Hlavní obsah

K obavě, že snížení valorizace penzí narazí v Senátu, má vláda stále důvod

Foto: senat.cz

Zasedání Senátu.

Reklama

Zda snížení valorizace důchodů projde Senátem, ještě není vůbec jisté. Mnoho senátorů, i z vládní koalice, se chce rozhodnout až po úterních výborech či středeční diskuzi na plénu.

Článek

Senát by o snížení letní valorizace důchodů, které v sobotu po několikadenním jednání schválili poslanci, měl rozhodovat už na své středeční schůzi. O zařazení bodu rozhodne v úterý odpoledne organizační výbor Senátu.

Před zasedáním pléna by měli senátoři projednat návrh i ve výborech a pak také večer na schůzích jednotlivých klubů. Většina oslovených členů horní komory si proto stěžuje na časový pres, během nějž se budou muset rozhodnout, zda zvednou ruku pro návrh, který si vládní koalice prosadila zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Byť strany vládní koalice mají většinu i v Senátu, není vůbec jisté, jestli návrh projde. Část oslovených senátorů z vládních stran totiž vyjadřuje různé pochybnosti týkající se především rychlosti přijetí návrhu či retroaktivity.

„Technicky bych mimořádné jednorázové snížení valorizace v této době podpořil, hlavní problém však vidím v legislativním procesu, který není standardní, a riskujeme tak ústavní dohru. K definitivnímu rozhodnutí ještě počkám na doporučení výborů,“ uvedl pro Seznam Zprávy první místopředseda nejsilnějšího klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.

Po poradě klubu a rozpravě na plénu se chce rozhodnout i předseda klubu STAN Jan Sobotka.

Senátor Canov: Je to protiústavní

Proti novele, která má snížit valorizaci důchodů, se už minulý týden postavil senátor Michael Canov. „Nemůžeme schvalovat protiústavní věci, a to ani v případě této vlády. Musím proti tomu vystoupit,“ uvedl. Více si přečtěte v článku Lucie Stuchlíkové.

Jak bude hlasovat, zvažuje třeba i lidovecký senátor Patrik Kunčar. Je to přitom KDU-ČSL, jejíž předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka tento návrh do Sněmovny přinesl.

„Byť plně rozumím vládním důvodům předložení, nelíbí se mi načasování na poslední chvíli,“ řekl Kunčar, podle nějž měla vláda problém s financováním důchodů řešit mnohem dříve. „Zejména s ohledem na to, že mzdy rostou mnohem pomalejším tempem než v posledním roce právě důchody,“ dodal.

Místopředsedkyně klubu SEN21 a Pirátů Adéla Šípová si prý zatím pročítá stanoviska relevantních stran. „Které nebyly vyslechnuty v rámci standardního legislativního procesu, který byl legislativní nouzí obejit,“ řekla. Dodala, že k návrhu novely je však velmi skeptická.

K hlasování proti se podle svých slov zatím přiklání i další místopředseda klubu ODS a TOP 09 Raduan Nwelati, byť dodává, že v tuto chvíli ještě rozhodnutý není.

„Čekám na některá stanoviska a informace, které zpracovává můj tým poradců. Ověřují, zda se opravdu nejedná o retroaktivitu, kterou tam zatím vidím já,“ uvedl. Spolu se svým týmem prý zároveň vyhodnocuje i skutečné dopady na rozpočet, ale i na medián příjmu důchodců. „A pak si vyslechnu i názory a argumenty kolegů senátorů,“ popsal.

Rychlost, s jakou vláda k návrhu přistoupila, se nelíbí ani Jiřímu Růžičkovi z TOP 09. „Snížit valorizaci považuji za nutné, nikoliv však projednávat to ve zrychleném řízení. To jsem považoval a považuji za chybu,“ uvedl. Jak bude hlasovat, ale neprozradil.

Někteří senátoři se zatím nechtějí vyjadřovat vůbec, jako třeba předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Považuji za správné nejdříve absolvovat debatu na klubu a tam zdůvodnit svůj názor,“ omluvil se.

Pokud projde novela Senátem a u prezidenta, letní valorizace bude menší

Po pěti dnech obstrukcí v Poslanecké sněmovně poslanci vládních stran schválili novelu vládního zákona, která sníží červnové mimořádné zvýšení důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste o 760 korun, místo předpokládaných 1770 korun.

„Zbývá 48 hodin, a tak je ještě čas na definitivní rozhodnutí,“ napsal redaktorce lidovec Lumír Kantor.

Mezi oslovenými členy horní komory, kteří chtějí pro novelu hlasovat, jsou třeba Tomáš Goláň a Miroslava Němcová, oba z ODS, či místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. „Návrh na snížení valorizace důchodů podpořím. Reálné mzdy ekonomicky aktivních obyvatel klesají a nechci, aby se zvyšovalo mezigenerační napětí. Jde také o zvyšující se zadlužení státu, jehož splácení by opět neúnosně zatížilo mladší generaci,“ napsala Seznam Zprávám Němcová.

„Legislativa vychází z dnešní ekonomické reality a je potřeba se jí postavit čelem. I proto, aby další generace nějaké důchody měly,“ zdůvodnil Czernin, proč bude hlasovat pro.

Senátoři proberou návrh v úterý dopoledne na ústavně-právním výboru a také na výboru pro sociální politiku. Na ten jsou přizváni i zástupci MPSV.

Reklama

Související témata:

Doporučované