Hlavní obsah

Úřady věděly od roku 2016, že v lesích leží rakovinotvorný azbest

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Cyklostezku u Milovic, která podle policie a expertů obsahuje stavební drť s obsahem azbestu, smějí lidé nově používat jen na vlastní nebezpečí.

Reklama

Že v obřím prostoru po sovětské armádě v Milovicích hrozí při bourání armádních budov kontaminace azbestem, varovali lidé už v roce 2016. Ukazují to nová svědectví, která Seznam Zprávy získaly. Padla i pokuta, ale byla promlčena.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policejní kauza nebezpečného azbestu, kterým někdo kontaminoval velkou část bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku, dostává také významný finanční rozměr.

Podle prvotních odhadů bude vyčištění lesů kolem tohoto středočeského města stát stamiliony korun, možná dokonce až miliardu.

Jsou to předběžné výpočty, které Seznam Zprávám potvrdily zdroje, jež mají dobré informace o rozsahu znečištění a nákladnosti odstranění podobných problémů. Faktem zároveň je, že policisté ani inspektoři životního prostředí zatím přesně nevědí, na kolika místech někdejšího vojenského cvičiště ještě azbest objeví. A jaký objem půdy je rakovinotvornou látkou zasažený.

Oficiálně zatím o stamilionech nutných k odstranění azbestu nikdo nemluví. Vedení Středočeského kraje, jemuž bývalý armádní prostor patří, sice předminulý týden s policií a odborníky na životní prostředí jednalo. Říká však, že od policistů ani od znalkyně, která s kriminalisty spolupracuje, takové vyčíslení nedostalo.

„Znalkyně řekla, že likvidace bude velmi nákladná, ale že analýzu ještě nemá dokončenu,“ popsal Libor Lesák (ODS), krajský radní pro majetek.

Milan Pour (ANO), starosta Milovic a zároveň další účastník schůzky, na otázku po stamilionových nákladech odpověděl: „To bych nerad komentoval. Ale je jasné, že v takovém rozsahu bude likvidace drahá.“

Rozvezli odpad a ušetřili

Podstatu téhle ekologicko-kriminální kauzy popsaly Seznam Zprávy už koncem března, hned v den policejního zásahu na středočeském krajském úřadu a v několika firmách. Kraj v roce 2011, tedy za hejtmana Davida Ratha (ČSSD), pronajal obrovské území po sovětské armádě, včetně desítek vesměs zdevastovaných vojenských budov, společnosti Mladá RP.

Celkem území leží na 650 hektarech, většinou jsou to lesy a louky, ale i třeba letiště. Následovaly – zjednodušeně – vleklé spory o to, kolik budov firma podle smlouvy zbourala a jaké s tím měla náklady.

Festivaly jsou v bezpečí, tvrdí kraj

Pořadatelé velkých kulturních akcí, které se konají na letištní ploše Milovice-Mladá na Nymbursku, je nemusí rušit. Některé části bývalého vojenského prostoru mohou být kontaminovány nebezpečným azbestem.

Část, kde se konají akce, podle policie nebyla zasažená. Pořadatele o tom informoval Středočeský kraj, který jim plochy pronajímá. Musejí ale zajistit, aby návštěvníci nevstupovali na okolní pozemky ve vlastnictví kraje. Letních festivalů Votvírák a Let It Roll se účastní několik tisíc lidí.

„V návaznosti na informace, které jsme od Policie ČR obdrželi, nevidíme jako majitelé pozemku důvod zmíněnou letištní plochu organizátorům neposkytnout,“ uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS). Lokalita letiště podle něj nebyla předmětem vyšetřování a žádné zbytky azbestu tam nebyly prokázány. „Stejně jako v případě dodržení hygienických podmínek například při konání velkých festivalů doporučujeme organizátorům, aby podmínky konání akce konzultovali s příslušnými orgány,“ doplnil Lesák.

Zdroj: ČTK

Až předloni dohodlo současné vedení kraje s firmou finální dohodu: doplatilo Mladá RP 110 milionů, z toho 92 za odstranění staveb a odvezení suti – tak aby kraj dostal prázdné prostory vhodné pro investory či jiné využití.

Podle detektivů sice byly budovy zbourané, střechy z eternitu, dříve hodně používaného materiálu, ale někdo smíchal s dalšími odpadem a rozvezl po území bývalého vojenského prostoru, kde vznikly rozsáhlé plochy s navezeným odpadem přikrytým zeminou.

Problém je, že eternit obsahuje azbest – azbestová vlákna při drcení nebo lámání eternitu unikají do vzduchu a v plicích postupně způsobují těžká poškození. Správně tedy měl eternit skončit za přísných bezpečnostních opatření na skládce.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv našli rozlámaný eternit na několika místech v lesích u Milovic. Tam, kde dříve stávaly vojenské budovy.

Azbestem je podle odborných testů zasažena i cyklostezka poblíž Milovic.

Ohromnou finanční náročnost likvidace takhle kontaminovaného prostoru Seznam Zprávám potvrdili zástupci odborných firem. Podle nich není ani tak drahé uložení nebezpečného odpadu. Ale nejvíc stojí ochrana lidí a okolního prostředí při vytěžení takového odpadu a jeho převážení. Právě proto podle policejní verze někdo zariskoval a raději eternit rozvezl po okolí: ušetřil tím velké peníze.

Zdroje říkají: Varovali jsme je

Detektivové podle už dřívějších zjištění Seznam Zpráv podezírají především společnost Mladá RP, která za likvidaci budov dostala od kraje zmíněných 90 milionů. Plus společnosti, které si Mladá RP na bourací práce a další činnosti najímala.

„My jsme čistí, nevidím nikde problém. Absolutně se nebojím, že by na nás dopadlo trestní stíhání. My jsme udělali svoji práci,“ řekl Oldřich Fiala, spolumajitel Mladá RP.

Dále se policisté zaměřují na politika a bývalého krajského radního hnutí ANO Roberta Bezděka, jenž v letech 2016 až 2020 dojednával podmínky smlouvy s Mladá RP. A také na dva úředníky z Odboru majetku, kteří měli milovické území na starosti.

Firma Mladá RP bourala postupně budovy mnoho let. A podle nového zjištění Seznam Zpráv dostaly úřady už v roce 2016 upozornění, že se s eternitem nakládá proti pravidlům. A že vznikají vážná zdravotní rizika.

Seznam Zprávy mluvily s lidmi, kteří v obavě z možných problémů chtějí zůstat v anonymitě. Vylíčili a podložili to i dokumenty, jak před sedmi lety rozeslali na stavební úřad v Milovicích či na Odbor životního prostředí dopisy s přiloženými fotografiemi: byly na nich hromady stavební sutě z demolovaných domů s kusy nalámaného eternitu.

„Máme důvodné podezření, že subjekt provádějící demoliční práce na těchto objektech nedodržel a stále nedodržuje povinnosti při nakládání s odpadem podle platných norem,“ píše se v dokumentu z ledna 2016.

Odbor životního prostředí v Lysé nad Labem pak podle dalšího dopisu vše na místě prověřil a konstatoval, že je vše v pořádku. „Na místech odstraněných staveb se nacházely řádně vytříděné odpady (stavební suť, dřevo, kovy, zemina apod.),“ uzavřeli úředníci. Avšak doplnili, že z fotografií přiložených k oznámení nelze poznat, kde se „azbestové“ skládky nacházejí.

Proto šetření uzavřeli s tím, že je vše v pořádku.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podobné budovy, jako je tato, včetně střechy z vlnitého eternitu, firma Mladá RP v Milovicích na zakázku kraje demolovala.

Stejní oznamovatelé dnes říkají, že s podezřením na obcházení pravidel při zacházení s azbestem seznámili i tehdejšího krajského radního Karla Horčičku z ČSSD. „Ne, nic takového se nestalo. Já jsem se o tom problému dozvěděl až teď z vašich článků,“ reagoval nyní Horčička.

O oznámeních z roku 2016 neví ani milovický starosta Pour. „My jsme to začali řešit až v roce 2021. Protože už bylo jasné, že se tam ten materiál rozhrnuje a zaváží hlínou. Takže jsme se ptali, co to má znamenat,“ řekl Pour.

Padla pokuta, ale je promlčena

Každopádně firmu Mladá RP, která pro kraj budovy bourala, a jednu její dodavatelskou společnost skutečně svého času řešila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) kvůli špatnému nakládání s odpady.

Šlo o to, že Mladá RP od dodavatele (firmy, jež skutečně na místě domy likvidovala) převzala suť – ačkoli podle zákona neměla povolení k nakládání s odpady.

Firma Mladá RP pak dostala pokutu 200 tisíc, nakonec ji však nemusela zaplatit: skutek se stal v roce 2015, inspektoři životního prostředí se o něm na základě oznámení dozvěděli až o dva roky později. Vyměřili nepravomocně pokutu, ovšem firma se odvolala. A než Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o odvolání, uplynula zákonná tříletá lhůta pro projednání přestupku.

Dodavatelská bourací společnost se naopak pokutě nevyhnula. „Tam pak pokuta 200 tisíc korun nabyla právní moci,“ potvrdil Jiří Ovečka, mluvčí ČIŽP.

Reklama

Doporučované