Hlavní obsah

Uzavření kauzy Dozimetr se zaseklo. Policie poslala advokátům výzvu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl.

Reklama

Po roce od obvinění v kauze Dozimetr by mohla policie poslat spis dozorujícímu státnímu zástupci. Jenže jeden z advokátů se ani po čtvrt roce s tímto policejním dokumentem zatím neseznámil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Detektivům z Národní centrály proti organizovanému zločinu se ani po čtvrt roce, co ukončili vyšetřování, nepodařilo předat žalobci spis v hlavní větvi kauzy Dozimetr.

Případ, v němž čelí obvinění přes 10 lidí, mimo jiné podnikatel Michal Redl nebo někdejší náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček, se advokáti už od konce března seznamují se spisem.

Policejní dokument se zjištěními o podezření na rozsáhlou korupci a systematické ovlivňování veřejných zakázek čítá několik tisíc stran. A i když ho policie předložila advokátům jen v papírové, a už ne v elektronické podobě, podle zdrojů Seznam Zpráv všichni obhájci –⁠ až na jednoho –⁠ spis prostudovali –⁠ a to zejména během dubna.

Jediný advokát, na kterém věc vázne, zastupuje podle několika zdrojů s věcí obeznámených hlavního obviněného Michala Redla.

Oficiálně však policie ani státní zastupitelství nechce na otázky kolem případu konkrétně odpovídat, na mlčenlivost se odvolává i dotyčný advokát.

Zdroje tvrdí, že Redlův právník Jan Bureš sice už několik týdnů chodí opakovaně na služebnu policie, ale stále se ještě se spisem seznamuje.

Zda je za tím taktika obhajoby nebo něco jiného, není jasné. Advokát Bureš nejprve při žádosti Seznam Zpráv o rozhovor řekl, že je zaneprázdněn. „Omlouvám se, nemůžu teď, jsem akorát na soudu,“ uvedl v úterý ráno při prvním pokusu o kontakt Jan Bureš.

Podruhé slíbil, že na otázky Seznam Zpráv odpoví. Nakonec ale uvedl, že nemůže nic komentovat. „Nejsem oprávněn se k čemukoli vyjadřovat,“ napsal Bureš.

Policisté nyní udělali další krok k tomu, aby uzavření případu urychlili. Advokáti čtyř obviněných Seznam Zprávám uvedli, že dostali od policie novou výzvu, aby se už příští týden přišli seznámit s doplněným spisem.

„Poté očekávám, že budeme moci dát ještě dát návrhy na doplnění vyšetřování a vše bude policií uzavřeno,“ řekl Seznam Zprávám jeden z těchto advokátů.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej uvedl, že informace v této kauze může poskytovat pouze Vrchní státní zastupitelství v Praze, které případ dozoruje.

Žalobce Adam Borgula pak na dotazy Seznam Zprávy týkající se seznamování se spisem napsal, že nemůže v této fázi trestního řízení odpovídat.

„V uvedené trestní věci bylo ukončeno vyšetřování a obvinění a jejich obhájci mají možnost seznámit se se spisem a následně případně podat návrhy na doplnění vyšetřování, o nichž musí policejní orgán rozhodnout,“ potvrdil pouze. „Až poté bude na policejním orgánu, zda státnímu zástupci podá návrh na podání obžaloby či na jiné rozhodnutí,“ doplnil Borgula.

Obvinění Redla kvůli distribuci drog

Už po loňském zásahu v kauze Dozimetr, se objevila informace, že podnikatel Michal Redl je kromě korupce obviněn také z distribuce drog. Šlo podle policejních dokumentů o to, že si Redl předloni v dubnu přivedl domů společnici, které poté nabídl kokain. Žalobce Adam Borgula na dotaz, zda toto obvinění trvá, uvedl, že se k tomu nemůže v této fázi trestního řízení vyjadřovat.

Prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna uvedl, že případy, kdy se advokáti mohou pokoušet kauzu brzdit a zdržovat tak například podání obžaloby, jsou spíše výjimečné.

„Z času na čas se takový postup obhajoby vyskytne a nemusí se jednat ani o velké kauzy. Je to ale spíš ojedinělé. Řekl bych jednotky případů ročně,“ doplnil Foldyna.

„Časový prostor určuje vyšetřovatel a musí být přiměřený rozsahu spisu. Pokud se obhájce seznamuje se spisem delší dobu, jde o rozsáhlý důkazní materiál,“ uvedl advokát a prezident Unie obhájců Tomáš Sokol.

Stíhání v kauze Dozimetr začalo loni v červnu. Policie stíhá přes 10 lidí, vedle už uvedených Redla a Hlubučka také například podnikatele Zakaríu Nemraha a Pavla Kose nebo bývalého ekonomického ředitele dopravního podniku Mateje Augustína.

Podle kriminalistů skupina kolem Redla obsadila klíčové posty v dopravním podniku tak, aby jím spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení.

Díky tomu pak –⁠ jak také tvrdí policie –⁠ získávali úplatky. S policisty začal po obvinění spolupracovat podnikatel Pavel Dovhomilja.

Právě na základě jeho svědectví byli letos na jaře obviněni další čtyři lidé. V souvislosti se zakázkami největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP čelí s ním obvinění exposlanec ODS Marek Šnajdr nebo bývalí manažeři Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Reklama

Doporučované