Hlavní obsah

„Neztotožníme ho.“ Policie odložila případ muže, který natáčel ženy pod sukní

Foto: Shutterstock.com

Ženy muže potkávaly v metru v průběhu června a července. Ilustrační foto.

Reklama

Nejméně šest žen se v Praze v minulých měsících setkalo s mužem, který se je snažil v metru natáčet pod sukní. Policie sice má jeho tvář, po měsíci pátrání ale případ odložila. Nepodařilo se jí zjistit, o koho jde.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na začátku léta několik žen přistihlo muže, který jim bez jejich vědomí na eskalátorech v metru natáčel intimní partie pod sukní. Jedné z nich se ho podařilo natočit a záběry zveřejnila. Podle šesti svědectví, které přinesl server Seznam Zprávy, šlo o jednoho člověka.

Ženy se rozhodly případ nahlásit na policii. A měsíc nato policie případ poslala k ledu. „Přestupkový zákon v tomto případě říká, že policejní orgán věc odloží,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kriminalisté sice nerozporují, že se stalo to, co ženy popsaly, i přes záznamy z veřejných kamer ale nedokázali vypátrat, kdo je pachatelem.

„Nemáme ho jak ztotožnit. Máme jeho tvář, ale přestože proběhly všechny postupy, nebylo možné ji přiřadit ke konkrétní osobě,“ vysvětlil. Pro tuto chvíli tak případ končí, Daněk ale připomněl, že pokud policie „zjistí nové skutečnosti, tak v práci na objasnění případu bude dál pracovat“.

Policisté muže podezírali z přestupku proti občanskému soužití a hrozila mu pokuta až 20 tisíc korun. Pokud by se ale muži podařilo prokázat, že se takového chování dopouští kontinuálně, bylo by podle právničky Lucie Hrdé možné čin považovat za výtržnictví a hrozily by mu až dva roky.

Foto: Soukromý archiv Anety Chroustové.

Část záznamu, který pořídila jedna z dívek na eskalátoru.

Šest svědectví

Mladé ženy muže potkávaly v průběhu května a července na stanicích metra v různých částech Prahy. Jejich příběhy začínaly podobně: cítily, že se jim něco otřelo mezi stehny a když se otočily, uviděly muže s telefonem v ruce.

„Cítila jsem, že se něco dotklo mé nohy. Když jsem se ohlédla, všimla jsem si, že má ten muž mobil pod mojí sukni,“ popisovala pro Seznam Zprávy obtěžování třeba pětadvacetiletá Karolína, která ho nakonec donutila video smazat.

Jedné z nich, influencerce Anetě Chroustové, se dokonce podařilo natočit několikasekundový záznam, na kterém je vidět polovina obličeje pachatele.

„Byla jsem z toho vyklepaná. Nevěděla jsem, jak to řešit. Nejdřív jsem volala partnerovi, který mě trochu uklidnil,“ uvedla.

Obě případ nakonec popsaly policii.

Podle šéfky organizace Konsent Johanny Nejedlové v Česku chybí data o tom, kolik procent žen takové chování nahlašuje. Ze zkušeností ale ví, že jich je „minimum“.

Odborníci se nicméně shodují, že pokud se na to ženy cítí, měly by se proti podobným skutkům ohradit a případně je nahlásit. „Je ale v pořádku, pokud v tu chvíli nejsou schopné udělat nic. Není potřeba se za to vinit, je to normální reakce,“ podotkla Nejedlová.

Upskirting v Česku

O případu muže, který fotí a natáčí ženy pod sukní, server Seznam Zprávy informoval v červenci. Přinesl tehdy svědectví čtyř žen, které situaci zažily v rozmezí několika týdnů. Přečtěte si jejich příběhy.

Problematice se na začátku srpna věnoval v širších souvislostech také podcast 5:59. V té době redakce našla další dvě ženy, které se s mužem „setkaly“. V podcastu se mimo jiné dozvíte, že focení pod sukní, tedy upskirting, je v Česku považované zpravidla za přestupek. A politická reprezentace to zatím nehodlá měnit.

Reklama

Doporučované