Hlavní obsah

Žádost o milost za korupci: Kolem jsou Zemanovi spojenci

Foto: vláda.cz

Advokátka blízká Hradu. „Kdybych měl 16 Marií Benešových, tak jich bude ve vládě 16,“ řekl o ní kdysi Miloš Zeman.

Reklama

Nová zjištění kolem žádosti o milost pro firmu Metrostav. Kromě prezidentského kandidáta Josefa Středuly se na ní podílel další člověk blízký Miloši Zemanovi, a to bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žádost o prezidentskou milost pro společnost Metrostav, již poslali na Hrad odboráři této firmy, je spojena s dalším známým jménem z okolí Miloše Zemana.

Podle zjištění Seznam Zpráv ji sepsali advokáti v advokátní kanceláři Benešová Beránek Blaha, jejíž spolumajitelkou je i bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Žádost směřuje k očištění Metrostavu v kauze Davida Ratha, kde byla tato společnost odsouzena za prokázanou opakovanou korupci a kromě finanční pokuty dostala zákaz účastnit se po tři roky veřejných zakázek.

Kancelář Benešová Beránek Blaha přitom Metrostav, firmu se pětačtyřicetimiliardovými tržbami plynoucími většinou právě z veřejných zakázek, zastupovala v Rathově případu i před trestním soudem.

Marie Benešová má v této kanceláři, společnosti s ručením omezením, desetiprocentní podíl.

Benešová byla do předloňska ministryní spravedlnosti ve vládě Andreje Babiše (ANO) a je stabilní oblíbenkyní Miloše Zemana.

Už jako premiér o ní Zeman prohlásil, že kdyby měl 16 Marií Benešových, udělá z nich 16 ministryň. Benešová je také členkou prezidentova poradního sboru.

Že žádost vznikla v advokátní kanceláři, kde má podíl, Benešová potvrdila. „Žádost sepsal patrně můj kolega Blaha, který je jedním z více advokátů zastupujících Metrostav,“ řekla.

Odmítla však, že by se u Miloše Zemana za udělení milosti pro Metrostav přimlouvala. „S panem prezidentem jsem o věci nemluvila,“ prohlásila Marie Benešová.

Dodala, že se nepodílela ani na textu žádosti, kterou odbory Metrostavu na Hrad poslaly.

Odbory nechtějí vysvětlovat

Advokát Ondřej Blaha je rovněž podílníkem společné advokátní kanceláře. Loni v procesu s Rathem a Metrostavem přesvědčoval soud, aby firmě neukládal trest zákazu zakázek. Argumentoval mimo jiné tím, že společnost tím přijde o 33 miliard.

Na dotaz Seznam Zpráv, jestli je autorem žádosti o milost, však Blaha jen odkázal na advokátní mlčenlivost. „Mohu pouze s ohledem na zákonnou povinnost mlčenlivosti sdělit, že nemohu poskytovat jakékoliv informace jak o klientech obecně, tak o charakteru jim poskytovaných služeb,“ sdělil advokát.

Vedení Metrostavu o milosti nekomunikuje vůbec ani po urgencích.

Foto: Seznam Zprávy

Odboráři se v žádosti o milost diví, proč mají být za chyby manažerů trestáni obyčejní zaměstnanci.

Marie Benešová oficiálně Metrostav nikdy nezastupovala, tuhle práci vždy zastávali jiní advokáti z její kanceláře. Avšak v době, kdy už firma byla stíhána pro korupci, navrhla jako poslankyně zákon, aby se firmám tresty za korupční zločiny zmírnily.

Podle novely se totiž nově mohly firmy vyvinit ze skutků spáchaných manažery nebo majiteli – stačilo prokázat, že společnost udělala vše pro to, aby ke zločinu nemohlo dojít. Například tím, že nastavila „protikorupčně“ interní předpisy, že pravidelně školila zaměstnance proti úplatkům a podobně. Právě tím pak u soudu s Rathem Metrostav argumentoval.

Pod žádostí o prezidentský pardon je podepsaný šéf odborů Metrostavu Petr Půta. Pouze potvrdil, že dopis na Hrad odešel, avšak otázku, kdo je autorem, nechal bez vysvětlení. „Více se k tomuto tématu vyjadřovat nebudeme,“ odmítl Půta.

Jak Seznam Zprávy už popsaly, v příběhu prezidentské milosti pro Metrostav vystupuje i další vlivný člověk napojený na Miloše Zemana – předseda odborových svazů a kandidát na prezidenta Josef Středula.

Byl to podle vlastního přiznání právě on, kdo odborářům Metrostavu už na jaře poradil, ať se na Hrad se žádostí o milost obrátí. „Protože jsou jedinou firmou v tomto oboru takovéto velikosti v České republice a obávají se o budoucí zaměstnanost,“ vysvětloval Středula v rozhovoru pro Seznam Zprávy, proč se v prezidentské milosti angažoval.

Současně však podobně jako Marie Benešová popřel, že by během posledních měsíců, kdy se s prezidentem vídal, za milost pro Metrostav lobboval. „Hm, to je dobrá otázka…,“ zareagoval, když se ho na to redakce přímo zeptala. A pak dodal: „Ne, ne, ne, vůbec jsme se o tom nebavili.“

Ovčáček mlčí, Mynář mlčí

Odboráři Metrostavu v žádosti, jejíž znění Seznam Zprávy získaly, tvrdí, že firmu čekají kvůli zákazu zakázek těžké roky. A odboráři se prý obávají propouštění. Vypichují také, že úplatky v Rathově kauze slibovali manažeři společnosti v roce 2012 – tudíž není podle nich fér, že za to mají pykat pracovníci firmy tím, že dnes přijdou o práci.

„Důvody pro udělení milosti jsou tak v prvé řadě humanitární, neboť uložený trest může mít devastující dopady na širokou masu lidí, zejména na zaměstnance společnosti Metrostav i dalších členů Skupiny Metrostav i jejich rodiny, tedy na osoby, které se na jakémkoli protiprávním jednání několika zaměstnanců společnosti Metrostav, ke kterému mělo navíc dojít takřka před 10 lety, nijak nepodílely a v době, kdy mělo k tomuto jednání docházet, pro Metrostav často ani nepracovaly,“ stojí v žádosti.

Odboráři také tvrdí, že lidé, kteří slíbili Rathovi a jeho lidem úplatky za nemocniční zakázky ve výši přesahující 22 milionů, už navíc v Metrostavu nepůsobí.

Není to zcela přesné: za korupci byli podmínkami potrestaní obchodní ředitel Jiří Anděl a generální ředitel Pavel Pilát. Dnes už jsou na jejich postech skutečně jiní manažeři. Ale Pilát je zároveň dál menšinovým akcionářem Metrostavu, jak ukazuje výpis z oficiální evidence skutečných majitelů firem.

Odboráři rovněž žádají, aby prezident zastavil stíhání Metrostavu v dalších třech kauzách, v nichž je firma obžalována kvůli machinacím se zakázkami a ve kterých ještě nepadly pravomocné rozsudky.

Čtyři trestní kauzy společnosti Metrostav

Úplatky pro Ratha a spol.

Metrostav a jeho bývalí manažeři podle obžaloby upláceli bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD. Slíbili Rathovi a jeho spolupracovníkům 10 milionů korun za zmanipulovanou zakázku v nemocnici v Kolíně a 22,3 milionu za zakázku v kladenské nemocnici. Firma obdržela pravomocný trest tříletého zákazu zakázek a pokutu 10 milionů.

Nafouknutá oprava kostela

Metrostav a jeho manažeři jsou souzeni za to, že se měli podílet na předražení opravy kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Zakázka placená z evropských fondů měla hodnotu 65 milionů. Cena však, tvrdí obžaloba, byla nafouknutá o 23 milionů. Proces je stále v běhu.

Předražený hřebčín

Další případ se týká čtvrtmiliardové rekonstrukce hřebčína ve východočeských Kladrubech. Podle policie si skupina stavebních firem, za účasti Metrostavu, obří zakázku předem rozporcovala. Dosud nepadl pravomocný rozsudek.

Hotel z rozkradené dotace

Předloni dostal Metrostav za machinace při 43milionové opravě Hotelu Bohemia v Chrudimi šest let zákazu činnosti na zakázkách placených z dotací. Rozsudek je nepravomocný, o odvolání rozhodne tento týden Vrchní soud v Praze. Podle obžaloby stavební firmy uměle nadsazovaly cenu prací. Také tento proces pokračuje.

Zatímco milost může prezident udělit bez omezení, k zastavení stíhání v rozběhnutých případech by byl nutný souhlas premiéra Petra Fialy (ODS). Předseda vlády vzkázal, že o žádném takovém požadavku z Hradu neví.

Není možné zjistit, jak se Zeman k žádosti odborářů postaví a co si o ni myslí. Na otázky Seznam Zpráv v této věci už dva dny neodpovídá ani mluvčí Jiří Ovčáček, ani vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Reklama

Doporučované