Hlavní obsah

Pekarová Adamová si v Berlíně stěžovala na Zemanova oblíbence

Foto: Vláda ČR

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Reklama

Předsedkyně Poslanecké sněmovny přijela do Berlína na diplomatickou „dámskou partii“. A to v časech, kdy česko-německé vztahy procházejí složitějšími časy – kvůli válce na Ukrajině a energetice.

Článek

Německý poslanec protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň čelil doma vyšetřování kvůli možnému hajlování a je také oblíbeným hostem ruské státní televize Russia Today. Zároveň však předsedá skupině, která má v německém Spolkovém sněmu utužovat vztahy s Českem.

Pro šéfku Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) je však tento politik s českými kořeny jen velmi těžko přijatelný partner. Na své návštěvě v Berlíně se vydala na diplomaticky tenký led a před předsedkyní Spolkového sněmu, sociální demokratkou Bärbel Basovou, se proti jeho angažmá v čele česko-německých vztahů na půdě Sněmu ohradila. Podle ní by mohlo narušovat vzájemné vztahy, pokud se čeští politici budou „obávat“ setkání s ním.

„Při setkání s předsedkyní Bärbel Basovou jsme se dotkly situace, že předsedou skupiny přátel Česka, Slovenska a Maďarska Spolkového sněmu je politik AfD. Chápu, že pan Bystroň má české vazby a kořeny, ale vzhledem k tomu, že se jedná o stranu, která vyjadřuje proruské názory, mi to v tuto chvíli přijde velmi nešťastné,“ uvedla Pekarová Adamová po jednání v německé metropoli.

Německý kancléř Scholz v Praze přednesl svůj zásadní projev. Fiala při něm však chyběl

Basová, která po setkání s Pekarovou Adamovou před novináři nevystoupila, prý uvedla, že post, který zastává Bystroň, se řídí dlouhodobě danými pravidly, do nichž nelze jen tak zasahovat. „Ale je tu i příklad z minulosti, kdy skupinu přátel Izraele vedl poslanec za AfD a činilo to podobné rozpaky, až obtíže. Cesta se nachází, máme se bavit spíše se členy této skupiny ve Spolkovém sněmu než s jejím vedením,“ dodala Pekarová Adamová.

Bystroň se narodil v Olomouci, v šestnácti letech, v roce 1987, emigroval do Německa, kde získal politický azyl. Do Spolkového sněmu usedl poprvé v roce 2017. Tehdy AfD, o jejíž aktivity se zajímá také německá kontrarozvědka, úspěšně využila antiimigračních nálad v zemi.

Prezident Miloš Zeman v roce 2018 přijal Bystroně na Pražském hradě spolu s bývalým poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa Stevem Bannonem. Ještě předtím, v roce 2016, „pověřil“ schůzkou s Bystroněm svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Poslední aféra Bystroně se týkala vyšetřování jeho vystoupení na demonstraci proti karanténním opatřením, kde měl podle mnichovské prokuratury zvednout pravici jako při hajlování. Bystroň Seznam Zprávám po publikaci textu sdělil, že v uplynulých dnech soud tuto kauzu zamítl.

Bez Merkelové

Pekarová Adamová přijela do Berlína ve vypjatých časech, kdy Evropa začíná silně pociťovat dopady ruské agrese na Ukrajině. Hlavní témata setkání v Berlíně tím byla jasně daná: energetika a bezpečnost.

Česko patří k zemím, které nejsilněji podporují Ukrajinu v jejích snahách o sebeobranu proti ruské agresi, zároveň na Prahu více než na řadu jiných členských zemí EU dopadají energetické důsledky války.

Berlín naopak dlouhodobě stavěl pragmatické mosty s Moskvou bez ohledu na rizika zjevná již po ruské anexi Krymu v roce 2014. Některé nové diplomatické propasti mezi oběma zeměmi se podařilo alespoň částečně zacelit. Německá vláda například Praze poskytla patnáct tanků Leopard náhradou za techniku, kterou dodává Ukrajině.

„Nemůžeme spoléhat na to, že se o nás Němci budou zajímat automaticky, když máme velmi silné a vzájemně výhodné ekonomické vazby. Není to automatické. Vzhledem k tomu jsem velmi stála o to, abychom byly s paní Bas v dalším kontaktu a bavily se těsněji o věcech, když jsou aktuální,“ řekla Pekarová Adamová k vzájemným vztahům po jednání v Berlíně.

Foto: Tereza Šídlová , Seznam Zprávy

Pekarová Adamová na jednání s Bärbel Basovou.

Česko-německé vztahy jsou momentálně v nové situaci. Samozřejmě kvůli třaskavým tématům a extrémním okolnostem války za hranicemi EU. Po letech Praha také ztratila specifickou spojenkyni, bývalou kancléřku Angelu Merkelovou, u níž se mělo za to, že má pro Česko slabost kvůli osobní zkušenosti z mládí.

Zároveň k moci po dlouhých letech nastoupila německá sociální demokracie, která vládne spolu se Zelenými. Pro tento kabinet jsou velmi citlivým tématem jaderné elektrárny. Němci od nich ustupují, česká vláda v nich naopak vidí jedno z řešení energetické krize.

Praha si na Berlín celkem „troufá“. Těžká váha vládní koalice, europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se například ostře vymezil proti německé energetické politice. Označil Německo vedle šéfa Kremlu Vladimira Putina za jednoho z viníků energetické krize, právě kvůli zavírání jaderných elektráren.

„Odstavili jaderné elektrárny a strčili Putinovi hlavu do oprátky se závislostí s plynem. S dekarbonizací začali ve špatné době. Němcům je nutné to říct na rovinu,“ uvedl Vondra v neděli v televizní diskuzi TV Prima.

Pekarová Adamová novinářům po jednání v Berlíně řekla, že nebude „tak příkrá“ jako Alexandr Vondra.

„Přátelé si ale mají být schopní říkat i věci, které nejsou příjemné. Je důležité, aby zazněly. To s energiemi souvisí. Jsem také ráda, že paní Bas sama zvedla téma protiruských sankcí, je v tom přímočará. Řekla, že podporuje jejich zpřísnění,“ uvedla také Pekarová Adamová.

Článek byl aktualizován o vyjádření Petra Bystroně k vyšetřování jeho údajného hajlování.

Reklama

Doporučované