Hlavní obsah

Domácí násilí se odehrává v polovině vztahů. Zdarma a diskrétně pomáhá Bílý kruh bezpečí

Rozhovor s prezidentkou Bílého kruhu bezpěčí Petrou Vitoušovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Domácí násilí se mezi partnery v žádném případě netýká jen žen jakožto obětí. Těmi se, pro někoho možná překvapivě často, stávají i muži.

Článek

Čtyři až padesát procent – to jsou výsledky zahraničních průzkumů o tom, kolik mužů čelí ve vztahu ze stran partnerky násilí. Široký rozptyl výsledků je dán nejen neochotou mužů sdílet své zážitky a zkušenosti, ale hlavně samotnou nejednoznačnou definicí toho, co vlastně domácí násilí znamená.

„Ta vysoká čísla se týkají násilí ve vztahu obecně. Tam konflikt mezi partnery vyústí v násilí, ale produkuje ho jednou jedna strana a podruhé druhá strana," vysvětluje Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí, organizace, která prostřednictvím svých odborně způsobilých poradců poskytuje obětem domácího násilí bezplatnou a především diskrétní pomoc. Ve chvíli, kdy se oběť rozhodne Bílý kruh bezpečí kontaktovat, ani samotnému poradci se na telefonu neobjeví číslo, ze kterého dotyčný volá. Pomoc je tak zcela anonymní.

Ale zpět k definici. Muži bývají podle slov Vitoušové spíše oběťmi psychického násilí, ženy pak čelí spíše fyzickým útokům. Definice domácího násilí, ke které se pojí nižší čísla obětí ve společnosti (asi 4–10 % mužů), říká, že v partnerském vztahu musí jít o asmyetrii, kdy násilí čelí jedna strana a spouštěčem nemusí být žádný konflikt. Naopak, násilí může vyústit z jakékoliv běžné situace, prvotní záminkou se může stát sebemenší drobnost.

Přesto však oběti ve vztahu často setrvávají. „Odchod od takového partnera hrozí ještě větší eskalací útoku. Druhým důvodem může být, že si všichni týraní přejí jedno jediné: aby se to násilí zastavilo. Oni nechtějí ukončit ten vztah. Někde v srdci nemají vyřešenou tu lásku, vztah, vzpomínku na ta krásná období a věří v to, že by se znovu podařilo nastolit relativně dobré soužití," říká Vitoušová.

Muži obecně v sobě navíc mají zakódovanou silnější bariéru než ženy a těžko se s podobnou situací svěřují. Zaprvé musí překonat blok, kterým je přiznání situace sobě samému a postavení se čelem k tomu, že oni sami jsou obětí domácího násilí. Druhým těžkým krokem pak bývá svěřit se někomu dalšímu, ať už kamarádovi nebo někomu odborně způsobilému. A právě s tím se snaží pomáhat Bílý kruh bezpečí, který poskytuje pomoc anonymně.

Kdo bývá obětí domácího násilí? S čím vším mohou odborníci na bezplatném telefonním čísle 116 006 pomoci? Na to odpovídá prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každé všední ráno od 9:00 na Televizi Seznam. Návod k jejímu naladění naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované