Hlavní obsah

Evropští liberálové chtějí řešit Babišovu účast na konferenci konzervativců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Konference, označovaná kritiky za „propagandistické shromáždění Viktora Orbána“, se konala začátkem května. Babiš na ní mluvil například o diktátu Bruselu.

Článek

„Náš styl života je pod útokem Bruselu,“ prohlásil Andrej Babiš začátkem května v Budapešti na konferenci pořádané americkým konzervativním spolkem CPAC.

Do maďarské metropole přijel na pozvání tamního premiéra Viktora Orbána spolu s dalšími konzervativními politiky z Evropy i dalších zemí světa.

Ve svém projevu mluvil mimo jiné o tom, že je Brusel „odtržen od běžného života“ a „diktuje nám, jak máme žít, co máme jíst“. Green Deal pak označil za „zelenou sebevraždu“.

Tento týden se Babišovým vystoupením bude zřejmě zabývat kongres celoevropské politické strany ALDE, jejímž členem je hnutí ANO od roku 2014.

S odvoláním na českou europoslankyni Ditu Charanzovou (za ANO) to napsal server Euractiv. „Můžu vám potvrdit, že některé delegace se zajímají o účast pana Babiše na konzervativní konferenci v Budapešti a chtějí to probrat na kongresu ALDE ve Stockholmu,“ řekla.

Expremiér na konzervativní konferenci

Podobné výzvy se ozývaly ještě před samotnou konferencí. Seznam Zprávy už koncem dubna napsaly, že někteří zástupci ALDE chtějí vše řešit.

„Rozhodnutí pana Babiše zúčastnit se v podstatě propagandistického shromáždění Viktora Orbána je velmi znepokojivé a nevhodné,“ řekl tehdy redakci místopředseda ALDE Dániel Berg, jinak člen maďarského opozičního hnutí Momentum, s tím, že mezi liberály nemělo být místo pro despoty, populisty ani ty, kteří s nimi spolupracují.

Narážel na to, že akci spolupořádal maďarský premiér a kromě něj na ní vystoupili šéf rakouské radikálně pravicové strany Svobodných Herbert Kickl, syn bývalého brazilského prezidenta Eduardo Bolsonaro nebo někdejší slovinský premiér Janez Janša.

„Žádný člen naší politické rodiny by neměl sdílet pódium s tímto davem. Je to neslučitelné s členstvím ve straně ALDE, Renew Europe,“ napsala podle Euractivu na twitteru nizozemskou europoslankyni Sophii in ’t Veld.

Kam směřuje hnutí ANO

Hnutí ANO pokračuje v tažení za hlasy konzervativněji zaměřených voličů. Ukotvení mezi konzervativci a národovci potvrzuje v rozhovoru i místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Reklama

Doporučované