Hlavní obsah

Česko podporuje na post šéfa NATO kandidaturu Rutteho, řekl Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Mark Rutte na snímku z června 2023.

Sedmapadesátiletý nizozemský politik Mark Rutte je favoritem na post generálního tajemníka NATO, jeho protikandidátem je rumunský prezident Klaus Iohannis.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko podporuje kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to ve čtvrtek řekl v rozhovoru pro Blesk. Současný šéf Aliance Jens Stoltenberg ve funkci skončí 1. října.

„Českou podporu má. Není to jen o tom, že je dobrým kandidátem, ale mezi Českou republikou a Nizozemskem probíhá celá řada velmi dobrých projektů se zaměřením na bezpečnost. Je to pro nás velmi přirozené, že podporujeme Marka Rutteho,“ uvedl Lipavský.

Po únorové sérii jednání měl Rutte podle serveru Politico podporu více než 20 z celkem 31 členů NATO. Podporu mu vyjádřily Spojené státy, Británie, Francie nebo Německo. Výhrady má Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán prosazuje těsné vztahy s Ruskem. Kritické hlasy proti Ruttemu zaznívaly i z pobaltských států.

Rutte stál 13 let v čele nizozemské vlády. Už před loňskými listopadovými nizozemskými volbami, v nichž zvítězili pravicoví populisté Geerta Wilderse, oznámil, že se z domácí politiky stáhne. Stoltenbergův mandát byl loni v červenci počtvrté prodloužen, aby obranná aliance neměnila své vedení během války na Ukrajině.

Profil

Mark Rutte stál v čele Nizozemska téměř 13 let. Během nich čelil řadě politických skandálů, které až zázračně překonával. A udržel si při tom veřejnou podporu. Nyní - krátce po pádu vlády - oznámil i konec své kariéry.

Doporučované