Hlavní obsah

Střídání v Číně. „Zemanův“ Tomšík je zpět v ČNB, dělá poradce

Foto: MZV, Seznam Zprávy

Velvyslanec Martin Tomčo (druhý zleva) během svého působení coby velvyslanec v Japonsku.

Reklama

aktualizováno •

Novým velvyslancem v Číně se stane dlouholetý diplomat Martin Tomčo. Od Pekingu dostal agrément, potvrdilo Ministerstvo zahraničních věcí. Zkušenost má i ze Severní Koreje. Na postu střídá Vladimíra Tomšíka, jenž se vrátil do ČNB.

Článek

Aktualizovali jsme o informace o bývalém velvyslanci Vladimíru Tomšíkovi.

Na souhlas Číny s novým velvyslancem čekala česká diplomacie podle informací Seznam Zpráv několik měsíců. Takřka na poslední chvíli, když skončil Tomčův předchůdce Vladimír Tomšík, ministerstvo uvedlo, že agrément do Prahy dorazil.

„Můžeme potvrdit, že pan velvyslanec Martin Tomčo obdržel od čínské strany agrément a v nejbližší době odcestuje na svůj nový zastupitelský úřad,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Tomšík skončil na ambasádě v Pekingu k 30. září. Podle zjištění Seznam Zpráv se vrací na své původní působiště. „Mohu potvrdit, že Vladimír Tomšík pracuje od 1. 10. v České národní bance jako poradce bankovní rady,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

Tomčo dosud působil na postu velvyslance v Japonsku, předtím vedl českou ambasádu na složité misi v komunistickém skanzenu a zároveň nejuzavřenější zemi světa, Severní Koreji. V 90. letech začínal jako novinář, působil v České tiskové kanceláři, jejímž zpravodajem byl v 90. letech v Rusku.

Změna kurzu

Tomčova předchůdce na post v Pekingu v roce 2019 silově prosadil prezident Miloš Zeman, který zároveň praktikoval během svého desetiletého úřadování výrazně pročínskou politiku. Čínu mimo jiné opakovaně navštívil a veřejnosti sliboval, že sblížení s komunistickou velmocí přinese významné investice. To se ale nestalo.

V čele ČNB, kam se Tomšík nyní vrátil, působí Zemanem jmenovaný Aleš Michl. V bankovní instituci našel práci také bývalý hradní protokolář Vladimír Kruliš ze Zemanovy éry.

Se Zemanem končí i jeho sbližování s Čínou

Seznam Zprávy zjistily, na jakých principech bude stavět nová politika vůči Číně. Větší důraz se klade na dodržování lidských práv a spojenectví s Tchaj-wanem. Kontrolovat se mají i investice čínských firem do citlivých oblastí.

Situace v česko-čínských vztazích se výrazně změnila. Úřadu se po Zemanovi ujal Petr Pavel, který si hned po svém zvolení zavolal s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Čínu, která považuje ostrov za své vzbouřenecké území, tím rozlítil. Pro Pavla to ale bylo symbolické odříznutí se od zemanovské éry nadbíhání Pekingu.

Zároveň v letos publikované Bezpečnostní strategii Ministerstva zahraničních věcí je Čína z pohledu české zahraniční politiky popsaná výrazně kriticky. „Čína zpochybňuje mezinárodní řád. To přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost. Rusko a Čínu spojuje zájem oslabit vliv a jednotu demokratických zemí,“ stojí ve strategickém dokumentu vlády Petra Fialy (ODS).

Více o nové bezpečnostní strategii

Nová bezpečnostní strategie Česka bude podle vysoce postavených představitelů obsahovat předpoklad, že se země může ocitnout ve válce. Dokument konkrétně poukáže na Rusko a Čínu jako na hrozby pro Česko a euroatlantickou bezpečnost.

Dlouhé čekání

Na ambasádě v Pekingu působí i nový zástupce velvyslance, který už je na místě, sinolog a diplomat Martin Hošek. Do čínské metropole se přesunul ze svého předešlého působiště v Londýně.

Podle informací Seznam Zpráv si Číňané dávali na čas se stvrzením nového českého ambasadora. Kromě změny provozní teploty vzájemných vztahů se měla řešit i citlivá situace, kdy životní partnerkou Tomča je zpravodajka České televize v Asii Barbora Šámalová.

Propojení diplomatického působení ve složitém terénu v autoritářské zemi a kritické žurnalistiky může nepochybně přinášet komplikace. Nepříznivé dopady to může mít na obě profese. Seznam Zprávy oslovily ČT, zda se situací zabývá či zda o situaci jedná s Ministerstvem zahraničních věcí, ale odpověď do uzávěrky článku nepřišla.

Po publikaci textu reagoval ředitel zpravodajství Petr Mrzena: „Při obsazování tohoto postu (zpravodaje ČT v Asii - pozn. red.), stejně jako ostatně všech postů, se rozhodujeme samostatně v rámci České televize bez konzultací se státními orgány. V případě zpravodajky v Asii Barbory Šámalové by nešlo o novou situaci, protože pan Martin Tomčo aktuálně působí už nyní jako velvyslanec v Japonsku, které rovněž spadá do působnosti zpravodajského postu v Asii.“

Noví čeští velvyslanci se chystají také na Ukrajinu, do Slovinska a do Polska. „Do Kyjeva zamíří Radek Pech, do Lublaně Jiří Kuděla, zastupitelský úřad v Pekingu povede Martin Tomčo. Všichni patří k našim nejzkušenějším diplomatům, kteří za zájmy Česka bojovali během své kariéry po celém světě. Do Varšavy pak přijíždí Břetislav Dančák, specialista na střední Evropu, bývalý předseda Česko-polského fóra,“ uvedl k přesunům ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Reklama

Související témata:

Doporučované