Hlavní obsah

Glosa: Českou politiku nově definuje klima. Možná pozdě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Fiala čelí na sítích kritice za apel, aby byli lidé opatrnější. Ve skutečnosti zdůraznil, že jde o neštěstí zaviněné změnou klimatu.

Reklama

Politici, kteří varovali před klimatickou krizí, byli donedávna vysmíváni a tupeni. Nově ale voliči začnou tlačit na strany, aby podnebí řešily. S každým dalším Českým Švýcarskem budou ekologické partaje sbírat body.

Článek

Asi jen popírači čehokoliv odmítají, že se i s počasím v Česku děje cosi neblahého. Nemá smysl se jimi zabývat. Důležitější je, zda si většinové změny společenské nálady všimnou politici. Kdo se začne klimatickou změnou seriózně zabývat a dokáže o ní na rovinu mluvit s lidmi, ten vyhraje.

Politici, kteří varovali před nastupující krizí, byli dosud vysmíváni, tupeni a bylo jim nadáváno do ekologických teroristů. Někdy si za to vinou radikální rétoriky mohli sami.

Tyhle časy skončily. Stále je tu spousta lidí, kteří připouštějí, že se klima mění, ale odmítají vliv člověka. Jak budou roky extrémních povodní, požárů, veder, tornád a bouří (pravděpodobně) přibývat, i tahle množina se ztenčí.

Co zesílí, bude volání po řešení. Už dnes je mocné. A s každým dalším Českým Švýcarskem hlas voličů nabere na decibelech.

Stojíme u dějinného mezníku. Lidé sice obratem nesejmou z ramen politiků úkol, který jim nakládají odjakživa. Totiž aby se měli materiálně lépe. Navíc ale začnou klást další nárok, klimatický.

Sladit tyto protichůdné požadavky – nekončící ekonomický růst a zastavení devastace planety – není možné. Bude zajímavé sledovat, která z relevantních stran nebo hnutí bude mít tu kuráž a elektorátu to jako první natvrdo a bez řečnických obezliček řekne.

Jako jsme mívali pravici a levici, budeme mít nově strany, které dál pojedou linku stoupající životní úrovně a komfortu. Bokem nabídnou dílčí klimatické vize.

V protisměru pojedou partaje ekologické, které si také nedovolí opustit témata penzí, cen energií či zaměstnanosti. Ale jejich ústředním ideálem bude záchrana planety. Plus s tím spojené dlouhodobé benefity pro lidstvo.

Budou-li se naplňovat příšerné prognózy klimatologů, časem zvítězí ty druhé.

Otázkou je, zda nebude pozdě.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované