Hlavní obsah

Fiala ani Pavel nepovažují start Rusů a Bělorusů olympiádě v Paříži za vhodný

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala a zvolený prezident Petr Pavel (vpravo).

Reklama

aktualizováno •

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) respektuje autonomii sportovního prostředí, případný start ruských sportovců na olympiádě v Paříži ale nepovažuje za vhodný. Proti účasti je také zvolený prezident Petr Pavel.

Článek

Ministerstvo zahraničí úvahy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ohledně možné účasti sportovců z Ruska a Běloruska považuje za překvapivé.

Ministr Jan Lipavský (Piráti) chce o věci jednat s Národní sportovní agenturou a Českým olympijským výborem (ČOV). Schůzka by se měla uskutečnit koncem týdne.

Rusko s pomocí Běloruska před rokem napadlo Ukrajinu, na což většina sportovních organizací po doporučení MOV reagovala vyloučením reprezentantů obou zemí z mezinárodních soutěží.

Šéf MOV Thomas Bach ale v poslední době opakovaně uvedl, že výbor hledá cestu k jejich návratu jako neutrálních sportovců.

Minulý týden podpořil návrh, aby Rusové a Bělorusové mohli startovat v soutěžích organizovaných asijským olympijským výborem. To by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace, čímž by se reprezentantům obou zemí otevřela možnost startovat v roce 2024 pod pěti kruhy v Paříži. Sportovci by se museli vymezit proti válce a nesměli by mít dopingovou minulost.

Bojkot Češi nezvažují

Ukrajina a Lotyšsko už oznámily, že v případě účasti ruských a běloruských sportovců zváží bojkot olympijských her. ČOV bojkot podle vyjádření pro ČTK nezvažuje.

Současný prezident Miloš Zeman televizi Prima řekl, že k bojkotu olympiády z politických důvodů nevidí dostatečný důvod.

Fiala během návštěvy na Ministerstvu zahraničí uvedl, že respektuje autonomii sportovního prostředí a rozhodování, které budou dělat příslušné sportovní orgány. Osobně si ale účast ruských a běloruských sportovců v době, kdy Rusko vede válku na Ukrajině, nedovede představit.

V zemi umírají nevinní lidé včetně sportovců, řekl. „Za těchto podmínek mi nepřipadá účast ruských sportovců na olympijských hrách jako dobrý nápad,“ dodal premiér.

Proti účasti Rusů a Bělorusů je také Pavel. „Protože jsou součástí režimu, který se dnes chová barbarsky, překračuje všechna pravidla,“ poznamenal.

„Příslušníci ruské armády páchají válečné zločiny na Ukrajině a skutečně není možné být součástí procesu, kdy na jedné straně dáme možnost těmto sportovcům reprezentovat svou zemi a jejich zemím dáme možnost ten sport propagandisticky zneužít a na druhé straně budeme bojovat proti tomu, co jejich státy dělají,“ dodal zvolený prezident.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření současného prezidenta Zemana.

Reklama

Doporučované