Hlavní obsah

Ficův syn pracuje pro ČEZ. „Osvědčil se,“ zní z polostátního podniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico vyhrál slovenské parlamentní volby a znovu míří do funkce premiéra. V Česku patří k jeho spojencům exprezident Miloš Zeman. Ficův syn Michal pracuje pro ČEZ.

Reklama

Michal Fico nastoupil do polostátního podniku ČEZ tři měsíce poté, co na Slovensku po vraždě Jána Kuciaka padla vláda jeho otce Roberta Fica. Fico junior se od té doby vypracoval v české firmě do manažerské pozice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vítězství populisty Roberta Fica v nedávných slovenských volbách se na tuzemské politické scéně, zejména ve vládním táboru, nesetkalo zrovna s ovacemi.

V rovině politicko-obchodní však má Ficova rodina v Česku silnější zázemí, než by se mohlo na první pohled zdát. Ficův 29letý syn Michal pracuje pro českou energetickou jedničku, společnost ČEZ, v níž stát prostřednictvím Ministerstva financí drží 70% podíl. Nezastává bezvýznamnou pozici, je strategickým manažerem společnosti.

„Michal Fico u nás pracuje od roku 2018, tedy přes pět let. Původně jako specialista, nyní jako manažer útvaru strategie se zaměřením na retail,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle profesní sociální sítě LinkedIn nastoupil Fico mladší do ČEZ v červnu roku 2018. To bylo tři měsíce poté, co jeho otec neustál vyhrocenou situaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky a Ficova vláda padla. Jeho nástupcem se stal Peter Pellegrini, s nímž nyní Ficova strana Směr vyjednává o vzniku nové vlády.

V rámci ČEZ nemá Fico podřízené. Před příchodem do české firmy pracoval dle LinkedIn devět měsíců v poradenské společnosti EY, předtím sbíral několik měsíců zkušenosti na letní stáži v Londýně. V ČEZ se postupně vypracoval do manažerské pozice.

„Pan Fico nastoupil na ČEZ díky zkušenostem z mezinárodních poradenských společností a plně se v ČEZ osvědčil,“ popsal mluvčí společnosti Kříž.

ČEZ působí i na slovenském trhu, a to prostřednictvím společnosti ESCO Slovensko, která je společným podnikem ČEZ ESCO a Slovenského plynárenského priemyslu. Jejím úkolem je modernizovat energetiku na Slovensku.

Vyznamenání od Zemana

Expremiér a zřejmě brzy znovu předseda slovenské vlády (stalo by se tak již počtvrté) Robert Fico měl v Česku politické spojence zejména v minulém volebním období - a to jak na vládní, tak hradní úrovni.

Před nedávnými slovenskými volbami jej podpořili jak expremiér Andrej Babiš (ANO), tak bývalý prezident Miloš Zeman, který Ficovi v roce 2014 udělil Řád Bílého lva - a to za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky. Zeman v době svého působení na Hradě udržoval dobré vztahy i s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.

Na dotaz, zda měl nástup Fica juniora do ČEZ nějaké politické konotace, ČEZ uvedl, že angažmá ve společnosti získal na základě svých pracovních zkušeností.

Seznam Zprávy se na okolnosti jeho nástupu tázaly přímo i Michala Fica, ten však na e-mailové dotazy nereagoval.

Zájem slovenských médií vzbudil Michal Fico loni po zjištění deníku Sme, že si koupil v Bratislavě luxusní byt bez hypotéky. „Bývalý premiér a předseda strany Směr Robert Fico by měl vysvětlit, kde vzal jeho mladý syn peníze na to, aby si bez hypotéky koupil byt v tak luxusní čtvrti,“ apelovala loni v lednu šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Reklama

Doporučované