Hlavní obsah

„Měl jsem kromobyčejné štígro,“ říkával Karel Schwarzenberg

Foto: Facebook Renaty Kalenské, Seznam Zprávy

Novinářka Deníku N a spisovatelka Renata Kalenská.

Reklama

Jen málokdo z českých novinářů měl ke Karlovi Schwarzenbergovi v posledních letech tak blízko jako Renata Kalenská. Během svého vzpomínání na šlechtice nabídla reflexi, osobní zpověď a dala k dobru i několik zábavných historek.

Článek

„Karel Schwarzenberg neměl v sobě něco jako opovrhovat lidmi, to si myslím, že byla pro něj úplně španělská vesnice,“ popisuje jeho osobnost Kalenská. Právě dnes se lidé se šlechticem naposledy loučí ve Svatovítské katedrále v Praze.

Někdejšího prvního tajemníka Václava Havla, ministra zahraničí a senátora ocenila i za jeho další kladné vlastnosti, vyzdvihla jeho noblesu, upřímnost, laskavost, ostrý humor a dobré srdce. To všechno si Kalenská spojuje se jménem Karel Schwarzenberg.

„A potom se mi vybavují nějaká slova nebo věty, které s ním mám spojené, například: Měl jsem kromobyčejné štígro, neboť můj strýc pošel, což byla věta, kterou mě šokoval, když ji použil při práci na knize,“ vypráví Kalenská a pokračuje: „Ale on je zároveň obrovský gentleman, takže je sice proslulý tím, že ženy mu padaly k nohám, ale o tomto tématu opravdu mluvil velice obecně a rychle od něj utíkal. Vždycky utekl k nějaké historce o někom úplně jiném. Nebo jsem se těšila, jak mi bude vyprávět o tom, jak flamendřil ve Vídni s Hugo Haasem, Hundertwasserem a těmito extrémně zajímavými lidmi, ale i v téhle oblasti byl dost úsečný. Přišlo mu to asi moc intimní a nechtěl mluvit o věcech, které jsou trošku za oponou.“

Vzpomínky na Karla Schwarzenberga

Vyprávění novinářky Renaty Kalenské je součástí pátečního dílu podcastu 5:59, ve kterém pět osobností vzpomíná na Karla Schwarzenberga. Celou epizodu si můžete poslechnout v přehrávači.

S Kalenskou se poznali během senátních voleb v roce 2004, kdy Schwarzenberg uspěl na Praze 6 za dnes už neexistující stranu Unie Svobody. Od té doby spolu udělali řadu rozhovorů. Nakonec došlo i na nápad sepsat knihu. Pustili se do ní na zámečku Dřevíč ve středních Čechách, kam Kalenská jezdila během jara a léta roku 2021. Ráda tam brala své dvě děti a fenku Růženku. Ta se vždycky podle Kalenské stočila k nohám Karla Schwarzenberga, zatímco on spokojeně bafal ze své dýmky.

Z prvních dvou setkání ale neměla novinářka příliš dobrý pocit. Sám Schwarzenberg ji varoval před tím, že trochu žbrblá.

„A on opravdu žbrblal a nebylo tomu tak dobře rozumět, aby z toho vznikla kniha. Takže já jsem mu prostě řekla, podívejte se, já to budu psát, nebudu nic nahrávat. A vy budete mluvit pomalu a budete se snažit vyslovovat. A byl úžasný, protože pak už stačilo říct jenom pomalu nebo znovu a ta knížka vznikala tím, že se rovnou psala, což byl hrozně pěkný proces,“ vzpomíná novinářka.

Poslední vzkaz

Bylo to právě zde na Dřevíči, kde Schwarzenberg novinářku požádal, aby napsala i jeho nekrolog.

„Jednoho večera jsme seděli s Karlem v jídelně a on už byl trochu unavený a já jsem mu četla, což se někdy stávalo, když už potom neměl tolik sil. A přečetla jsem mu jeden nekrolog, který jsem kdysi napsala. A jemu se to hodně líbilo, což jsem pochopila z jedné jediné věty, protože když jsem dočetla, tak mi řekl: „můžete o mně, prosím, jednou taky napsat nekrolog?“

Lidé se loučí se Schwarzenbergem

Loučení veřejnosti se šlechticem a bývalým ministrem zahraničí zachytil fotograf Seznam Zpráv.

Kalenskou to zaskočilo, protože o jeho smrti se do té chvíle nebavili. Nakonec na druhý den při snídani novinářka slíbila, že nekrolog napíše. Měla jedinou podmínku, chtěla, aby kníže v nekrologu za sebou zanechal poslední velký vzkaz.

„Tím jsem vlastně tu smrt ještě víc zhmotnila a styděla jsem se v tu chvíli. On byl překvapený, ale řekl okamžitě, že ano. Já jsem otevřela počítač a rovnou jsme si začali povídat. A poslední věta, kterou řekl, aby ji lidé slyšeli až po jeho smrti, byla: ‚Možná jsem na začátku cesty být dobrý.‘“

Karel Schwarzenberg tak novinářce zůstane v paměti i pro svou skromnost.

„On byl dobrý. Ale vlastně si dokázal připustit, že by mohl být, až poté, co tu nebude.“

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Karel Schwarzenberg na Seznam Zprávách

Foto: Paměť národa / archiv Karla Schwarzenberga, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Příslušník slavného šlechtického rodu se narodil 10. prosince 1937 v Praze, notnou část života ale nedobrovolně strávil v exilu.

Po návratu po roce 1989 působil jako kancléř Václava Havla, byl senátorem i ministrem zahraničí. Zemřel 12. listopadu 2023 ve Vídni. Pohřeb se uskutečnil v sobotu v poledne zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Obřadu se zúčastnili z bezpečnostních a kapacitních důvodů vedle rodiny jen pozvaní hosté, mezi nimi například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, přední příslušníci evropské šlechty, diplomaté a politici. Po mši byly Schwarzenbergovy ostatky odvezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky.

K pohřbu a rozloučení

Reklama

Doporučované