Hlavní obsah

Vybagrovat, zabalit, odvézt. Vyčištění od azbestu bude stát 1,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Loni nechal Středočeský kraj umístit do bývalého vojenského prostoru upozornění, že kvůli azbestu je pobyt ve zdejší přírodě na vlastní nebezpečí.

Reklama

Policie už rok prošetřuje ekologickou havárii v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Za kontaminaci azbestem zatím nikoho neobvinila, podle posudků znalců však bude vyčištění desítek hektarů krajiny extrémně složité a drahé.

Článek

Třicet kilometrů od Prahy se bude muset odehrát extrémně drahá a náročná akce. Navíc za přísných bezpečnostních podmínek – aby nikdo nebyl ohrožen na zdraví.

Policisté už déle než rok prošetřují, jak byla krajina bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích kontaminována nebezpečným azbestem. Zjišťují, kdo je zodpovědný za to, že místo zbourání armádních budov a odvezení sutě se kolem města rozkládají ohromné plochy plné stavebního odpadu – včetně eternitu, dříve oblíbené střešní krytiny obsahující azbest.

Nadrcená jemná azbestová vlákna přitom dokážou v plicích vyvolat rakovinu a další choroby.

Detektivové zatím nikoho neobvinili. Podle znaleckého posudku, který si nechali vypracovat, ale bude nutné území na mnoha hektarech vybagrovat, aby bylo jisté, že se podaří úspěšně odstranit úlomky eternitu, jež během let pronikly pod zem.

„V takových případech se sanace provádí formou odtěžení vrstvy půdy,“ potvrdil Jakub Vinčálek, mluvčí policejního prezidia, jehož tým na případu pracuje. Znalci také předběžně spočítali, že náklady dosáhnou 1,5 miliardy, jak už dříve upozornil server iRozhlas.

Středočeský kraj, jemuž rozlehlý areál po sovětské armádě patří, dříve počítal s tím, že bude možné větší či menší kusy eternitu pouze vysbírat. To však teď policejním posudkem padlo.

Kraj proto chce nyní začít jednat s odborníky o způsobu, jak likvidaci azbestu provést. „Abychom se sanací území mohli začít co nejdříve,“ řekl krajský radní zodpovědný za majetek Libor Lesák (ODS).

Likvidace „azbestových“ budov probíhala do roku 2020, tedy za minulého vedení Středočeského kraje.

Tisíce náklaďáků

Někdejší armádní cvičiště se rozkládá na 650 hektarech, jaká část je znečištěná azbestem, není známé.

Policisté v polovině března Středočeskému kraji v dopisu vyjmenovali, které parcely, stavební i například ty lesní, jsou zasažené. Celkovou rozlohu neuvedli, podle dvou zdrojů Seznam Zpráv, které mají o případu dobré informace, se může jednat až o desítky hektarů.

Jasné zatím není ani to, do jaké hloubky bude nutné půdu odtěžit. Avšak zřejmé je, že půjde o mimořádně náročnou operaci, jaká se v Česku podle odborníků ještě neuskutečnila.

Experti, kteří se problematikou azbestu dlouhodobě zabývají, Seznam Zprávám popsali, že takový odpad se nemůže jen tak naložit na náklaďák a odvézt. Každá fůra musí být neprodyšně zabalená – právě kvůli nebezpečí neviditelných rakovinotvorných vláken. Speciální obleky a ochranu úst musí mít i pracovníci.

A uložit takový odpad je možné jen na skládce určené pro nebezpečný odpad. Podle odhadů odborníků může jít až objem tisíců nákladních aut.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Větší nebo menší kusy eternitu je možné najít, jak se povalují tam, kde mělo správně dnes být území vyčištěné od polorozpadlých vojenských budov.

Proto také náklady na likvidaci dosáhnou 1,5 miliardy. Středočeský kraj se chce proto oficiálně přihlásit policii jako poškozený, radní o tom budou rozhodovat v nejbližších dnech. Kraji to umožní získávat informace z vyšetřování a pokusit se vymáhat škodu, pokud vyšetřovatelé někoho obviní.

Jdou po firmách i lidech

Smlouvu na likvidaci vojenských objektů měl kraj s firmou Mladá RP. Zaplatil jí za to 92 milionů. Policisté ovšem tvrdí, že materiál z demolovaných budov vojenský prostor neopouštěl, ale někdo ho jen v ohromném množství rozhrnul po okolí. Čímž měl mimo jiné ušetřit za drahé skládkování.

Azbest našly policejní sondy i v několik let staré cyklostezce, do níž radnice v Milovicích použila stavební drť z bouraných objektů. V domnění, že tenhle materiál je zcela neškodný.

Policisté tak loni provedli prohlídky právě ve firmě Mladá RP a také u jejích dodavatelů. Spolumajitel RP Mladá Oldřich Fiala tehdy tvrdil, že jeho firma rozhodně území nezamořila. A že veškerý odpad s obsahem eternitu skončil na skládce. „Máme na to papíry přímo ze skládky,“ řekl Fiala.

Nyní říká, že nemá informace, kam se policejní vyšetřování ubírá. „Ani mě nepozvali na výslech. Abych řekl pravdu, moc mě ta věc nezajímá,“ prohlásil Fiala.

Podle státního zástupce Štěpána Brunclíka, který případ dozoruje, jsou v kauze podezřelí podnikatelé i krajští úředníci. Možné trestné činy neoprávněného nakládání s nebezpečnými odpady a podvodu se pak mají datovat do éry, kdy kraj vedlo hnutí ANO v čelem s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou.

Ostatně police loni zajišťovala důkazy u bývalého radního Roberta Bezděka (ANO), který měl zlikvidování milovických vojenských budov na starosti.

Státní zastupitelství nedávno změnilo kvalifikaci trestných činů. Vzhledem k obří škodě se případ dostal do sazby, v níž hrozí až deset let vězení.

Reklama

Doporučované