Hlavní obsah

Poslanci schválili obrannou smlouvu DCA mezi Českem a USA. I přes odpor SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Kromě SPD byli proti i čtyři poslanci z hnutí ANO (na snímku Tomio Okamura (vpravo) a Jiří Kobza z SPD).

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna schválila obrannou dohodu s USA, musí ji ještě podepsat prezident Petr Pavel. Ministryně obrany označila současné vztahy Česka a USA za nejlepší v historii, stvrzené právě touto smlouvou.

Článek

Poslanecká sněmovna po čtyřhodinové debatě finálně stvrdila česko-americkou obrannou smlouvu DCA. Proti bylo jen opoziční hnutí SPD, které navrhlo odročení na neurčito, což neprošlo. Smlouvu ještě bude muset podepsat prezident Petr Pavel.

Pro hlasovalo 115 ze 144 přítomných poslanců. Kromě SPD byli proti i čtyři poslanci z hnutí ANO - Hubert Lang, Jiří Mašek, Marek Novák a Berenika Peštová, jedenáct členů klubu ANO se zdrželo.

„Jsem ráda, že jako ministryně obrany jsem mohla být při podpisu tak významného dokumentu, jako je smlouva DCA. Pro mě je to jak historická, tak současná i budoucí záruka toho, že USA jsou naším nejbližším spojencem,“ uvedla po hlasování ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která smlouvu za Česko koncem května ve Washingtonu podepsala. Současné česko-americké vztahy označila za nejlepší v historii. „A dnes jsou stvrzené touto smlouvou,“ dodala.

Sněmovna schválila i doprovodné usnesení, které ke smlouvě připravilo opoziční hnutí ANO. V něm se výhradně vyvracejí největší dezinformace, které kolem smlouvy panují. To znamená, že dodatek jasně uvádí, že na základě smlouvy v Česku nevzniknou americké základny, nebudou zde rozmístěny jaderné zbraně nebo zde nebude volný pohyb cizích vojsk. Právě tyto dezinformace mezi částí společnosti rezonují a opakuje je i opoziční SPD.

Více o smlouvě DCA

Přečtěte si výhrady proti česko-americké obranné smlouvě.

Projednávání ratifikace česko-americké obranné smlouvy DCA začal svým projevem předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Místo mezinárodního dokumentu se ale zajímal o lidoveckého ministra práce.

Marian Jurečka by se podle něj měl přestat strefovat do Agrofertu. „Nechápu, proč na mě útočíte. Já mám na vás nabito, já mám dobrou paměť,“ vzkázal v tu dobu nepřítomnému ministrovi.

Vyjádřil se i k jeho kritice rekordních zisků firmy Vodňanské kuře, která patří do Babišova holdingu Agrofert.

„Vodňanské kuře je kvalitní. Vodňanské kuře žere dobře, nežere ukrajinské obilí, kontaminované. Je skvělé, žere české obilí. Češi budou jíst ukrajinské obilí a české obilí budou jíst v Africe,“ vyprávěl.

Zvěsti o kontaminovaném obilí z Ukrajiny se objevily na jaře, a to v souvislosti s dodávkami do Evropy. Jeden vzorek zachytili na Slovensku, v Česku ale kontroly obavy nepotvrdily. Přesto se v té souvislosti objevila řada dezinformací, Ministerstvo zemědělství se proti nim ohradilo a označilo je za nebezpečné lži a hoaxy. V úterý pak Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala, že u obilí vyhovělo tuzemským požadavkům všech 92 odebraných vzorků.

Vy nemáte střet zájmů?

Babiš během svého téměř dvacetiminutového projevu zabrousil i k důchodcům či kombajnům.

Jurečku vyzval, aby ukázal majetkové přiznání a řekl, za co koupil kombajn. „A vy se chlubíte, že na něm budete sekat to obilí. A je pravda, že někteří zemědělci vám dávají dobré ceny za to sekání? A proč to vůbec sekáte? Vy nemáte střet zájmů? Jen Babiš?“ ptal se expremiér.

Ministrovi práce rovněž doporučil, aby se nefotil s krávou, když má na sobě oblek. „Kráva nemá ráda obleky. Já jsem řešil Růžu u nás na farmě, je to divočák, zkuste se k tomu obléct,“ spustil Babiš a opět dodal, že má na Jurečku nabito.

Majerová hřímala o biologických laboratořích

Poslanci ratifikaci obranné smlouvy schvalovali od 14 hodin ve druhém, a v tomto případě finálním, čtení.

Politici SPD na demonstraci proti smlouvě, kterou svolali před Sněmovnu, zhruba stovce příznivců řekli, že vládě nedají nic zadarmo a diskuzi o smlouvě potáhnou až do noci.

Na pódiu se střídali s členy Trikolory, s níž v posledních týdnech spolupracují. Bývalá poslankyně a nyní předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová z pódia hřímala o okupaci České republiky a rozmisťování jaderných zbraní a biologických laboratoří.

Naslouchala jim pestrá směsice lidí. Protestující dorazili s tradičními rekvizitami v podobě například protiamerických transparentů. Podle starší ženy v kloboučku, která se usadila před pódiem, je smlouva chybou starších, že mladé vychovávali v přepychu. „Musíme je vychovávat jinak! K lásce k vlasti. Tady jak máte lásku k vlasti, tak jste dezorientát! Jsou podpoření Washingtonem!“ rozčilovala se.

Další protestující, se kterými Seznam Zprávy hovořily, argumentovali ďáblem, nastolením Nového světového řádu nebo tím, že podle nich je konflikt na Ukrajině jen válkou mezi USA a Ruskem. „Základny, které u nás udělají, budou výchozí pro americké invaze do jiných zemí,“ uvedl prošedivělý muž v bílé košili. Do jakých, neřekl.

+9

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace o demonstraci před Sněmovnou.

Reklama

Doporučované