Hlavní obsah

Armáda: I kdyby nebyl konflikt na Ukrajině, odvodní cvičení by proběhlo

Foto: kapitán Emil Kamenský/ acr.army.cz

Nácvik odvodního řízení. Ilustrační fotografie.

Reklama

Do nácviku odvodního řízení zapojí kraje zřejmě jen jednotky lékařů. Jsou to primárně samosprávy obcí a krajské úřady, kdo by v případě potřeby musel vojenské odvody zabezpečit. Včetně vyčlenění lékařů.

Článek

Armáda ve středu odpoledne upřesnila informace o cvičení, během kterého si chce natrénovat, jak by v případě ohrožení státu nebo válečného stavu probíhaly odvody obyvatelstva.

Proběhne napříč Českem v termínu od 9. do 19. května, praktické nácviky se pak uskuteční ve čtvrtek 18. května. Komise budou nacvičovat, jak vyhodnocovat dotazníky branců nebo jak početné komise v jednotlivých územních obvodech vytvořit.

Ke cvičení jsou letos zváni nejen zástupci samospráv, ale i civilní lékaři. Jejich účast ale není povinná.

„Při skutečných odvodech musí samosprávy obcí a krajské úřady ze zákona zabezpečit podmínky provedení řízení vyčleněním místností a materiálu, včetně vyčlenění lékařů do odvodních komisí. I v minulých letech, dle charakteru a velikosti cvičení, byla u řady krajských vojenských velitelství součástí provedení nácviků nabídka účasti zástupců obcí i lékařů,“ vysvětlil zástupce velitele teritoriálních sil Armády ČR Jaroslav Hrabec.

Dodal, že armáda pořádá podobná cvičení pravidelně, ale poprvé od cvičení Resource Reserves v roce 2010 se bude jednat o takto komplexní nácvik, který zahrne všechna krajská vojenská velitelství (KVV) současně.

„I kdyby nebyl konflikt na Ukrajině, cvičení by proběhlo v souladu s naším plánem naprosto stejně. (…) Pro nás je to stejná a standardní práce jako například další výcvik našich vojáků “ zdůrazňuje Hrabec.

A co za to?

Jak už Seznam Zprávy informovaly, například Ústecký kraj požádal o účast minimálně dvou lékařů.

„Moc prosíme o součinnost a zajištění účasti alespoň 2 lékařů na tomto cvičení, byť chápeme, že termín školení koliduje s běžnou ordinační dobou,“ píše se v dokumentu, který rozeslal krajský úřad v Ústí nad Labem lékařským organizacím.

Foto: Libuše Pavlíčková, Krajské vojenské velitelství Jihlava

Momentka z nácviku odvodního řízení v Jihlavě v roce 2015.

Jedním z příjemců žádosti bylo Sdružení ambulantních specialistů. Předseda Zorjan Jojko potvrdil, že výzvu ke spolupráci na mobilizačním cvičení dostal ústecký zástupce. Jojko je překvapený, že z dopisu nebylo patrné, jakých odborností se má akce týkat.

„Platí-li, že mají lékaři nacvičovat odvody branců, pak by dle mého názoru měl krajský úřad oslovovat čistě a jen praktické lékaře, přičemž by tak měl činit s podstatně větším časovým předstihem a celou informaci samozřejmě doplnit údajem o výši náhrad za výpadek provozu jejich ambulancí,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Dodal, že nemůže navíc nikdo čekat, že se taková práce bude odvádět zadarmo.

Armáda se snaží zklidnit emoce kolem nácviku odvodů

Armáda upřesnila, jak se lékaři zapojí do cvičení s názvem Odvodní řízení 2023, které proběhne po celém Česku. Podle mluvčího generálního štábu Ivo Zelinky záleží na krajích, zda a kolik lékařů osloví.

Lékaři se zúčastní cvičení i ve vedlejším Libereckém kraji.

„Zúčastní se dva lékaři, kterým bude v rámci cvičení vysvětlena jejich úloha při odvodní komisi, doplněná praktickou ukázkou a krátkou přednáškou o činnosti odvodní komise,“ uvedl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla a dodal, že za posledních 15 let se takové cvičení u nich v kraji neuskutečnilo.

Armáda: Lékaře oslovují kraje

Mluvčí Generálního štábu Armády ČR Ivo Zelinka pro Seznam Zprávy vysvětlil, že to, nakolik se do cvičení zapojí civilní lékaři, je v gesci krajů, nikoli krajské vojenské samosprávy.

„Kraje si mohou říct o jednoho praktika, nebo o deset praktiků, nebo taky o žádné. Je to na rozhodnutí lékařů, jakou měrou se do toho potom skutečně zapojí,“ vysvětluje armádní mluvčí.

I na Vysočině se plánuje zapojení lékařů. „Civilní lékaři byli zváni jako odborný dohled, respektive konzultanti pro realizaci zdravotních úkonů a dodržení zásad provedení. Jejich účast byla dobrovolná. V tuto chvíli nemáme potvrzenou účast žádného lékaře,“ napsal ve vyjádření ředitel krajského vojenského velitelství Aleš Fleissig.

Upřesnil také, že poslední cvičení s tematikou procesu odvodního řízení byla organizována v roce 2015 s účastí lékařského personálu a v roce 2019, kdy šlo o interní cvičení KVV Jihlava. Výcvik personálu KVV Jihlava vyčleněného pro provádění odvodního řízení probíhá podle ředitele každoročně v rámci plánovaných příprav či odborných kurzů.

Královéhradecký kraj zatím neví, kolik doktorů se cvičení bude účastnit.

„Počet zapojených lékařů bude záležet na požadavcích krajského vojenského velitelství. S armádou jsme v kontaktu a čekáme na další instrukce,“ uvedl mluvčí Královehradeckého kraje Dan Lechmann.

Obdobná situace je i na severní Moravě, se zapojením lékařů se ale počítá.

„Květnové cvičení je aktuálně ve fázi příprav. Bude se domlouvat i zapojení zdravotníků, ale v tuto chvíli to ještě není přesně dojednané,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková ve vyjádření napsala, že personální záležitosti nechává kraj na armádě. Je podle ní také možné, že na jižní Moravě nebude požadována účast žádného lékaře, ale uvedla, že se o tom ještě jedná.

Bez civilních lékařů i civilního zdravotnického personálu se obejde cvičení v Plzeňském kraji. Středočeská hejtmanka Petra Pecková uvedla, že co se týče lékařů, zúčastní se za kraj jen „jednotky osob“. Jihočeský kraj zatím nebyl ze strany armády ohledně cvičení oficiálně osloven.

Cvičení si jednotlivá krajská vojenská velitelství plánují v různých časových termínech, letos se kvůli prověření jejich sladěnosti a připravenosti budou konat ve stejný čas, a to mezi 9. a 19. květnem. Zjišťovat se například bude, jak jsou příslušníci odvodních komisí připraveni k plnění svých úkolů, jak je zajištěna součinnost se samosprávou i zabezpečení komunikace.

Reklama

Doporučované