Hlavní obsah

„Nechce mě pustit ke slovu,“ vtipkovala Pavlová. A chopila se mikrofonu

Paní prezidentová to nevydržela a vzala svému muži slovo.Video: ČTK

 

Reklama

„Eva se s tím sžila tak, že byla podstatnou částí úspěchu,“ lichotil prezident Petr Pavel své manželce. Ta si vzala mikrofon a vysvětlila mu, jak vidí roli první dámy ona.

Článek

Eva Pavlová se stala středem pozornosti poté, co se Petr Pavel po podpisu prezidentského slibu přemístil do Španělského sálu. Jeho další projev před zhruba 3000 hosty už se nesl ve značně uvolněné atmosféře.

„Na prvním místě bych asi měl poděkovat rodině, protože bez rodinného zázemí to nikdy nejde a v kandidatuře na prezidentskou funkci už vůbec ne. Mé rodině to samozřejmě přineslo do života velké změny a zdaleka ne všechny byly pozitivní. Já jim všem chci poděkovat za to, že to vzali sportovně,“ vykládal novopečený prezident.

Jeho manželka – první dáma Eva Pavlová – v tu chvíli pozvedla obočí, a spustila tím tichý smích v sále.

Pavel se následně poněkud zamotal do vysvětlování, že jeho žena nemá ráda oslovení „první dáma“, protože posledních deset let nebyla první dáma příliš vidět. A pokračoval komentářem na účet své manželky.

„Já jsem rád, že mohu tady o Evě pár slov říct. Ona do toho nápadu zpočátku nebyla vůbec nijak nadšená. Je to tak?“ otočil se prezident s otázkou na první dámu. Ta jen v rozpacích a s pobavením sledovala, kam se jeho projev ubírá.

„Postupně se s tím sžívala, až se s tím sžila do takové míry, že byla podstatnou částí toho úspěchu,“ pokračoval Pavel.

V tu chvíli už jeho žena se zvednutým obočím a staženými koutky dávala jasně najevo, že si o sžívání se s prezidentem myslí svoje. Po chvíli už to nevydržela, a když Pavel znovu spustil o úloze první dámy, chopila se mikrofonu.

„On mě nechce pustit ke slovu. Já jsem mu vlezla teď do toho jeho projevu. Chtěla jsem říct, že tam je důležitá hlavně jeho podpora, že jo,“ popsala Pavlová, jak si představuje své úřadování v roli první dámy. V sále si tím vysloužila další potlesk.

Dětský koutek jako nová samozřejmost?

Atmosféru v sále vystihl i plzeňský biskup Tomáš Holub, když z inaugurace sdílel postřeh, že v Rudolfově galerii na Pražském hradě vznikl dětský koutek přímo pod bílou sochou Tomáše Garrigua Masaryka.

A to na stejném místě, které na podzim 2021 sloužilo jako kulisa k proslovu Ivany Zemanové, když sdělovala národu, že její manžel je vážně nemocný.

To nejdůležitější ze dne inaugurace:

  • Petr Pavel složil po 14. hodině prezidentský slib ve Vladislavském sále, a stal se tak novým českým prezidentem. Jeho projev najdete zde.
  • Poté pozdravil občany z balkonu a oznámil, že se na Hrad vrátila standarta ukradená skupinou Ztohoven. Více v článku.
  • Po setkání s hosty ve Španělském sále začala v 18 hodin modlitba v katedrále sv. Víta, večer pak Pavel poskytl první televizní rozhovor v roli prezidenta.
  • Inauguraci jsme sledovali také ve speciálním živém vysílání Ptám se já.
  • Fotky z inaugurace: Pavel složil slib, Zeman tiše přihlížel

Reklama

Doporučované