Hlavní obsah

Hrad se chystá na předávání vyznamenání. Přijeli Rychetský, Halík a Čepelka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na Pražský hrad přijel bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Reklama

aktualizováno •

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na slavnostní předávání státních vyznamenání. Poprvé se této úlohy ujme ve své nové roli prezident Petr Pavel.

Článek

Prezident dnes od 20 hodin bude oceňovat více než 60 osobností ve Vladislavském sále. Nominací přitom bylo přes čtyři stovky.

Očekává se účast 700 hostů ve Vladislavském sále, dalších 2000 ve Španělském sále. Ne všichni ale letos na Pražský hrad přijdou. Pozvání odmítl exprezident Miloš Zeman kvůli jinému programu. Zemanův předchůdce Václav Klaus do Vladislavského sálu stejně jako v předchozích letech dorazí.

Přijeli Rychetský nebo Halík

Reportér Seznam Zpráv sleduje dění přímo v areálu Hradu.

Kolem 19.00 začali do sálu přicházet první hosté. Mezi nimi například i bývalý premiér Andrej Babiš. Na místa se ale už usazovali další hosté.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Andrej Babiš

Přípravy ale započaly mnohem dříve. Už kolem 16.00 se z Hradčanského náměstí stalo parkoviště pro hosty slavnostního večera. Přijela totiž řada známých osobností jako například bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychteský nebo teolog, pedagog a farář Tomáš Halík.

Podívejte se, kdo zatím přijel na Pražský hrad:

Už v 15 hodin se kvůli přípravám na slavnostní ceremoniál uzavřel vstup na Pražský hrad. Policisté rozmístili před vchody informační cedule v češtině i angličtině.

Rodina z Opavy přijela do Prahy hlavně kvůli návštěvě Pražského hradu. O předávání vyznamenání věděli, ale netušili, že se Hrad uzavře už pět hodin předem.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Areál Pražského hradu se v 15 hodin pro veřejnost uzavřel.

„Věděli jsme, že tady budou omezení, ale to úplně uzavřou od tří hodin, když se předává v osm? Přijeli jsme z Opavy,“ řekla paní Růžena a odchází pryč. Nebyla jediná, mnoho Čechů i turistů o omezení nevědělo, a policisté tak museli mnoha lidem znovu odpovídat na dotaz, co se to tu děje.

Seznam Zprávy už dříve popsaly, že někteří hosté dostali letos pozvánku pouze pro sebe a ne dvě osoby, jak bylo zvykem v minulosti. Jde třeba o hejtmany nebo vedení České národní banky. S partnery sice dorazit mohou, ale ti pak musejí počkat ve Španělském sále, kde bude po předání vyznamenání probíhat společenský večer. Do rozlehlého Španělského sálu je pozváno na 2000 lidí.

Kancelář prezidenta vysvětlila, že takový postup zvolila kvůli kapacitě Vladislavského sálu, kde se budou vyznamenání předávat.

„Počet hostů je určen kapacitou jak Vladislavského, tak Španělského sálu. Do Vladislavského sálu je s doprovodem zváno vedení obou komor parlamentu, předsedové výborů a klubů, dále pak předseda vlády, bývalí prezidenti a doprovody vyznamenaných. Do Španělského sálu je pozvánka platná i pro doprovod (1+1),“ informoval ve vyjádření pro Seznam Zprávy odbor komunikace prezidenta.

Mašínová, Schwarzenberg a Pithart

Seznam Zprávy už dříve informovaly, že letos dostane od Pavla vyznamenání také paní Zdena Mašínová mladší, dcera protinacistického odbojáře Josefa Mašína. Prezident měl na stole návrhy i na ocenění Ctirada a Josefa Mašínových. S jejich vyznamenáním má ale prezident problém.

Ocenění dostane také čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo expremiér Petr Pithart.

Pavel se u příležitosti 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky dnes zúčastnil pietního aktu u Národního památníku v Praze na Vítkově, později položením věnce na Hradčanském náměstí uctil památku zakladatele Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka.

Poté na Pražském hradě jmenoval do generálských hodností 16 mužů.

Článek jsem aktualizovali o informaci ohledně hostů, kteří přijeli na Pražský hrad.

Reklama

Doporučované