Hlavní obsah

Babiš si dá „politický detox“, své angažmá v politice bude řešit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš, neúspěšný kandidát na prezidenta, poslanec a šéf hnutí ANO

Reklama

„Dám si politický detox a budu se věnovat chvíli sobě,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro MF Dnes. V politice chce zůstat, zvažuje ale, že jiným způsobem než dosud. V současné době je řadovým poslancem za hnutí ANO.

Článek

Babiš v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že období prezidentských voleb, ve kterých kandidoval a ve druhém kole neuspěl, pro něj bylo „náročné“.

„Teď Babiš zmizí a uvidíme, o čem se bude mluvit a psát bez Babiše,“ uvedl. Konec jeho politické kariéry to prý ale znamenat nebude. „V politice určitě nějakou formou zůstanu. Ale o tom rozhodne předsednictvo hnutí,“ odpověděl Babiš na otázku reportérky MF Dnes, jestli zůstane politikem.

„Své angažmá budu řešit nejspíš jiným způsobem než teď,“ pokračoval. Jestli se ale případně vzdá svého poslaneckého mandátu, to chce řešit a prozradit až po jednání s předsednictvem hnutí ANO. „To se dozvíte po předsednictvu 8. února,“ dodával v rozhovoru pro MF Dnes.

Podle toho se bude také vyvíjet, jestli zůstane šéfem hnutí a volebním lídrem pro další sněmovní volby v roce 2025. O tom podle něj rozhodne až volební sněm v příštím roce.

Babiš se v rozhovoru podělil i o to, co podle něj volby rozhodlo a jestli si je vědom chyb v kampani.

„Je pravda, že náš marketér kampaň úplně nezvládl. Úplně se nepovedl ten billboard, na kterém neměl být voják, ale generál, a měl mluvit o míru. A ne o válce. Měli jsme se také víc držet hesla, že pomáhám lidem,“ vyjmenovával.

„Všechna média byla proti nám, účelově převracela naše výroky. Manipulovala s titulky, vybírala fotografie, které mě podprahově zobrazovaly v negativním světle. Novináři neustále opakovali, že lžu. Podívejte se, co se dělo v souvislosti s tím billboardem. Ten nebyl o válce, ale o míru. Média, včetně těch probruselských, to ale záměrně přehlížela,“ myslí si.

Babiš si nemyslí, že by byl výsledek prezidentských voleb pro ANO neúspěchem. Naopak, kandidát hnutí podle něj dostal víc hlasů, než když se volilo do Sněmovny. „Spíš počítám s tím, že hnutí se teď semkne a bude ještě úspěšnější,“ řekl.

Babiše ve volbách porazil někdejší představitel české armády a NATO Petr Pavel, který byl zvolen čtvrtým českým prezidentem. Babiše volilo 2,40 milionu lidí, což bylo 41,67 procenta všech hlasujících. Babiš prohrál o zhruba 960 000 hlasů.

Pavla oproti němu volilo 3,36 milionu lidí, což představovalo 58,32 procenta hlasů. Hlasovat přišlo 70,25 procenta z osmi a čtvrt milionu voličů.

Reklama

Doporučované