Hlavní obsah

Teflonový Rutte končí. Premiéra odolávajícího skandálům zlomila až migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: oliverdelahaye, Shutterstock.com

Mark Rutte na snímku z roku 2021.

Reklama

Mark Rutte stál v čele Nizozemska téměř 13 let. Během nich čelil řadě politických skandálů, které až zázračně překonával. A udržel si při tom veřejnou podporu. V pondělí oznámil krátce po pádu vlády i konec své kariéry.

Článek

„Rozhodl jsem se v neděli ráno. Myslím, že je ten správný čas předat štafetu,“ řekl nizozemský premiér Mark Rutte v pondělí parlamentu. Po téměř 13 letech tak opouští premiérské křeslo, na které usedl jako první nizozemský liberální předseda vlády od roku 1918. 

Rutte v čele vlády zůstane do sestavení nového kabinetu po volbách, o jejichž termínu bude ještě nizozemský parlament jednat.

Zdánlivě nezlomnou popularitu Rutteho nakonec zlomila nezvládnutá azylová politika. Meziroční nárůst žadatelů o azyl chtěla jeho strana řešit kontroverzním návrhem, který by omezil poskytování ochrany dětem válečných uprchlíků. Pro rodiny migrantů by tak znamenal příchod do země komplikace a další strany v koalici návrh rázně odmítly.

Nešlo přitom o první politickou krizi, kterou si druhý nejdéle sloužící politik v EU (hned po maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi) procházel. Díky svému talentu přežít většinu nezdarů si nejen v Nizozemsku vysloužil přezdívku „pan Teflonový“.

Na začátku června jeho vláda jen těsně přečkala hlasování o důvěře kvůli těžbě fosilních paliv v největším evropském plynovém poli Groningen. Zatímco se totiž Nizozemsko zavázalo plnit klimatické cíle, zůstávalo jedním z největších znečišťovatelů v Evropské unii podle emisí oxidu uhličitého na obyvatele.

Před třemi lety pak Rutte sice podal společně s vládou demisi, když byly tisíce rodičů neprávem obviněny z podvodu při pobírání přídavků na děti, jeho vláda nicméně zůstala v úřadu kvůli řešení koronavirové krize. Jen krátce nato jeho strana VVD vyhrála nizozemské parlamentní volby.

Nizozemská azylová politika

Počet žadatelů o azyl v Nizozemsku loni meziročně stoupl o třetinu na více než 46 tisíc, letos to podle odhadů bude až 76 tisíc. Stovky žadatelů o azyl minulý rok kvůli přetíženému systému trávily měsíce venku bez přístupu k pitné vodě, hygienickým potřebám nebo zdravotní péči, píše Politico.

Problém v plné šíři odkryla loni smrt tříměsíčního kojence v ubytovně pro uprchlíky ve vesnici Ter Apel na severovýchodě Nizozemska. Ukázalo se, že v azylových střediscích chybí místa a obce už nápor nezvládají.

Proč je tedy Rutte tak populární? Oblibu Nizozemců si získává mimo jiné díky své image skromného a neokázalého politika, blízkého lidem. O svém soukromém životě příliš nemluví. Žije ve stále stejném bytě, co si koupil po studiích, jezdí v ojetém Saabu, případně na kole, vlastní tlačítkovou Nokii, přiblížila stanice BBC. Hodinu týdně také chodí jako dobrovolník vyučovat na střední školu v chudé čtvrti Haagu.

Dlouhé držení premiérského křesla Ruttemu umožňuje i nizozemský politický systém. Ačkoli jeho strana v průzkumech klesala, zůstávala i nadále největší stranou na rozštěpené nizozemské politické scéně, uvedl pro AP politolog André Krouwel z Vrije Universiteit v Amsterdamu.

„Je to ta nejlepší práce na světě, neuvěřitelná čest. Musím říct, že mám teď na stole velké množství hádanek, ale takové věci se stávají,“ řekl Rutte minulý rok.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Summit EU 2022 v Praze navštívili zleva německý kancléř Olaf Scholz, Mark Rutte a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Plná podpora Ukrajině i stálice v Evropské unii

V posledních měsících se ale problémy začaly hromadit a averze vůči lídrovi VVD byla v Nizozemsku stále víc patrná. Také jeho čtvrtý a poslední kabinet vznikal loni v lednu těžce. Mnohé opoziční strany si již dlouho přály, aby Rutteho éra skončila, popsala tisková agentura ANP.

Shodou okolností ovšem politik prohluboval ve stejné době i svou pozici evropského státníka.

Takovou roli mu zajistila významná podpora Ukrajině, kterou západoevropská země vyjadřuje od minulého února. Hned po začátku války se Nizozemsko stalo důležitým ukrajinským spojencem, do začátku letošního května poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za 1,2 miliardy eur (přes 28 miliardy korun). Před dvěma měsíci dal Rutte najevo, že pro něj nejsou tabu ani dodávky stíhaček F-16, podle něj je to jen otázka času (více zde).

I to se ale setkalo s hořkostí. Někteří komentátoři dávají rázný postoj Nizozemska do souvislosti se sestřelením letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014, jež si vyžádalo 298 životů, převážně Nizozemců.

Co se v roce 2014 stalo?

17. července 2014 civilní boeing, který mířil z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, podle vyšetřovatelů nad ukrajinským Donbasem sestřelila ruská protiletecká raketa Buk, kterou Rusové poskytli proruským separatistům.

Letadlo vzlétlo v 11:31 (SEČ), kontakt s řízením leteckého provozu přerušilo v 14:20 (SEČ). Tehdy se pohybovalo ve výšce 10 km. K incidentu došlo v prvních dnech ruských snah o kontrolu části Ukrajiny, informuje britská BBC.

Jako jeden z nejdéle sloužících lídrů EU je Rutte vnímán jako zákulisní prostředník na summitech lídrů v Bruselu, ale má také dlouhodobě napjatější vztahy s lídry v jižní a východní Evropě, kteří ho považují za vůdce skupiny „šetrných“ zemí, které trvají na přísných rozpočtových pravidlech. To se projevilo i při rozdělování pomoci ekonomikám postiženým koronavirovou pandemií.

Rutte neupřesnil, kam budou směřovat jeho další kroky. Odmítl však, že by se mohl stát příštím generálním tajemníkem Severoatlantické aliance, napsala stanice NOS. O Ruttem jako o jednom z možných nástupců Jense Stoltenberga spekulovala v posledních měsících média.

Ačkoliv jde o lídra liberální strany, Rutte otevřeně přiznával velkou inspiraci u Winstona Churchilla a Margaret Thatcherové. Někdy býval označován také za populistu, v roce 2017 se například snažil přebrat voliče Geertu Wildersovi, předsedovi krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV). Rutte tehdy vyzval Nizozemce, aby zastavili „nesprávný populismus“.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mark Rutte na Pražském hradě.

Politicky aktivní začal být už za studií na Leidenské univerzitě, kde v roce 1992 získal diplom z historie. V letech 1988 až 1991 vedl hnutí mladých liberálů, které se v roce 2000 stalo součástí strany VVD.

Rutte se vždy věnoval spíše sociálním tématům. Od července 2002 do června 2004 byl státním tajemníkem pro sociální péči a zaměstnanost, od června 2004 do června 2006 pak státním tajemníkem pro výchovu, kulturu a vědu.

Po odcházejícím premiérovi zůstane po jeho zmizení z politické scény díra. VVD nemá okamžitě připraveného nástupce a Rutte byl bezpochyby téměř 13 let tváří národní politiky v Haagu, napsala ANP.

Reklama

Doporučované