Hlavní obsah

Pořadatele populárních festivalů straší skrytý nebezpečný azbest

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ani policie zatím neví, na jak velkém území bývalého vojenského cvičiště u Milovic na Nymbursku se najde rozdrcený eternit s obsahem rakovinotvorného azbestu.

Reklama

Volný čas jezdí do bývalého vojenského prostoru Milovice trávit desítky tisíc lidí. Teď se však zjistilo, že území může být kontaminováno rakovinotvorným azbestem. Jak to ohrožuje letní festivaly a další akce? Kraj hledá odpověď.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři týdny po propuknutí azbestové kauzy v Milovicích na Nymbursku se radní Středočeského kraje dostávají pod stále větší tlak.

Policisté jsou si jisti, že při bourání starých budov po sovětské armádě byla zamořena značná část bývalého vojenského prostoru rakovinotvornými látkami – přesněji stavební sutí s obsahem eternitu. Ze dříve oblíbené střešní krytiny se totiž mohou uvolňovat zdraví ohrožující azbestová vlákna.

Na někdejším armádním letišti, které je součástí rozsáhlého území na 650 hektarech, se přitom v letní sezóně pořádají akce pro desítky tisíc lidí.

A právě pořadatelé hudebních festivalů nebo filmaři, kteří tady často natáčejí, teď žádají po kraji – jako majiteli území – informace, jestli je prostor bezpečný. „Jenže my nevíme, jak jim máme odpovědět,“ potvrdil středočeský radní pro majetek Libor Lesák (ODS).

Kraj totiž říká, že zatím od policejních vyšetřovatelů, od hygieniků ani od České inspekce životního prostředí nedostal žádné oficiální zprávy o rozsahu znečištění, nebezpečnosti ani o tom, kde a za jakých podmínek se mohou lidé v klidu pohybovat.

Pořadatelé se ptají: Jsme v bezpečí?

Prostor bývalého milovického letiště a okolí si od kraje pronajímají například pořadatelé červnového hudebního festivalu Votvírák, na který loni přijelo 20 tisíc lidí. I jeho organizátoři by chtěli vědět, jak se kauza vyvíjí. „Máme informace stejné, jako najdete v denním tisku,“ potvrdil jednatel pořadatelské společnosti Roman Fejt.

V srpnu se na stejném místě koná i festival Let It Roll v hudebním stylu drum & bass, kam může dorazit i 24 tisíc lidí.

A v Milovicích mají na letošek smlouvu také dva filmové štáby, dále pořadatelé srazů automobilového tunningu. Cvičí tam také pravidelně armáda nebo policisté.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozlámaný eternit našli reportéři Seznam Zpráv na místech, kde dřív stály vojenské budovy. Ty, které podle smlouvy s krajem bourala najatá firma.

Plochu někdejšího armádního letiště má na testování asistenčních systémů do automobilů pronajatou společnost Valeo – i tato firma aktuálně řeší bezpečí zaměstnanců. Zvažuje, že své lidi pošle k lékaři. „Zdraví našich zaměstnanců je pro nás absolutní prioritou. Pokud to bude doporučeno, preventivní zdravotní prohlídku pro zaměstnance zajistíme,“ uvedl mluvčí společnosti Gábor Iffland.

Kraj nyní čeká na dohodnuté jednání s inspektory životního prostředí, hygieniky a policií, kde by se měl dozvědět, jaká opatření má udělat. Tento týden alespoň označil některá místa nápisy, že vstup je možný jen na vlastní nebezpečí.

Problém je, že ani vyšetřovatelé dosud přesně nevědí, kolik eternitu, a tedy i azbestu, se v Milovicích dostalo do země.

„Konkrétní rozsah zasaženého území policejní orgán teprve zjišťuje, v tuto chvíli mohu pouze uvést, že různě velké kusy či úlomky eternitu s obsahem azbestu byly nalezeny na větším množství míst bývalého vojenského prostoru,“ popsal státní zástupce Štěpán Brunclík, který vyšetřování dozoruje.

Eternit každopádně není nebezpečný sám o sobě – teprve když se drtí, láme nebo se jinak zpracovává, uvolňují se z něj neviditelná azbestová vlákna pronikající do plic. Způsobují zmíněnou rakovinu nebo další závažné choroby.

Kraj si alespoň našel vlastního znalce, který nyní začíná po vlastní ose zjišťovat rozsah znečištění. A vyhodnotí rizika pro lidi. Kromě toho chce kraj ve spolupráci s odborníky zavést pravidelný monitoring ovzduší.

Česká inspekce životního prostředí tento týden pouze uvedla, že v Milovicích jde o značný problém. Ale ani inspektoři zatím neznají jeho přesný rozsah. „Zároveň podle vyjádření znalce v celé lokalitě bývalého vojenského výcvikového prostoru nelze vyloučit uvolňování respirabilních azbestových vláken. Z tohoto důvodu je vstup do dané lokality výhradně na vlastní nebezpečí,“ napsala inspekce do zprávy zveřejněné na jejím webu.

Policie vyšetřuje podvod

Podstatou kauzy je, že území měla od roku 2012 pronajaté společnost RP Mladá – s tím, že 25 zchátralých vojenských budov zbourá a odpad, včetně toho nebezpečného, zlikviduje podle předpisů. Kraj že tedy dostane vyčištěné plochy vhodné pro investory.

Práce se střídavě odehrávaly a střídavě zastavovaly, protože firma se s krajem přela o to, kolik toho zbourala a za jaké náklady. To trvalo pět let. Až předloni vedení kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) vyplatilo firmě RP Mladá finálních 110 milionů, a tím ukončilo hádky.

Avšak teď policie tvrdí, že eternit se přímo na místě drtil a místo odvážení končil s dalším stavebním materiálem rozhrnutý po okolních lesích, kde lidé běžně jezdí na kole nebo kam chodí na procházky a na houby.

Podle kriminalistů jde o podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s odpady a podvodu se sazbou až osm let. Policisté jsou si jisti, že půda azbest opravdu obsahuje: potvrdily to odběry vzorků z lesa i z cyklostezky vybudované právě s pomocí materiálu nadrceného ve vojenském prostoru.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V bývalém vojenském prostoru stále stojí některé budovy s eternitovou střechou.

Firma RP Mladá dnes odpovědnost za případnou kontaminaci přehazuje na dodavatele, které si na bourání a odvoz suti najímal. „Já nejsem člověk, který dokáže dělat s bagrem. Ale měli jsme velké firmy, které se o to staraly,“ řekl Oldřich Fiala, jednatel společnosti RP Mladá.

Policisté proto 27. března zasahovali nejen na kraji, kde hledali smlouvy a další klíčové dokumenty, ale i v najatých firmách, které provozovaly v areálu drtičky a které měly nebezpečný odpad odvážet na skládku.

Kriminalisté nikoho neobvinili, podezírají však bývalého radního Robert Bezděka z hnutí ANO, který měl v minulém volebním období na starosti řešení sporu kraje a firmy RP Mladá. Bezděk o případu nechce mluvit, říká, že mu to zakázali policisté.

Detektivové se také zajímají o dva úředníky z majetkového odboru, pod něž milovické území spadalo.

Reklama

Doporučované