Hlavní obsah

Případ surově týraných chlapců: Policie prověřuje pracovníky OSPOD

Foto: archiv otce dětí Františka Š., Seznam Zprávy

František Š. předal úřadům i fotodokumentaci různých poranění dětí. OSPOD mu stejně neuvěřil, že se dětem u matky nedaří dobře.

Reklama

Případem chlapců, které jejich matka s druhem léta týrali, se opět zabývá policie. Lenka K. už je pravomocně odsouzená na 7 let. Kriminalisté teď prověřují jednání zaměstnanců Orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Informaci, že policie prověřuje Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) v Brandýse nad Labem, pod který rodina spadala, potvrdila Seznam Zprávám mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

„Případem se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování v Nymburce, která v měsíci únoru tohoto roku zahájila úkony trestního řízení pro možné podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a nepřekažení trestného činu,“ napsala v e-mailu mluvčí Suchánková.

Případ dětí, které jejich matka s přítelem podle obžaloby minimálně dva roky týrali, sledují reportéři Seznam Zpráv od loňského listopadu. Lenka K. a Ivan F. chlapce surově bili třeba i ostřím nože přes chodidla, škrtili je, zavírali je bez jídla a teplého oblečení na noc do sklepa, kde děti spaly na pytli sena, nutili je doma pořád uklízet a k jídlu jim dávali jen chléb s vodou.

Na dětech se dopouštěli násilí minimálně od jejich tří a pěti let. Konkrétně od března 2019 do ledna 2021. Lenka K. dostala letos v lednu sedmiletý trest vězení. Její přítel utekl na rodnou Ukrajinu a soud proti němu vede jednání zvlášť.

Otec František Š. přitom na to, že matka s přítelem děti pravděpodobně bije, upozorňoval úřady už čtyři roky před tím, než týrání prasklo. Předkládal i důkazy v podobě fotografií a videí, ale sociálka, policie ani soud mu neuvěřily.

„Dodnes to nemohu skousnout,“ komentoval svůj marný boj o děti František Š., který teď usiluje u Ministerstva práce a sociálních věcí o finanční odškodnění pro své syny. Za nesprávný úřední postup pracovníků OSPOD žádá milion korun. Ministerstvo mu ale na jeho žádost odpovědělo, že musí vše doložit důkazy. Otec teď doufá, že mu v tom pomůže právě policejní vyšetřování.

Případ chlapců ze středních Čech je znepokojivý právě kvůli tomu, že odhalil selhání institucí, které mají děti chránit.

František Š. teď říká, že dělal vše pro to, aby zaměstnance brandýské sociálky přesvědčil, že se jeho synům u matky nedaří dobře. Prvních modřin na těle svých kluků si všiml už v roce 2017, byly jim čtyři a dva roky, a tvrdí, že tehdy na to OSPOD poprvé upozornil.

V následujících dvou letech situace gradovala. Aby zaměstnancům sociálky svá tvrzení dokázal, poranění dětí otec fotografoval a natáčel videa. Reportérka Seznam Zpráv videozáznamy viděla. Jsou na nich zachycené scény, kdy děti pláčou, že nechtějí zpátky domů. „Já nechci za maminkou,“ hystericky křičí mladší ze synů, tehdy tříletý. A na dvou nahrávkách starší syn vysvětluje proč: „Ivan na nás furt křičí a bouchá nás.“ Mluví také o tom, že musejí doma pracovat.

I to otec na OSPOD oznámil. Plyne to ze zápisu ze 4. března 2019: „Musejí doma pomáhat s prací, kterou si matka sjednala ‚na doma‘, dočišťování autotěsnění,“ uvedl František Š. při jednání s úředníky. Přesto se mu je nepodařilo přesvědčit, že se k dětem matka, která je měla ve své péči, nechová hezky.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Chodba ke sklepu v bytovém domě, kam matka děti zavírala i na celou noc.

Rodinu týraných chlapců měli na oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Brandýse nad Labem na starosti postupně dva pracovníci. Ani jeden z nich už na úřadě nepracuje, stejně jako tam už nejsou jejich tehdejší nadřízení.

Současný vedoucí oddělení Jan Vaněk v minulosti, když ho reportéři Seznam Zpráv kontaktovali, případ odmítl komentovat. Odvolal se na povinnost mlčenlivosti.

Nepomohla ani policie a soud

V boji za své syny Františkovi Š. nepomohlo v roce 2019 ani podání trestního oznámení na policii. Středočeská policistka Jana Zemancová případ po třech měsících odložila s tím, že se nic nepotvrdilo, přestože pozdější vyšetřování ukázalo, že v té době prožívali oba chlapci od matky a jejího druha peklo.

Když se postupem kriminalistky na konci loňského roku zabýval odbor vnitřní kontroly středočeské policie, žádné její pochybení nenašel. Podle vedoucího odboru Františka Meda „policisté vyhodnotili podání podle svého skutečného obsahu a provedli řádné šetření a všechny potřebné úkony“.

František Š. v roce 2019 neuspěl ani u soudu, když se snažil děti získat do své péče nebo později alespoň do střídavé péče. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie totiž matku Lenku K. zhodnotili jako „kvalitnějšího“ rodiče, zatímco otce popsali jako člověka emočně labilního. Soud na základě toho nedovolil ani střídavou péči.

Chlapcům je teď osm a deset let. S otcem a jeho novou rodinou žijí v jiném městě a našli si tam už i kamarády. Podle odborníků je ale možné, že si následky týrání ponesou po celý život.

Reklama

Doporučované