Hlavní obsah

Na prezidenta už kandidovat nebudu, oznámil Babiš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš během letošních prezidentských voleb.

Reklama

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na sociální síti TikTok řekl, že v roce 2028 už nebude znovu kandidovat na prezidenta. Uvedl to v reakci na dotaz od lidí, co mu píší. Video sdílel na konci března.

Článek

„Budete kandidovat na prezidenta 2028, když se s ANO nestanete premiérem? Nebudu,“ řekl Andrej Babiš (ANO) na videu, které pak zveřejnil na TikToku.

V minulosti přitom svoji kandidaturu zcela nevylučoval. Na druhou stranu to, jestli se bude o úřad hlavy státu ucházet letos, dlouho zvažoval a několikrát i odmítl.

@andrejbabis

Píšou mi hejtři! Odpovídám na všechno 😄 My jsme transparentní 😎 #andrejbabis #odpovidam

♬ Monkeys Spinning Monkeys Viral Tt - FUJI AN

Je to více než osm let od chvíle, kdy Andrej Babiš napsal svůj dnes už legendární tweet, který mu během letošních voleb otloukali o hlavu ze všech stran.

„Ubezpečuji Erika Besta, že nikdy nebudu kandidovat na prezidenta. Náplň jeho práce by mě nikdy nebavila ani na ni nemám předpoklady,“ napsal novináři 6. listopadu 2014.

I v roce 2019 jako předseda ANO a tehdejší premiér prezidentskou kandidaturu tvrdošíjně odmítal.

V říjnu tehdy v televizi Nova řekl, že je manažer, profesí obchodník. „Jsem člověk, který organizuje, chce věci posouvat dopředu. Prezident je spíše reprezentativní funkce.“

A v podobném duchu mluvil i o měsíc později. „Ježíšmarjá, proč bych kandidoval na prezidenta? Jsem manažer. Na prezidenta máme už tolik kandidátů,“ řekl v listopadu 2019 v rozhovoru pro Novinky.cz.

Jak Babiš zvažoval kandidaturu

Babiš tanečky kolem své (ne)kandidatury zahájil už na přelomu roku 2021 a 2022 poté, co jeho hnutí ANO prohrálo sněmovní volby a odebralo se do opozice.

Naznačovat začal už v listopadu 2021 v rozhovoru pro Blesk, kdy se tíhu kandidatury snažil přesunout na veřejnost. „Tak mě snad napadlo, že kdyby lidé začali sbírat ty petiční archy a posbírali by dost podpisů. Ale nechci předjímat, teď to fakt není téma,“ řekl a dodal, že tehdejší prezident Miloš Zeman prý vyjádřil přání, aby Babiš kandidoval.

V dubnu loňského roku ve všech rozhovorech uváděl, že si mají novináři i veřejnost počkat na září. „Naši voliči a fanoušci chtějí, abych kandidoval. Jsem v politice deset let a myslím, že je za mnou vidět velký kus práce a že bych mohl být na této pozici pro naše občany užitečný,“ řekl třeba v polovině loňského dubna v Blesku.

Na začátku letních prázdnin pak začal datum oznámení protahovat. Kandidaturu chtěl nejprve oznámit o státním svátku 28. října. Další zvrat ale přineslo onemocnění covid-19. Babiš 20. října oznámil, že onemocnění už dohnalo i jeho. Musel pak být v izolaci. Později jeho tým uvedl, že předseda ANO termín oznámení své (ne)kandidatury přesouvá až na pondělí 31. října.

Ještě loni v září pak Babiš hovořil o tom, že v hnutí jsou na prezidentskou kandidaturu hned čtyři kandidáti – on, místopředsedové Alena Schillerová a Karel Havlíček a jako o čtvrtém se spekulovalo o velvyslanci v Izraeli Martinovi Stropnickém.

Svoji kandidaturu nakonec Babiš oznámil v neděli večer 30. října v živém vstupu do zpravodajství televize Nova. A to poté, co se setkal s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Doporučované