne několik desítek metrů od pobřeží ostrova zasáhla řecká pobřežní stráž a muže, který se ukrýval na lodi plující pod polskou vlajkou, zadržela. Po vyřízení nezbytných administrativních úkonů bude muž předán zpět do České republiky, kde bude moci pokračovat projednávání jeho případu,“ popsal policejní mluvčí David Schön.

Liškovo jméno policie neuvedla. Seznam Zprávy však ověřily, že zadrženým je právě on.

Podle Schöna měla policie informace o tom, že skrývá v Německu, Chorvatsku a nakonec byl dopaden v Řecku. K zatčení Lišky přitom pomohla i aplikace, která sleduje pohyb lodí na moři.

Seznam Zprávy o tom, že policie po podnikateli pátrá, informovaly letos v květnu. Liška tehdy po vydání článku poslal redakci mail, v němž tvrdil, že neuprchl a že je stále v Česku.

Jeho případ souvisí s kauzou Metropolitního spořitelního družstva, které platilo svého času za velmi solidní záložnu prověřenou třinácti lety na trhu, mělo 14 tisíc klientů a nejvyšší úroky na trhu. Jenže pak mu v roce 2013 policie zmrazila peníze na účtech a postupně odkrývala, jak v poslední fázi kampelička fungovala.

Zaprvé se ukázalo, že z kampeličky byly zpronevěřeny peníze, celkem 1,37 miliardy korun, a za to byla skupina lidí obžalována v únoru 2017.

Jiří Liška je hlavním aktérem další části vyvádění peněz. Kampelička totiž účelově půjčovala peníze firmám, které za úvěry jednak ručily pozemky ohodnocenými nepravdivými posudky na stamiliony a také většinu půjček nikdy nesplatily.

Majitelé firem byli podle závěrů vyšetřování nastrčení lidé, kteří byli později obžalováni. Řada z nich při vyšetřování uvedla, že právě Liška tunelování organizoval. Jedním z těchto lidí byl i bývalý několikanásobný mistr republiky v jachtingu David Křížek. Za mřížemi si v této kauze odseděl třetinu z pětiletého trestu.

Jenže samotný Jiří Liška nakonec i přes tato svědectví nebyl obžalován kvůli organizování trestné činnosti. Ale proto, že podle závěru vyšetřovatelů také spáchal úvěrový podvod.

Podle obžaloby si vzal úvěr ve výši zhruba 70 milionů. Za něj ručil pozemkem, který znalec ocenil na 145 milionů, ale podle policistů měl hodnotu jen pěti milionů.

Reklama

Doporučované