Hlavní obsah

„Zvedejte i neznámá čísla.“ Hradu se daří tajit, kdo obsadí klíčový post v justici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ústavní soudce Josef Baxa.

Reklama

Prezident Petr Pavel v pátek jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. Oficiálně jméno zatím neoznámil, podle informací Seznam Zpráv je stále největším favoritem ústavní soudce Josef Baxa.

Článek

Kdo bude v čele Ústavního soudu, nechce Pražský hrad zatím zveřejňovat. Petr Pavel si tuto informaci nechává pro sebe, jeho kancelář na dotazy odpovídá vyhýbavě. Není tak ani jisté, jestli je předseda definitivně vybrán, anebo se o něm ještě rozhoduje. Podle zdrojů Seznam Zpráv z oblasti justice dokonce ústavní soudci dostali zprávu, aby zvedali tento týden neznámá čísla, protože jim můžou zavolat z Hradu.

Největším favoritem je ale podle zdrojů Seznam Zpráv stále Josef Baxa, který se stal ústavním soudcem letos v červnu. Dřív byl dlouho předsedou Nejvyššího správního soudu. Na dotaz redakce uvedl, že zatím ani on sám nemá žádné oficiální informace, že by měl vystřídat končícího předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

„Opravdu nevím, jestli to je rozlousknuté. Já o tom žádné informace nemám, v tuto chvíli opravdu nevím. Nyní je nevhodné se k tomu vyjadřovat, ale opravdu nevím,“ řekl Baxa.

Ústavní soudce Josef Baxa (1959)

  • Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1984 se stal trestním soudcem okresního soudu, později pak Krajského soudu v Plzni. Na jaře roku 1990 byl jmenován ministryní spravedlnosti Dagmar Burešovou jeho místopředsedou.
  • V roce 1998 se stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti Otakara Motejla, byl jím až do roku 2002.
  • Měl zásadní roli při vybudování Nejvyššího správního soudu. Do jeho čela jej v roce 2003 jmenoval prezident Václav Havel. Funkci předsedy soudu vykonával do roku 2018 a do roku 2023 byl jeho soudcem.
  • Dne 5. 6. 2023 jej prezident republiky Petr Pavel jmenoval soudcem Ústavního soudu.

Poradce prezidenta pro Ústavu a právní otázky Jan Kysela jméno nového předsedy Ústavního soudu zná.

„Já to tuším, pokud se v posledních dnech nebo hodinách něco nezměnilo, co by mělo změnit informaci od pana prezidenta, tak to tuším. Pokud je to ta osoba, tak jsem spokojený, protože to je osoba, o které jsme mluvili v konzultačním panelu už při jednom z našich prvních setkání jako o vhodném kandidátovi. Dopadne-li to takto, tak jsem spokojený,“ říká ústavní expert Kysela.

Přesný důvod, proč Hrad zatím informace drží pod pokličkou, Kysela neví. „Jeden z racionálních důvodů může být, že se chce oznámit dvojice – tedy předseda a místopředseda Ústavního soudu – a je možné, že v tuto chvíli ještě není zřejmé, jestli bude místopředseda k dispozici.“

Současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský skončí ve funkci oficiálně 7. srpna. Nepřijme už žádnou ústavní funkci a nevstoupí do žádného pracovního poměru. Chce se věnovat rodině, plánuje také uspořádat osobní archiv. Letos 17. srpna oslaví 80. narozeniny.

Jméno svého nástupce Rychetský nezná. „Já to nevím,“ reagoval Rychetský stručně pro Seznam Zprávy.

Obnova Ústavního soudu

Odchod Rychetského je součástí generační obměny Ústavního soudu. Letos už přišli čtyři nováčci, nejprve poslední nominant exprezidenta Miloše Zemana Jan Svatoň, poté první soudci navržení Pavlem, a to Daniela Zemanová, Josef Baxa a Jan Wintr. Dále Pavel nominoval soudce Roberta Fremra, Veroniku Křesťanovou a profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou, kteří čekají na potvrzení Senátem.

Místopředsedou Ústavního soudu jmenoval Pavel soudce Vojtěcha Šimíčka, kterému ale mandát skončí už příští rok. Druhé místopředsednické křeslo je teď neobsazené.

O čem mluví Pavel Rychetský v Galerii osobností?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Rychetský a Jiří Kubík při natáčení rozhovoru ve studiu Seznam Zpráv.

O radosti z vítězství Petra Pavla: „Byla to situace, kdy jsem se neovládl. Se ženou jsme seděli u televize, sledovali to a pak přišla euforie. (…) Konečně se na Pražský hrad dostala osoba, která by mohla navázat na odkaz Václava Havla.“

O setrvání ve funkci kvůli Zemanovi: „Původně jsem si nehodlal zopakovat celý druhý desetiletý mandát. Ale má motivace byla taková, že je důležité, kdo přijde na mé místo. A o tom rozhoduje hlava státu. A pokud se týče v té době prezidenta republiky, nebyl jsem si jist, že by došlo k dobré volbě mého nástupce.“

O úvahách zakázat komunisty: „Skutečně jsme o tom uvažovali, ale pak jsme si řekli, že když zrušíme komunistickou stranu, oni si založí pod jiným názvem jinou. Takže by se nic nevyřešilo, jenom by se dokázali zamaskovat pod jiným jménem. Takhle na ně bylo vidět.“

O nekandidování na prezidenta: „Říkám to nerad, ale bylo to kvůli mojí manželce. Ona by byla nešťastná a ona mi to taky rovnou řekla. Dokonce s tak tvrdou výhrůžkou, že jsem musel ustoupit.“

Celý rozhovor s končícím předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským si můžete poslechnout v odkazu níže.

Reklama

Doporučované