Hlavní obsah

Bývalý místopředseda ANO Vondrák půjde do voleb se STAN, chystá vlastní hnutí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivo Vondrák na snímku z letošního března.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí STAN oznámilo, že v Moravskoslezském kraji půjde příští rok do krajských voleb v koalici Starostové a osobnosti kraje. Lídrem bude někdejší hejtman ANO Ivo Vondrák.

Článek

„Moravskoslezský kraj před časem přišel o schopného hejtmana. Jen proto, že se vzepřel Andreji Babišovi a pojmenoval nebezpečí, které představuje,“ uvedlo hnutí na sociálních sítích.

„Chceme, aby se po volbách v příštím roce Ivo Vondrák vrátil do vedení kraje. Společně se Starosty.“

Čtyřiašedesátiletý vysokoškolský pedagog a poslanec se s hnutím ANO rozešel v únoru poté, co spolu s exprimátorem Ostravy Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořili v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi.

Hejtmanem byl Vondrák od roku 2016 do letošního června, od února 2022 do února 2023 pak byl i místopředsedou hnutí ANO.

Z vedení kraje odešel poté, co mu hrozilo odvolání. Následně v krajském zastupitelstvu založil čtyřčlenný klub Otevření a konstruktivní, jehož členy jsou také Kateřina Šebestová, Zdeněk Karásek a Ondřej Němeček. Všichni dříve byli v klubu hnutí ANO.

„Nehrát na populistickou notu“

„Nastává okamžik, kdy je třeba si uvědomit skutečné hodnoty a nehrát jen v podstatě na populistickou notu,“ řekl Vondrák na úterní tiskové konferenci, na níž spolupráci oznámili.

„Co vnímám jako zásadní, je, že STAN vznikl odspodu. Že to bylo hnutí, kde lidé pochopili, že se musí spojit, a byli nejblíže voličům. Hnutí ANO vznikalo z druhé strany – seshora. Myslím si, že to mělo ve své době jakýsi svůj účel, který si myslím, že lze logicky vysvětlit. Byla tam spousta osobností – profesor Zlatuška, pan Pilný, profesor Vyzula a celá řada dalších lidí. Nicméně se domnívám, že právě ten princip odshora dolů přestal fungovat,“ pokračoval.

„Jsem poměrně dlouho v kontaktu s panem (poslancem Janem) Lacinou, což je místopředseda hnutí v Parlamentu, a velmi si rozumíme,“ reagoval na otázku, kdo spolupráci navrhl.

Vstoupit do klubu STAN v Poslanecké sněmovně ale Vondrák neplánuje. „Je to koaliční spolupráce. V daný okamžik máme klub zastupitelů OK, ale plánujeme, že budeme tento klub měnit za samostatné politické hnutí. A domnívám se, že je docela zajímavé vytvořit platformu, kdy z jedné strany jsou tam (v koalici pro krajské volby) lidé, kteří připravovali celou strategii kraje včetně transformace, a využít i tu platformu Starostů pro to, aby se transformace dostala až na úroveň obcí a měst,“ řekl Seznam Zprávám.

Místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová se nechala slyšet, že „spojení se Starosty a nezávislými je zcela přirozené“. „My máme starosty, místostarosty, náměstky, radní, zastupitele v mnoha městech a obcích našeho kraje, známe tak potřeby občanů, jsme lidem nablízku, protože jsme s nimi v každodenním kontaktu,“ řekla.

„Co je pro mě osobně ale zásadní: Že se shodneme v hodnotových nadregionálních otázkách, jako je otázka lidských práv a svobod, otázka přístupu k Evropské unii, otázka členství v NATO, v otázce vzdělanosti, zapojení mladých lidí a dlouhodobé podpory těch dlouhodobě přehlížených tzv. strukturálně postižených regionů. Velmi se na tuto spolupráci těším, věřím, že společně dokážeme navázat na skvělou práci, kterou pro náš kraj pan profesor Ivo Vondrák vykonal.“

Hejtmanem Moravskoslezského kraje se po Vondrákově konci stal tehdejší náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch Jan Krkoška (ANO).

Lídrem hnutí pro krajské volby příští rok má podle informací Seznam Zpráv být bývalý policejní prezident a velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý. Jeho jméno měl členům ostravského ANO oznámit osobně Andrej Babiš. Předseda ANO na zaslaný dotaz nereagoval, později to v jiných médiích dementoval.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci, že Ivo Vondrák chce vybudovat vlastní hnutí.

Reklama

Doporučované