Hlavní obsah

ANO zkouší sesadit vládu. Jenže koalice mu vyfoukla jeviště

Záznam z jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hnutí ANO se mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby pokouší vyslovit nedůvěru vládě. S kandidaturou jeho šéfa Andreje Babiše to prý nesouvisí.

Článek

Opoziční hnutí ANO svolalo hlasování o nedůvěře vládě, jeho poslanci měli v plánu plamenné proslovy. Dlouhé hodiny po začátku se však – až na úvodní vystoupení Aleny Schillerové – prakticky nedostali k pultíku. Debatu ovládli vládní politici.

„Dnes uvidíme festival sebechvály vlády, která se bude snažit nepustit opozici ke slovu. Vláda má přezíravý a arogantní přístup k opozici a občanům této země,“ dodala Schillerová.

Koalice využila toho, že má přesilu lidí s přednostním právem. To náleží ministrům, šéfům stran nebo klubů. Opoziční hnutí ANO má jen čtyři členy s přednostním právem, kvůli absentujícímu Babišovi jsou navíc přítomni jen tři z nich.

Koalice také ze začátku nechala jednání řídit svými zástupci, kteří dosud neotevřeli rozpravu. Řadoví poslanci tak nemohli na ministry reagovat ani prostřednictvím krátkých faktických poznámek.

Krátce po 11. hodině večer byla schůze přerušena, samotné hlasování se očekává až ve středu. S největší pravděpodobností nebude opozice úspěšná, protože nemá potřebných 101 hlasů.

Oficiálním důvodem pro hlasování deset dní před druhým kolem prezidentských voleb je podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové fakt, že vládní koalice minulý týden odmítla na jednání dolní komory zařadit návrhy ANO.

Schillerová na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny vyjmenovala třináct bodů, ve kterých podle hnutí ANO vláda selhává.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Alena Schillerová ve Sněmovně

Je to kampaň?

Podle představitelů vládních stran je dnešní pokus o vyslovení nedůvěry vládě součástí prezidentské kampaně Andreje Babiše. „Od sečtení hlasů v prvním kole bylo jasné, že budeme svědky velmi nízké, nepravdivé kampaně. Obávám se, že dnešní schůze je její součástí. Nepřistoupíme na to, jsme připraveni trpělivě diskutovat,“ řekl premiér Petr Fiala.

Podle Schillerové to s tím ale vůbec nesouvisí. „Právě proto, aby mu nikdo nemohl podsouvat, že je to součást jeho kampaně, je Andrej Babiš z jednání řádně omluven,“ řekla. Babiš se podle ní účastní až samotného hlasování.

Babiše se na dnešní jednání Sněmovny dotazovali i novináři, kteří si na něj počkali u korunovačních klenotů, které dnes v rámci kampaně navštívil. Na dotaz redaktorky Seznam Zpráv, zda by nebylo čistší, kdyby Schillerová svolala tuto schůzi až po druhém kole voleb, uvedl, že neví.

„Ono to nemá žádnou souvislost se mnou, to jsou nějaké domněnky. Vláda je tam rok, za ten rok ani nevyhodnotili programové prohlášení vlády. V minulosti se svolávaly mimořádné schůze kvůli Čapímu hnízdu a vymyšlenému únosu mého syna a tyhle nesmysly. Já myslím, že je to schůze k věci a naši poslanci mají co říct. Je to důležité, aby občané slyšeli, co říká opozice, se kterou se vláda bohužel nebaví,“ utekl Babiš z otázky.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Transparenty, které do Sněmovny přinesli Mladí občanští demokraté.

Kromě poslanců hnutí ANO bude pro vyslovení nedůvěry hlasovat i SPD.

„Tahle neschopná vláda se rozhodla naši zemi zničit naprosto a definitivně. Vzala si do hlavy, že nás zatáhne do války za každou cenu a i bez souhlasu Parlamentu,“ prohlašoval předseda SPD na jednání.

Naposledy se opozice pokoušela vyslovit nedůvěru vládě loni na podzim, tři týdny před komunálními a senátními volbami.

Reklama

Doporučované