Hlavní obsah

Poslankyně píše Blažkovi kvůli znásilněné. „Laciné shánění hlasů,“ reagoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

aktualizováno •

Soud uložil za opakované znásilnění nezletilé dívky podmínku. Mimo jiné s odůvodněním, že na ní prožité násilí nezanechalo vážnější následky. Dívka se však několikrát pokusila o sebevraždu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) je znepokojená nízkým trestem v případě znásilněné nezletilé dívky. Obrátila se proto na ministra spravedlnosti Pavla Blažka, aby postup justice prověřil.

„Ráda bych požádala o více informací k případu a jejich zhodnocení i z vaší strany. Zejména by mě zajímalo odůvodnění pro takto mírný trest za poškozený mladý život,“ píše poslankyně ministrovi.

Kauza dospívající dívky, kterou přes dva roky opakovaně znásilňoval nevlastní otec, šokoval veřejnost i experty, kteří se zabývají sexualizovaným násilím. Původně násilník odešel od soudu s tříletým trestem vězení, odvolací soud v Brně ale trest zmírnil na podmínku.

Mimo jiné s odůvodněním, že podle posudku znalce nemělo opakované znásilňování na oběť „zásadní negativní dopad“.

Seznam Zprávy ovšem s dívkou hovořily – a ta popsala, že se dlouhodobě potýká s psychickými problémy. V současnosti je hospitalizovaná na psychiatrii po pokusu o sebevraždu.

„Je podle vás takový postup v pořádku?“ píše Blažkovi poslankyně, která se dlouhodobě zabývá pomocí obětem domácího a sexualizovaného násilí.

Žádá také o informaci, jaké postihy či opatření připadají v úvahu, aby se takový případ už neopakoval. „Pokud souhlasíte s tím, že tento spor opravdu nebyl rozhodnut adekvátně, zvážil byste podání stížnosti pro porušení zákona?“ ptá se Urbanová.

Seznam Zprávy oslovily i ministra Blažka s podobnými dotazy.

Jeho ministerstvo prozatím skrze sociální síť X uvedlo, že od počátku, kdy se o případu dozvědělo (11. 1. 2024), ex offo případ prověřuje. „Využíváme k tomu všech našich kompetencí, zejména v rámci dohledu nad soudy. Jakmile bude případ prošetřen, bude možné zvážit další postup ve věci,“ uvedl resort.

Na sociální síti X později reagoval také ministr Blažek. Uvedl, že je dobře, že politici nemohou do rozhodování soudní moci zasahovat. Justice podle něj má být připravena obhájit svá rozhodnutí ve veřejné debatě. „A my politici bychom debaty měli vést se znalostí věci bez laciného shánění voličských hlasů na emocionálních vlnách,“ uvedl Blažek.

Ministr dodal, že ve čtvrtek mluvil s předsedou brněnského krajského soudu. „Byl jsem ujištěn, že po doručení rozsudku soud ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí,“ uvedl Blažek.

Poté, co ministerstvo obdrží spis, bude se ministr zabývat otázkou, zda soud porušil zákon, případně podá stížnost. „Jinou kompetenci s ohledem na ústavní dělbu moci nemám,“ dodal Blažek.

„Je to nefér“

Mladá žena, která je momentálně v nemocnici, reportérovi popsala, že se několikrát pokusila o sebevraždu. Naposledy právě po rozsudku, který zmírnil jejímu otčímovi trest.

„Se sebepoškozováním jsem problémy měla už předtím, ale co se dělo v poslední době, všechno jen prohloubilo. Je to hrozně nefér. Mám zájem, aby se to nějak vyřešilo. Aby tohle nebyla konečná,“ řekla dívka.

Okresní soud muži za znásilnění a dětské porno původně vyměřil tříleté vězení a také odškodnění pro oběť ve výši 300 tisíc korun. Odvolací senát ale námitky násilníka vyslyšel a udělil mu podmíněný trest s pětiletým odkladem.

Muž nadále žije s matkou oběti, jejími dětmi a jedním společným potomkem. Je zadlužený a čelí několika exekucím. Odškodné nevlastní dceři neplatí.

U soudu se muž mimo jiné hájil tím, že musí živit rodinu, kterou případ údajně stmelil. Server Novinky.cz ovšem přinesl svědectví matky, v němž žena popisuje, že s mužem zůstává ve společné domácnosti jen proto, že jí okolnosti zatím nedovolovaly odejít.

Matka také potvrdila, že dívka má vážné dlouhodobé potíže a musela být hospitalizována. „Pokud se vůbec uzdraví, bude to trvat dlouho, zatím není žádný velký posun,“ řekla serveru.

Aktualizace: Doplnili jsme reakci Ministerstva spravedlnosti a ministra Blažka.

Reklama

Doporučované