Hlavní obsah

Šéfové vládních stran tepou Blažka za schůzku s Nejedlým

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na fotografii z Poslanecké sněmovny.

Reklama

Šéfové koaličních stran ministra spravedlnosti kritizují, na Pirátském fóru se dokonce objevil návrh na Blažkovo odvolání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koaliční partneři budou chtít s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) řešit schůzku jeho spolustraníka a ministra spravedlnosti Pavla Blažka s Martinem Nejedlým, na kterou tento týden upozornily Seznam Zprávy.

„Schůzku již máme naplánovanou a určitě se kauze budeme věnovat na nejbližším koaličním jednání,“ napsala Seznam Zprávám předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Dodala, že osobně by od lidí, jako je poradce exprezidenta a podnikatel s vazbami na Rusko Nejedlý, „utíkala mílovými kroky“.

Že by se schůzky nezúčastnil, uvedl i ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Seznam Zprávám napsal, že takové setkání považuje za nemístné. „Určitě to budeme chtít probrat na koaliční úrovni.“

Vít Rakušan, předseda hnutí STAN a ministr vnitra, řekl, že své výhrady už premiérovi sdělil. „Takové kontakty mohou nespravedlivě poškodit obraz celé vlády,“ dodal v SMS.

Ministr Blažek a premiér Petr Fiala (ODS) se musejí připravit i na otázky ze strany nejmenšího koaličního partnera, Pirátské strany. Její předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš považuje schůzku za něco za hranicí dobrého vkusu.

„Ministr spravedlnosti by měl v první řadě jednat odpovědně a situaci objasnit, aby nevyvolával pochybnosti o fungování vlády. Jeho současné vyjádření nepovažujeme za dostatečné a důvěryhodné,“ řekl Bartoš pro Seznam Zprávy.

Blažkova schůzka s Nejedlým

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek po zasedání vlády strávil pět hodin s poradcem exprezidenta Martinem Nejedlým v jedné z pražských restaurací. Více o jejich schůzce včetně videa se dozvíte v těchto článcích.

Pirátské hlasování, mlčící opozice

Na Pirátském fóru se v pátek ráno objevil návrh na okamžité odvolání Pavla Blažka. Hlasování založil člen Pirátů z Prahy 7 Pavel Tauer. „Důvodem pro takovéto usnesení je jasné distancování se od neprůhledných a Českou republiku poškozujících praktik Pavla Blažka, které pak díky naší koaliční participaci dopadají nepřímo i na Pirátskou stranu,“ uvedl v odůvodnění.

Prozatím se do ankety zapojilo několik desítek lidí, většina byla pro. Někteří členové však dodali, že jde jen o výkřik do tmy, byť autorovo rozhořčení chápou.

Redakce oslovila s žádostí o reakci na Blažkovu schůzku i představitele opozičních hnutí ANO a SPD, avšak neúspěšně. Nevyjádřili se ani na svých sociálních sítích. Zatímco politici z hnutí ANO na nich řeší schodky rozpočtu nebo důchody, předseda SPD Tomio Okamura se na nich věnoval migraci či cenám potravin.

Reklama

Doporučované