Hlavní obsah

Rath se musí vrátit do vězení, Metrostav přijde na tři roky o zakázky

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

David Rath má v obou částech své korupční kauzy pravomocný rozsudek.

Reklama

aktualizováno •

Největší stavební firma v Česku dostala pravomocný trest za korupci. Sama očekává, že přijde o miliardy.

Článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath bral úplatky i v případech, které spadají do druhé části jeho korupční kauzy. Stejně tak je vinna i stavební firma Metrostav.

Rathovi soud prodloužil trest o rok - už dříve, v první větvi kauzy, dostal sedm let. Někdejší politik ČSSD se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení. Podobně jeho spolupracovníci manželé Kateřina a Petr Kottovi, kteří k šesti letům z první části kauzy dostali další dva roky navíc.

A stavební společnost Metrostav přijde na tři roky o veřejné zakázky - nesmí se hlásit do soutěží, stavět dálnice, metro či tunely. Ani uzavírat smlouvy se státem. Vrchní soud taky Metrostavu nařídil zaplatit pokutu 10 milionů.

„S rozsudkem se neztotožňujeme a podáme dovolání u Nejvyššího soudu. Dovolání však nemá odkladný účinek, a proto se musíme udělenému trestu podřídit a vykonat jej, což uděláme,“ řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

„Na tomto místě je však třeba připomenout, že soud trestá kolektiv zaměstnanců, kteří se ničeho nedopustili, za čin, který se měl stát před deseti lety. Rozsudek poškozuje největší českou stavební společnost, která zaměstnává tisíce pracovníků a platí v Česku daně,“ dodal mluvčí.

Mluvčí Kostiha také řekl, že trest se nevztahuje na rozestavěné akce z veřejných zakázek - ty může firma dokončit. Zákaz ale platí do budoucna: od teď už firma nesmí po tři roky chodit do nových veřejných soutěží.

Metrostav: přijdeme o 33 miliard

V případu byli za Metrostav obžalováni bývalý generální ředitel Pavel Pilát a šéf obchodu Jiří Anděl.

Manažeři Metrostavu slíbili podle obžaloby Rathovi a jeho spolupracovníkům 10 milionů za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci očního pavilonu nemocnice v Kolíně a 22,3 milionu za zakázku na opravy v nemocnici v Kladně.

Zástupci Metrostavu už dříve prohlásili, že zákaz zakázek by firmu připravil o miliardy. Tržby společnosti totiž tvoří ze 60 procent právě veřejné tendry. „Znamenalo by to sankci snížení tržeb o 33 miliard korun. Už jen tato informace znamená, že je uložený trest nepřiměřený,“ řekl během jednání u vrchního soudu advokát Metrostavu Ondřej Blaha,.

Metrostav proto, jak Seznam Zprávy napsaly během jara, byl ochotný přijmout od soudu pokutu – třeba i v řádu stamilionů. Jen aby se vyhnul katastrofálním dopadům trestu zákazu zakázek.

„Případ se táhne přes 10 let a reputačně i obchodně nás poškozuje. Přestože trváme na svojí nevině, jsme připraveni i na možnost, že nás soud shledá vinnými. V takovém případě by pro nás bylo přijatelnější, pokud bychom dostali finanční trest. Na takový trest jsme samozřejmě připraveni,“ prohlásil Vojtěch Kostiha, mluvčí Metrostavu.

Napsali si soutěž – a vyhráli

Metrostav si podle obžaloby fakticky napsal podmínky středočeských nemocničních soutěží sám pro sebe tak, aby nikdo jiný nemohl vyhrát. V podmínkách například stálo, že vítěz nesmí zdravotnické vybavení pavilonů nakoupit od subdodavatelů, ale že musí jít do soutěže už se zavedenými firmami, které přístroje nabízejí. A s těmi se Metrostav tajně předem dohodl.

Policie to dokládala odposlechy. „Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na všem,“ nahráli například policisté ředitelku kladenské nemocnice, když oznamovala informace do telefonu svému partnerovi Petru Kottovi, členovi managementu středočeských nemocnic.

„Nemůžu ovlivnit, co o mně říkají třetí osoby,“ reagoval u soudu Pilát. „V těchto hovorech docházelo k fabulacím a dezinterpretacím skutečnosti. Nic z toho se nezakládá na pravdě,“ dodal.

Obchodní náměstek Anděl zase byl tím, kdo s ředitelkou Pancovou (nyní provdanou Kottovou) podle závěrů vyšetřování ladil podmínky tendrů – aby měl Metrostav jistou výhru. Podle obžaloby to dokládají odposlechy z kanceláře ředitelky. Anděl u výslechu připustil, že s ředitelkou o zakázkách mluvil. Ale nebylo v tom prý nic zákulisního – jen radil, že má do soutěže pustit firmy s patřičnými zkušenostmi.

„Když ji uděláte moc měkkou, přihlásí se vám kdekdo. Pokud máte proti sobě investora, který má po té stavební stránce malou představu, tak se mu snažíte pomoci,“ tvrdil Anděl.

27 milionů za Mladou Boleslav

Další úplatky ve výši 27 milionů se pak týkají stavebních prací v nemocnici v Mladé Boleslavi, podle obžaloby zmanipulovaných ve prospěch firmy Konstruktiva Branko.

Na druhou větev kauzy policisté navěsili mimo jiné nákup 48 nových sanitek pro středočeskou záchranku, z něhož se trio Rath – Kateřina Kottová – Petr Kott údajně dohodlo na úplatcích za 6,7 milionu.

V této zakázce zmapovali i předání první části z téměř sedmi milionového úplatku: člen vedení managementu středočeských nemocnic Kott je přebral u Národního divadla v Praze. Rath, což policisté zjistili z odposlechů v domě manželů Kottových, z toho dostal 1,2 milionu.

V první kauze dostal David Rath loni pravomocně sedm let za úplatky při rekonstrukci zámku v Buštěhradu u Kladna a opravě gymnázia v Hostivici.

To je kauza, na jejímž začátku policejní komando zatklo Ratha v květnu 2012 s proslulými sedmi miliony v krabici od červeného vína. Rath si nakonec odseděl polovinu trestu, loni na podzim ho soud podmíněně propustil z vězení.

Reklama

Doporučované