Hlavní obsah

Poslankyně napsala zdroje svých milionů do špatné kolonky. Zůstaly tak skryty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Karla Maříková na snímku z roku 2017, kdy jako lídryně kandidátky SPD na Karlovarsku dobyla Sněmovnu.

Reklama

Poslankyně Karla Maříková ve svém majetkovém přiznání psala do špatné kolonky údaje o tom, od koho dostala miliony. Kvůli tomu podle Ministerstva spravedlnosti zůstaly zdroje jejích příjmů před veřejností ukryty. Pokutu nedostane.

Článek

Informace o zdrojích, z nichž plynuly vedlejší příjmy poslankyně SPD Karly Maříkové, zůstávají po šest let jejího poslaneckého mandátu skryty před veřejností.

Poslankyně to sice v minulých dnech odmítala, ale Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že údaje, odkud dostala v souhrnu téměř sedm milionů korun, nebyly po celou dobu v registru na místě, kam vidí veřejnost, dostupné.

Ministerstvo zároveň vysvětlilo, jak se to stalo: Politička SPD totiž tyto informace vkládala do registru tak, že je veřejnost vidět nemohla.

Konkrétně: Karla Maříková vepisovala údaje o zdrojích příjmů do kolonky s názvem „Poznámka“. Což je však, jak uvádí Markéta Poslušná z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti, jedna z položek, k nimž veřejnost přístup nemá.

„Máte přístup ke všem informacím, které veřejný funkcionář v oznámení uvedl, s výjimkou data a místa narození, identifikace nemovité věci nebo skutečností, které tento uvedl nad rámec zákona nebo do nepovinně vyplňované kolonky ‚poznámka‘,“ sdělila mluvčí.

Veřejnost by se nyní k informacím, od koho Karla Maříková peníze inkasovala, dostala jen v případě, kdyby své přiznání opravila. Anebo to sdělila novinářům.

Zda to poslankyně SPD udělá, není jasné. Na dotaz Seznam Zpráv zatím nereagovala. Nebrala v úterý telefon a neodpověděla ani na zaslanou zprávu.

Přístup Maříkové k dotazníku je ojedinělý. Seznam Zprávy v minulých dnech prošly všechna přiznání zákonodárců ze Sněmovny a podobný případ nezaznamenaly.

Když přitom v pondělí Seznam Zprávy uvedly, že zdroje příjmů poslankyně SPD zůstaly skryty, označila to Karla Maříková na sociálních sítích za snahu ji poškodit.

Redakci v pondělí po vydání prvního článku zaslala i printscreen části svého přiznání za rok 2022, kde je zdroj příjmu uveden. Teď se však ukázalo, že tuto informaci kvůli - z pohledu veřejnosti – „nesprávnému“ vyplnění dotazníku může vidět jen ona nebo Ministerstvo spravedlnosti, které registr spravuje.

Foto: Karla Maříková, Seznam Zprávy

Majetkové přiznání za rok 2022 tak, jak ho vidí Karla Maříková. Z fotky je zřejmé, že informace, od koho peníze dostala, vložila do kolonky „Poznámka“.

Poslankyně Maříková už v minulých dnech opakovaně odmítla zdroje příjmů veřejnosti prozradit například prostřednictvím Seznam Zpráv.

Na dotazy a žádosti redakce o vysvětlení totiž při přípravě článku uvedla, že vše sdělila do přiznání. A ani když ji reportér opakovaně upozornil, že ve veřejném náhledu v jejím případě tato informace není, odbyla ho s tím, že nic sdělovat nebude.

„Vy nejste žádný úřad, abych se vám zpovídala,“ uvedla například v pondělí.

Jak se Seznam Zprávy ptaly Karly Maříkové na příjmy?

  • Poprvé reportér kontaktoval poslankyni SPD 19. července. Poslal jí zprávu, ve které se jí ptal na to, od koho získala loni 1 552 682 korun a v roce 2020 pak 2 150 400 korun. „Všechny náležitosti včetně příjmů dle zákona jsem v majetkovém přiznání zveřejnila,“ uvedla poslankyně.
  • Reportér jí tak obratem poslal printscreen jejího majetkového přiznání za loňský rok z náhledu ve veřejně přístupném registru. V něm bylo vidět, jaké částky inkasovala, ale nebylo u nich uvedeno, od koho je dostala. „Vidíte asi jen to, co vám je umožněno, nevím, jak je systém nastaven, ale ujišťuji vás, že všechny mé příjmy jsou legální a zdaněné. Z mé strany je vše uvedeno v souladu se zákonem,“ napsala Maříková.
Foto: Ministerstvo spravedlnosti, Seznam Zprávy

Přiznání Karly Maříkové za rok 2022.

  • Reportér poté kontaktoval 25. července poslankyni telefonicky. Ale ani tentokrát neřekla, od koho peníze inkasovala. „Ty příjmy jsou legální, já je daním. Nechápu, co chcete dopátrat. Co přiznávám a co zdaňuji? A co uveřejňuji do majetkového přiznání? Po tom pátráte? Já nemám nic načerno. Já nic neschovávám,“ řekla.
  • Teprve až když článek vyšel, zčásti o zdroji svých příjmů promluvila. „Peníze, které jsem uvedla, jsou příjmy ze Sněmovny,“ napsala Maříková. Později poslala i část svého majetkového přiznání za rok 2022. Z výše zveřejněného printscreenu je vidět, že si loni vydělala 152 301 korun díky podnikání, kdy pronajímá své pozemky zahrádkářům. Dalších 1 552 682 korun si pak vydělala jako poslankyně.
  • Celé majetkové přiznání pak Karla Maříková Seznam Zprávám poslat odmítla.

Ministerstvo zatím neodpovědělo na dotaz redakce, proč se nepřišlo už dříve na to, jak zůstává přiznání Karly Maříkové před veřejností neúplné.

Naopak resort potvrdil, že Karle Maříkové za tuto věc nehrozí žádný postih. „S ohledem na výše uvedené nedošlo ze strany Ministerstva spravedlnosti k oznámení podezření ze spáchání přestupku příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Poslušná.

Už předtím dala mluvčí redakci obecnou informaci, že poslancům za neúplné přiznání může hrozit postih až do výše 50 tisíc.

Ministerstvo spravedlnosti také uvedlo, že Karla Maříková nemusí už příště v přiznání zveřejňovat ty příjmy, které získala díky své veřejné funkci. Tedy nemusí třeba uvádět, jaký plat měla jako poslankyně.

„Pokud tak například paní poslankyně ve svém oznámení uvedla příjem z této funkce, učinila tak nad rámec zákona,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Poslušná.

Seriál na Seznam Zprávách:

Foto: Seznam Zprávy

Co vyplynulo z nových majetkových přiznání politiků a vysokých úředníků?

Poslanec ANO Andrej Babiš:

Exkancléř Vratislav Mynář:

Poslankyně SPD Karla Maříková:

Poslankyně ANO Berenika Peštová:

Reklama

Doporučované