Hlavní obsah

ANO hledá tvář pro volby v Praze. Líčí na šéfku Svazu měst

Foto: ČTK

Ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. V minulosti za ANO již kandidovala v komunále a do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Kandidátkou ANO na primátorku Prahy by podle zjištění Seznam Zpráv mohla být ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. Podle krajského předsedy by o ni stáli funkcionáři ANO nejen v Praze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO řeší, kdo stane v čele jeho kandidátní listiny v Praze a bude se ucházet o post primátora hlavního města.

Seznam Zprávy zjistily, že hnutí Andreje Babiše se zajímá o ředitelku Svazu měst a obcí Radku Vladykovou. Pro ni by ANO nebylo neznámou adresou, v letech 2014 až 2018 byla za ANO starostkou středočeské Jesenice a v roce 2017 kandidovala neúspěšně do Poslanecké sněmovny.

Že se hnutí o Vladykovou zajímá, potvrdil předseda pražské krajské organizace ANO Ondřej Prokop a pražský poslanec Patrik Nacher.

„Je to jedna z variant, kdo by za nás mohl kandidovat. Zamlouvá se to celostátnímu vedení či pražskému předsednictvu, stejně tak ostatním primátorům v rámci ANO. Kandidát na primátora Prahy svým způsobem funguje jako lídr celých komunálních voleb, takže se nelze divit, že ostatní krajští předsedové by rádi promluvili i do kandidátní listiny v Praze,“ řekl Seznam Zprávám Prokop.

Možní kandidáti na primátora se řešili na jednání pražského ANO v první polovině dubna. Vedle Vladykové padli jako možní kandidáti i Nacher s Prokopem.

„Nedospěli jsme zatím k závěru, paní Vladyková ani pan Nacher v daný moment na jednání nebyli. Budeme to řešit na přelomu dubna a května,“ dodal Prokop. Vladyková na opakované dotazy redakce, zda by měla zájem být lídryní kandidátní listiny ANO v Praze, nereagovala.

Vyměníme, uvidíme

ANO mělo v Praze opakovaně problémy kandidáta na primátora vůbec najít. A proslulo nečekanými výměnami na poslední chvíli.

Před komunálními volbami 2014 byl lídrem nejdříve Jan Kasl, posléze podnikatelka Martina Schopperová. Tu ale jen po několika málo dnech nahradila Adriana Krnáčová, pozdější primátorka.

Před čtyřmi lety původně počítalo s již zmíněným Patrikem Nacherem, kterého ale nakonec nahradil finančník Petr Stuchlík. Pod jeho vedením ale ANO skončilo až páté a nyní je v opozici.

Podobných turbulencí se nyní Nacher obává znovu. O post lídra kandidátky ANO v Praze má zájem, ale pouze za předpokladu, že bude mít k dispozici vlastní tým. „Když nebudu cítit stoprocentní podporu, nepůjdu do toho,“ řekl Nacher Seznam Zprávám.

A popsal negativní zkušenost z minulosti: „Mám totiž dvojí zkušenost. Kandidoval jsem v Praze jako lídr ve sněmovních volbách, kdy jsme čelili silné antibabišovské kampani. Ve zdraví jsme to přežili, mám díky tomu zkušenosti a jako tým jsme to zvládli. Zažil jsem ale i to, že jsem měl být lídrem ANO v pražských komunálních volbách, ale pár týdnů před volbami jsem byl nestandardně odsunut z čela.“

Reklama

Doporučované