Hlavní obsah

Čeští ministři míří do Kataru. Zvýší to vaše šance získat plyn, míní diplomat

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Chargé d`affaires Mohammed Yaaqob Al-Madadi z katarské ambasády v Berlíně, která má Českou republiku nyní na starosti.

Reklama

Na katarský plyn se po vypuknutí války na Ukrajině stojí fronta. Chargé d`affaires berlínské ambasády Al-Madadi v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč má jeho země zájem o strategickou spolupráci právě s Českem.

Článek

Hned tři členové vlády Petra Fialy se v polovině června chystají na Ekonomické fórum v katarském Dauhá. Má jít o potvrzení snahy navázat v Zálivu pevné vztahy, které Česku pomohou s dodávkami zkapalněného plynu v rámci omezování závislosti na ruském plynu.

Podle zjištění Seznam Zpráv se na významnou ekonomickou akci v Kataru vypraví ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS) a ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN).

Ten potvrdil, že mezi českou a katarskou stranou probíhají intenzivní jednání. „V Dauhá se zúčastním Ekonomického fóra, kde vystoupím i na některých panelových diskuzích. Plánuji také bilaterální jednání s ministrem průmyslu a obchodu a ministrem energetiky. Cílem bude především posílení vzájemných hospodářských vztahů, což může zahrnovat i energetické suroviny,“ sdělil Síkela Seznam Zprávám.

Jednat bude konkrétně i o dodávkách zkapalněného plynu (LNG), u kterého se Katar řadí mezi tři největší světové producenty. „O možnostech katarských dodávek LNG do Evropy jsem s ministrem průmyslu a obchodu šejkem Mohammedem Al Thanim hovořil už během našeho setkání v Davosu ve druhé polovině května. Rád bych na to samozřejmě navázal i v červnu přímo v Dauhá,“ dodal ministr průmyslu a obchodu.

Aktivitu českých politiků Katařané vítají. „Ano, mohu potvrdit, že ministři české vlády mají záměr se fóra v Dauhá zúčastnit. Pro nás je důležité, že vážíte návštěvu do naší země, jejíž fungování a kulturu díky tomu lépe pochopíte. Zasedneme ke stolu, což je vždycky důležité pro úspěšná jednání,“ řekl Seznam Zprávám chargé d`affaires Mohammed Yaaqob Al-Madadi z katarské ambasády v Berlíně.

Energetika a lázně

Česko momentálně spadá pod berlínskou ambasádu, kterou vede vlivný velvyslanec Abdull bin Mohammed bin Saud Al Thani. Člen katarské královské rodiny byl v minulém týdnu v Praze již potřetí od začátku roku.

Česká republika by však měla na začátku července otevřít vlastní ambasádu v Dauhá, v příštích měsících by měli Katařané otevřít svůj úřad v Praze.

Podle již citovaného chargé d`affaires Al-Madadiho je zájem o spolupráci oboustranný – Češi usilují mimo jiné o katarský plyn, Katařané zase mají zájem investovat v Česku. Primárně se chtějí zaměřit na oblast energetiky a lázeňství. Aby se spolupráce mohla naplno rozběhnout, Katar požaduje po České republice podepsat dohodu o ochraně investic a zamezení dvojímu zdanění. Dokumenty se již připravují.

„Bude to oboustranně výhodné. Zajímavé pro vaše investory mohou být nízké a v některých oblastech až nulové daně v Kataru. Vidíme v České republice velký potenciál. Je důležité sblížit naše vlády a umožnit spolupráci v soukromém sektoru. To, že budeme mít v Praze velvyslance a diplomaty, jednání o energetice uspíší a zefektivní. Potřebujeme jednodušší komunikaci, což možnost osobního jednání zaručí,“ uvedl Al-Madadi v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Muž, který například zajišťuje všem katarským velvyslancům po světě vozový park, potvrdil, že Katar má zájem investovat v Česku peníze do lázeňství. „Máme zájem o vaše zkušenosti, máte špičkové experty na rehabilitace a fyzioterapii. Domnívám se, že české lázeňství a fyzioterapie jsou ve svém oboru jedněmi z nejlepších na světě, což je právě ten důvod, proč má Katar o tuto oblast zájem,“ uvedl berlínský chargé d`affaires.

Neutrální obchodníci

Katarský plyn by Česku pomohl zmenšit závislost na dodávkách ruského plynu, které se po vypuknutí války na Ukrajině staly bezpečnostním rizikem. Na zkapalněný plyn z Kataru se stojí světová fronta, poptávka je významná.

„Bude to obchod na úrovni stát–stát. Velvyslanectví bude zprostředkovatelem, který usnadní vyjednávací a komunikační procesy mezi příslušnými úřady obou zemí, celý proces to urychlí,“ uvedl diplomat Al-Madadi, se kterým jsme rozhovor pořídili v centru Prahy v oblíbeném hotelu katarského velvyslance v Německu.

Katar podle něj upřednostňuje dlouhodobé kontrakty, třeba i na 25 let. „Investovali jsme velké peníze do vybudování terminálů, takže kvůli tomu máme zájem o smlouvy na delší dobu. Problém je, že máme určité množství plynu, poptávka však naše možnosti převyšuje,“ dodává Al-Madadi. Nejde podle něj o zájemce z Evropy – z Kataru například vede přímý plynovod do Ománu nebo Spojených arabských emirátů.

Foto: Profimedia.cz

Katarský emír Tamím bin Hamad Ál Thání.

Proces česko-katarského sbližování by měl vyvrcholit návštěvou katarského vládce a emíra Tamima bin Hamad Sáního, který v květnu přijal pozvání českého prezidenta Miloše Zemana. „To je pro naše vztahy velice důležité. Ohledně jeho návštěvy jsme měli jednání na Ministerstvu financí a na Pražském hradě,“ popisuje chargé d`affaires Al-Madadi.

Zdůraznil rovněž, že Katar v současné krizi ve východní Evropě a válce na Ukrajině drží neutrální pozice. „Jsme velmi neutrální. Válka je vždy až to nejhorší řešení situace. Tlačíme na to, aby obě strany začaly jednat o mírovém řešení. Co se týká humanitární pomoci Ukrajině, to není politika. To je o pomáhání lidem a obětem, to je naše povinnost,“ uvedl Al-Madadi v rozhovoru.

Reklama

Doporučované