Hlavní obsah

ODS nestojí o vyšetřovací komisi k Hradu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Zřízení poslanecké vyšetřovací komise, která by prověřila hospodaření a kauzy bývalého vedení Pražského hradu, příliš nepodporuje ODS. Podle ní se to má nechat na policii.

Článek

Poslanci ze tří koaličních stran začali se sběrem čtyřiceti podpisů potřebných pro zřízení vyšetřovací komise, jež by měla prověřit hospodaření bývalé Kanceláře prezidenta republiky a také kauzy jejích členů. U mnohých členů ODS ale nemá komise podporu.

„Diskutovali jsme to a neřekla bych, že je proti jejímu vzniku odpor, ale není pro to podpora. Z hlediska vedení klubu to nespatřujeme jako úplně šťastné řešení,“ vysvětlila místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

Podobné kroky podle ní už dříve oznámil nový prezident Petr Pavel, a nevidí tak důvod, proč by se mělo vyšetřování duplikovat ještě poslaneckou komisí. „Poslanecká sněmovna je ale samozřejmě suverénní orgán, takže jestli taková komise bude mít podporu, tak nechť poslanci vyšetřují,“ dodala.

Ještě razantnější v názoru je její kolega z vedení poslaneckého klubu, rovněž místopředseda Ivan Adamec. „Jestli je tam nějaký problém, ať koná policie. Copak my jsme policajti? Navíc mně to připadá takové typicky české. Někdo končí, tak si ještě kopneme. A toho já se účastnit nebudu, aniž bych byl fanda bývalého prezidenta a jeho party. Mně to ale v tuto chvíli připadá nevhodné,“ uvedl Adamec.

Nepřipojí se nejspíš ani Piráti. Podle předsedy jejich poslaneckého klubu Jakuba Michálka jde primárně o zodpovědnost nového prezidenta. „Ohledně komise zatím nemáme závěr,“ dodal.

I přes nezájem ODS spoluautoři návrhu na zřízení komise tvrdí, že se potřebných 40 podpisů podaří bez problémů posbírat. „Postupně se nám hlásí noví a noví kolegové. Sbíráme napříč politickým spektrem. Oslovili jsme i ODS. Zda podepíšou, nevím,“ nechtěl se k váhání občanských demokratů více vyjadřovat Šimon Heller z KDU-ČSL.

Poslanci se chtěli do vyšetřování pustit ještě za působení Miloše Zemana

Plán na vznik vyšetřovací komise v Poslanecké sněmovně vznikl už letos v lednu, těsně po druhém kole prezidentských voleb. Tehdy se stále objevovaly nové kauzy kolem spolupracovníků končícího prezidenta Miloše Zemana.

Kolik podpisů už mají, poslanci prozatím nevědí. „Ale zájem je značný. Za TOP 09 mohu průběžně potvrdit podpisy více než poloviny členů klubu. Ještě jsem neměl příležitost oslovit všechny,“ uvedl poslanec Michal Zuna (TOP 09). Zastoupení jednotlivých stran však nechtěl komentovat.

Heller už dříve uvedl, že by komisi nejraději pojal co nejšířeji, aby mohla prověřovat kauzy už od roku 2013, kdy Miloš Zeman nastoupil do prezidentského úřadu.

Vyšetřování by se tak mohlo týkat řady kauz od Vrbětic přes různé aktivity v Lánské oboře až po skartace utajovaných materiálů. Řada z nich se má týkat zejména spolupracovníků Miloše Zemana, především bývalého vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Další detaily prozradí Šimon Heller dnes živě v pořadu Ptám se já s Marií Bastlovou na webu Seznam Zpráv.

Možnost podání trestního oznámení kvůli dění v prezidentské kanceláři oznámil ještě před svou inaugurací nový prezident Pavel. Tehdy uvedl, že audit, který provedl Nejvyšší kontrolní úřad, nejspíš nebude stačit a do vyšetřování dění by se měla zapojit i policie.

Kauzy Pražského hradu a Kanceláře prezidenta republiky

  • Miloš Balák dostal za devět let svého působení v čele Lesní správy Lány od Hradu plat s odměnami v celkové výši 10,8 milionu korun hrubého. Nejvyšší odměnu – 410 tisíc korun – přitom dostal od svého nadřízeného, kancléře Vratislava Mynáře, loni. Tedy v roce, kdy soudy rozhodly, že se Balák ve dvou případech dopustil manipulace se zakázkami, a pokusil se tak připravit rozpočet Hradu o miliony.
  • Loni před koncem roku rozhodlo Ministerstvo vnitra o tom, že Kancelář prezidenta republiky musí zaplatit 60 tisíc korun za to, že zaměstnankyně Hradu na podzim 2021 narychlo zničily stovky tajných dokumentů. Včetně dvou v režimu „důvěrné“, které měly zůstat v archivu. Jedním ze skartovaných dokumentů měla být zpráva o vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.
  • Zakázky na Hradě v objemu milionů korun byly podepsány s firmami, které sponzorovaly Stranu práv občanů Zemanovci nebo přímo prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Například před loňskými Vánoci pronajal Hrad exkluzivní prostor za katedrálou svatého Víta, kde bylo pódium a stánky, firmě, jejíž zaměstnanci poslali Straně práv občanů Zemanovci minimálně 830 tisíc korun. Stejná společnost pak v minulosti mimo jiné dodala na Hrad také občerstvení pro setkání s prezidentem.

Reklama

Doporučované