Hlavní obsah

Tvrdil, že loví vlastizrádce mezi kolegy. Policie jej propustila

Foto: Youtube - KTV

Policista Petr Bílý vystupuje v internetové televizi KTV Ivana Smetany. Ten se vyhýbá placení svých čtyř exekucí a vybírá statisícové dary.

Reklama

Podpraporčík Petr Bílý na internetu útočil na policii i vládu. Nyní ve sboru končí. Řízení o propuštění s ním nadřízení zahájili den potom, co se na jeho činnost ptaly Seznam Zprávy. Bílý odešel těsně před získáním výsluh.

Článek

Videa havířovského policisty Petra Bílého nasbírala na facebooku statisíce zhlédnutí. Natáčel je na neschopence. Ve vysíláních lhal, že policii ovládl organizovaný zločin, vláda Andreje Babiše páchala apartheid neočkovaných a vláda Petra Fialy chystá politické procesy a uranové doly. Také sliboval „lov vlastizrádců“ z řad policistů a soudců a jeden přenos natáčel na služebně ve Frýdku-Místku, kde konfrontoval dvojici kolegů.

Policie jeho případ řešila více než rok. Kárné řízení, v němž ho mohla potrestat, se ale kvůli průtahům promlčelo. A vypadalo to, že se Bílý vrátí do aktivní služby. Nakonec u policie končí. Řízení o propuštění ze služebního poměru s ním nadřízení zahájili loni 23. prosince. Den potom, co se o jeho činnost u policie začali zajímat reportéři Seznam Zpráv.

„Policista si převzal rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru,“ informovala nyní mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Důvody Bílého propuštění jsou ze zákona neveřejné. Mluvčí ale potvrdila, že jeho odchod iniciovala policie: „Řízení o propuštění bylo s policistou zahájeno z moci úřední, nikoliv na jeho žádost.“

Sám Bílý pak odvysílal na facebooku další video, v němž se natáčel před policejní budovou s tím, že tam jde naposledy. V minulosti fanouškům tvrdil, že je to ze zdravotních důvodů.

Také uvádí, že u policie končí po 14,5 letech. Pokud by se mu podařilo u sboru zůstat dalšího půl roku, měl by přitom nárok na výsluhu. Stát by mu tak měsíčně vyplácel pětinu jeho původního platu. Bílý na dotazy redakce ohledně jeho činnosti i konce u policie odmítl odpovědět.

Bílý, teď už jako civilista, v internetových vysíláních pokračuje. Spolupracuje s Ivanem Smetanou, v jehož internetové televizi KTV vystupuje. Experti ji označují za dezinformační.

Smetana třeba sledujícím tvrdil, že se ho policie pokusila unést a zabít, nebo šíří konspirace o mobilních sítích 5G či takzvaných chemtrails, tedy kondenzačních stopách za letadly. Zároveň za to od fanoušků žádá dary a ti mu posílají statisíce.

Rejstřík na Smetanu eviduje čtyři exekuce za téměř 800 tisíc korun, které dotyčný ale neplatí. Peníze vybírá na účet spolku, na který exekutoři dle paragrafů nemohou, i když Smetana je jeho prezidentem a jediným členem vedení.

Reklama

Doporučované