Hlavní obsah

Babiš chtěl izolovat odpůrce. Náš nápad to není, říká policie

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fotografie z Babišova mítinku v Sezimově Ústí.

Reklama

aktualizováno •

Jak by „vyhrazené místo pro odpůrce“ mělo fungovat v praxi, není jasné. Podle Andreje Babiše mu to doporučila policie, ta to ale popírá.

Článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že na svých politických mítincích nově zřídí „vyhrazené místo pro odpůrce“. Údajně mu to doporučil policejní prezident Martin Vondrášek v reakci na konflikty, ke kterým na akcích došlo.

„Nově podle doporučení pana policejního prezidenta pokaždé vyhradíme místo pro odpůrce,“ uvedl Babiš ve videu na sociálních sítích. Jeho tým prý udělá vše pro to, aby policistům usnadnil práci.

Policejní prezidium ale popírá, že by podobné doporučení Babišovi dalo. „Pan policejní prezident s panem Andrejem Babišem na toto téma nemluvil. A podle našich informací ani nikdo jiný z policejního prezidia,“ uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Je možné, že Babiš nesprávně interpretoval slova policejního prezidenta z páteční tiskové konference, kde hovořil o možnosti policistů oddělit od sebe příznivce a odpůrce. „To nebylo myšleno preventivně, ale ve smyslu, kdy dojde k narušení účelu shromáždění. Je to jedno z možných řešení následně,“ dodal Bocán.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, v posledních dnech ale na mítinky chodí i odpůrci bývalého premiéra. Odehrálo se i několik incidentů, kdy zasahovala policie. O některých zákrocích policie dnes bude hovořit s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Jak to vypadá na mítinku Andreje Babiše?

Reportérka týdeníku Respekt Ivana Svobodová popisuje, co předcházelo zásahu proti školákovi v Borovanech, kterého zaklekli tři policisté v civilu. A také to, že agrese většinou přichází z tábora příznivců Andreje Babiše.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově.

Babiš dnes uvedl, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu museli chlapce zadržet, a že nemohli vědět, že se jedná o autistu. Viděli podle něj pouze, že ukradl reproduktor a byl agresivní.

Rakušan minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Kritice za své chování na mítincích čelil také Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“.

Dnes Babiš poznamenal, že je mu líto, že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo. Zároveň ale zopakoval, že demonstranti jsou organizovanou skupinou, kterou podle něj svolávají místní zastupitelé z řad stran vládní koalice.

Reklama

Doporučované