Hlavní obsah

Noční vlci letos v Česku konec války neoslaví, místo Ostravy byli ve Voroněži

Foto: Profimedia.cz

„Vítězná cesta“ Nočních vlků v Česku v roce 2020.

Reklama

Motorkářský klub otevřeně podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho tuzemští stoupenci stáhli ohlášku chystané akce na pražských Olšanech, Noční vlci se neobjevili ani v Ostravě.

Článek

Skupina motorkářů vyjíždí každoročně na přelomu dubna a května na cestu Evropou. Trase z Moskvy do Berlína říkají „vítězná“ a zastavují se i u památníků v Praze nebo Brně.

Letos se však, minimálně v Česku, žádné jejich akce nekonají. „Vím, že to letos zrušili,“ řekl Seznam Zprávám Jaroslav Foldyna, současný poslanec za SPD a v minulých letech aktivní sympatizant Nočních vlků.

Že se do oslav konce druhé světové války zapojí tuzemští příznivci Nočních vlků, není vyloučeno. „Přijdu klást věnce, nevím, jestli 8., nebo 9. května. Kamarádi z Děčína ale pojedou na motorkách, jak jsou zvyklí,“ pokračoval Foldyna.

V minulosti se s ruskými motorkáři sešel například tehdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z ČSSD.

Cesta vítězství

Noční vlci se měli původně na svou pouť Evropou vydat v době ruské války na Ukrajině. To ostatně začátkem dubna potvrdil i jejich vůdce Alexandr Zaldostanov, který figuruje na sankčních seznamech Evropské unie i USA.

Na oficiálním webu Nočních vlků stále visí celý program „Cesty vítězství“. Zastávka v Ostravě byla v plánu v pondělí 2. května. O den později ale – podle fotografií na Telegramu Nočních vlků – byla kolona ve Voroněži na jihozápadě Ruska. Další zastávku chystá ve městě Kursk, tedy jen pár desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice.

Do Ostravy podle Moravskoslezského Deníku nikdo z motorkářů nedorazil.

Také pražský magistrát měl původně na svých stránkách oficiálně nahlášenou akci na Olšanech. Ohlásil ji český spolek NV Europe z.s., což jsou čeští sympatizanti ruského klubu. Na základě této události chystalo hnutí Pulse of Europe protiakci. Ohlášku ale Noční vlci i jejich příznivci 29. dubna z magistrátu stáhli, a tedy ani protiakce se u hřbitovů nekoná.

„Nevíme o tom, že by se něco připravovalo,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Chystanou cestu Nočních vlků už před pár týdny komentoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Deníku N řekl, že ruští motorkáři nejsou v Česku vítaní. Deník zmiňuje, že by policie mohla využít i mechanismu, kdy členy Nočních vlků zařadí na seznam nežádoucích osob, a to z bezpečnostních důvodů. Nedostali by se tak vůbec do země. Teoreticky jim lze zrušit krátkodobá víza a vyhostit je ze země, jak potvrdil i policejní mluvčí Moravčík.

Ruský klub aktuálně čítá asi 5000 členů. Označuje se za vlastenecký a aktivně podporuje režim Vladimira Putina. Pravidelně šíří ruskou propagandu a jeho působení bývá popisováno jako aktivity kriminálního gangu.

Reklama

Doporučované