Hlavní obsah

Klinika ruských politiků mu zničila zuby. Milion vysoudil, ale nedostal

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Denis Makurov má černé na bílém, že mu doktorka z Kazachstánu (která neměla povolení provádět v Česku zákroky), poničila zuby.

Reklama

Denis Makurov vyhrál spor s pražskou klinikou vlastněnou ruskými politiky za Putinovu stranu. Zuby mu tam poškodila lékařka, která neměla povolení ordinovat. Majitelé ale mezitím kliniku prodali a nechtějí platit odškodnění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Denise Makurova vůbec nenapadlo, že by zrovna tady mohl skoro přijít o zuby. A navíc také o iluze, že existuje spravedlnost.

A přesto, stalo se to na moderní pražské klinice sídlící na dobré adrese a vůbec ne levné.

Dvaatřicetiletý pacient si tam chtěl spravit těžkou vadu zubů. Jenže jak později vyšlo najevo, léčila ho doktorka původem z Kazachstánu, která ve skutečnosti neměla povolení ordinovat v Česku. A dopadlo to zuby téměř vypadlými z čelisti.

Denis Makurov se pak po vleklých právních tahanicích dobral až k pravomocnému rozsudku, že mu klinika musí zaplatit bezmála milionové odškodnění.

Peníze však dodnes neviděl.

Majitelé totiž kliniku mezitím prodali. A dnes říkají, že o špatné léčbě ani o zaměstnávání neaprobované lékařky nic nevěděli.

Kdo jsou ti dnes už bývalí vlastníci? Dva donedávna regionální politici z Ruska – zvolení za stranu Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina.

„Vyhrál jsem soud. Mám posudek, že léčba nebyla správná a že mi byla způsobena škoda. Ale nakonec jsem v tomhle sporu stejně nezvítězil. Vyhrála klinika, která mi zničila zuby,“ shrnuje Denis Makurov nad složkou plnou dokumentů, rozsudků, policejních usnesení a dalších důkazů, které Seznam Zprávy podrobně pročetly.

Léčba „falešnou“ doktorkou

Denis Makurov, sám také původem z Ruska, se léčil na pražské klinice Salius od roku 2016. Chodil na běžné zákroky, pak ale dostal nabídku, že se mu postarají o špatně narostlé zuby. Ortodontistka Oxana Sorokina slíbila, že mu dokáže odstranit těžkou vadu – nepravidelný skus. A že to spraví rovnátky, bez trhání zubů.

Po roce a půl léčby byl výsledek strašlivý: nic se nezlepšilo, naopak zuby držely v kosti jen díky rovnátkům. Pacient tedy přešel k jinému odborníkovi, který doporučil operaci, aby se zachránilo, co se ještě dá.

Po peripetiích s tím, že klinika odmítala poskytnout zdravotní dokumentaci, se Denis Makurov dobral rozhodnutí pražského magistrátu, k němuž podal na kliniku Salius stížnost. Výsledek, na kterém se podílela soudní znalkyně, zněl, že léčba byla špatně nastavená a že zodpovědná za to je doktorka Sorokina – která nadto neměla ortodontickou aprobaci a nebyla členkou České stomatologické komory.

„Stěžovateli nebyla poskytnuta adekvátní zdravotní péče ve zmíněném zdravotnickém zařízení,“ uzavřeli stížnost magistrátní úředníci.

Foto: Seznam Zprávy

Zničené zuby nakonec musela Denisovi Makurovovi zachránit až operace.

S dalším znaleckým posudkem v ruce, který vyčísloval bolestné a trvalé následky na 915 tisíc, podal Makurov na kliniku žalobu. Vyhrál bez boje. Za vlastníka, firmu Medical Salius Group, k soudu nikdo nepřišel.

A protože klinika odškodnění neuhradila, nastoupil loni v srpnu exekutor. Ovšem tehdy nastal zlom: exekutor zjistil, že na účtu firmy je přesně nula korun. Majitelé kliniky, Garik Kalendzhyan a jeho syn Karen Kalendzhyan, totiž začátkem července roku 2020 kliniku prodali novému majiteli.

Bylo to v době, kdy sice ještě neběžel soud, ale Denis Makurov už v té době vymáhal z kliniky přes svého advokáta zdravotnickou dokumentaci a chystal oficiální výzvu k náhradě škody. Takže klinika o doutnajícím problému věděla.

Zuby a továrna na nábytek

Na příběhu Denise Makurova se mimoděk také ukazuje, jaký typ byznysmenů z východu investoval vedle všeobecně známých oligarchů v Česku. A že jde o propojení ruského byznysu a ruské politiky, byť v případě bývalých majitelů kliniky Salius pouze na regionální úrovni.

Z pátrání Seznam Zpráv vyplynulo, že rodina Kalendzhyanových vlastní ve městě Bogorodsku u Nižního Novgorodu významnou továrnu na nábytek s několika sty zaměstnanci. Otec se synem se už před lety stali v Bogorodsku i poslanci místního regionálního zastupitelstva. A oba za putinovskou stranu Jednotné Rusko.

Otec Garik, který byl v pražské klinice dva roky jednatelem, bogorodské poslanecké radě dokonce předsedal. A to až do letošního června, kdy i se synem rezignovali, a to – jak píšeme podrobněji v následujícím infoboxu – v souvislosti s policejním vyšetřováním.

Pozemková kauza v Rusku

Ruští vyšetřovatelé podezřívají podle informací ruských médií – listu Kommersant a  Nižněnovgorodské pravdy – Garika Kalendzhyana z podvodu.

Podezření spočívá podle médií v tom, že firma podnikatelů Kalendzhyanových „Priokskoye“ koupila v Bogorodsku od místního úřadu v roce 2021 zemědělské pozemky za 10 procent skutečné ceny.

Syn Karen Kalendzhyan odmítá, že by byli s otcem kvůli pozemkovým transakcím trestně stíháni, byť to o nich doposud ani nikdo neuvedl (i Seznam Zprávy se dotazovaly pouze na dosavadní průběh vyšetřování). „Trestní stíhání, které máte nejspíše na mysli, bylo vedeno proti bývalému starostovi města, který dostal i trest, my jsme v tomto řízení byli pouze svědky,“ ubezpečuje mladší z Kalendzhyanů.

Bogorodský případ podle něho souvisí s jejich názory na současnou situaci v Rusku, což se prý nelíbí ruským provládním strukturám. „Důvodem našeho odchodu je neochota být spojováni s pro nás nepřijatelným politickým životem v Rusku,“ vymezuje se Kalendzhyan mladší proti kremelskému režimu. Za místo, kde nyní s rodinou fakticky žijí, označuje Českou republiku. V Rusku se přitom o aktivitách Kalendzhyanů v Česku dosud nepsalo.

Foto: Seznam Zprávy

Profily otce a syna Kalendzhyanových z doby, kdy ještě za stranu Jednotné Rusko působili jako poslanci v bogorodském regionálním zastupitelstvu. Letos v červnu byli majitelé tamní továrny na nábytek „Silva“ donuceni odstoupit.

Já nic, já investor

Oba ruští podnikatelé už 10 let střídavě pobývají i v Praze. Otec Garik zde vlastní luxusní vilu, hlídanou ze všech stran kamerami. V posledních týdnech ale Kalendzhyanovi podle personálu domu trávili čas v Arménii. Vedle ruského mají i arménské občanství.

Mladší Karen Kalendzhyan odpověděl na dotazy Seznam Zpráv písemně přes advokáta. Uvedl, že byl „pouze“ vlastníkem kliniky – investorem, který do neustále ztrátové firmy lil peníze, aby ji udržel v chodu. Lékařské záležitosti měly podle něj na starosti zubařky –jednatelky firmy. A ty že jsou za poškození Makurovových zubů zodpovědné.

„Upřímně mi ho je líto. Pokud je pravdou to, co se mu stalo, stejně jako já byl podveden a zapojen do podvodného schématu, které se mnou však nemá nic společného. On dostal špatnou službu, zatímco já jsem přišel o své peníze jako investor,“ uvedl v písemné odpovědi Karen Kalendzhyan.

V další reakci ale o poškozeném pacientovi Denisi Makurovovi mluvil už tvrději. „Je to kverulant, který chtěl využít situace a dostat od nás peníze,“ prohlásil Kalendzhyan mladší.

Foto: Instagram Garika Kelendzhyana

Takto ve stylové kšiltovce si otec Garik Kalendzhyan (vlevo) s kolegy připomněl 20. výročí strany Jednotné Rusko, za niž se synem donedávna působil v ruské regionální politice.

Karen Kalendzhyan dnes všechnu odpovědnost přičítá „falešné“ ortodontistce Sorokině. Podle něho nebyla nikdy zaměstnankyní pražské kliniky. A pokud poskytovala lékařské služby, tak načerno – bez jeho vědomí.

„Pokud tedy (Makurov) tvrdí, že jej léčila paní Sorokina, tak by si měl stěžovat u paní Sorokiny, a ne u mě, který nemá k paní Sorokině žádný vztah,“ uvedl Kalendzhyan.

S doktorkou Sorokinou se Seznam Zprávám nepodařilo spojit.

Druhou ženou zodpovědnou za problémy s pacientem Makurovem je podle někdejšího majitele kliniky bývalá jednatelka firmy a Makurovova ošetřující zubařka Olga Kosinova.

Ta to však odmítá. „Upřímně, bylo to hrozně nepříjemné období v mém životě. Když jsem pracovala v klinice Salius, veškeré záležitosti ohledně fungování kliniky, výběru personálu, finanční uzávěrky a tak dále řešil pan Kalendzhyan,“ uvedla zubařka Kosinova.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Pražská vila Kalendzhyanových napsaná na otce Garika. Koupil ji v roce 2013 za 41 milionů korun.

Denis Makurov přitom má schované účtenky za léčbu, stejně jako elektronickou komunikaci s klinikou, když se objednával na vyšetření. Za zákroky platil kartou na účet kliniky, v oficiálních zprávách mu pak klinika doporučuje právě lékařku bez aprobace Oxanu Sorokinu.

Což podle Makurova nabourává tvrzení, že doktorka Sorokina léčila na klinice podloudně a na vlastní pěst. „Chodil jsem do kliniky na léčbu, platil za ni klinice, objednávali jsme se k této lékařce přes kliniku – a pak se dozvím, že tam ta paní doktorka pracovala načerno? A vedení kliniky nevědělo, že mu tam působí neakreditovaná osoba?“ podivil se Makurov.

Karen Kalendzhyan však trvá na tom, že ani účtenky za léčbu nejsou důkazem, že neaprobovaná lékařka působila na klinice s jeho vědomím. „Sledoval jsem pouze příjem finančních prostředků, ale nemám informace o tom, za kterou konkrétní službu byly tyto platby provedeny,“ reagoval.

Policie: Trestný čin se nestal

Loni v dubnu vyhrál Denis Makurov už zmíněný soud o odškodnění. Podání žaloby komplikovalo to, že dlouho nemohl najít znalce, který vyčíslí jeho újmu.

Začátkem loňského srpna pak přišel Makurovův advokát na to, že rodina Kalendzhyanových část firmy poskytující lékařské služby už před dvěma lety prodala.

Proč to vyšlo najevo s takovým časovým odstupem? Tahle informace se objevila v obchodním rejstříku jen u nového majitele, nikoli u firmy Salius Medical Group vlastnící kliniku do té doby. Takže bylo těžké změnu vlastníka zjistit.

Denis Makurov proto podal žalobu k soudu na neplatnost převodu podílu. „Tím, že majitelé prodali kliniku, zasáhli do běžícího sporu. A tím mi znemožnili získat odškodnění,“ vysvětlil. Avšak prohrál, soud – zjednodušeně řečeno – dospěl k závěru, že nová klinika neodpovídá za Makurovův nárok.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z dokladů, že Denis Makurov platil za péči o zuby přímo klinice. Nikoli lékařce bez aprobace.

Nyní Denis Makurov připravuje odvolání, zároveň podal trestní oznámení, protože byl přesvědčený, že ho klinika jako věřitele okradla – tím, že se účelovým prodejem vyhnula rozsudku za poškození zdraví. Ale trestní oznámení dopadlo podobně jako žaloba na neplatnost převodu podílu: trestný čin se podle policie nestal.

„Nebylo prokázáno, že převedení části obchodního závodu… bylo učiněno s úmyslem zmařit uspokojení svého věřitele,“ napsali policisté letos v červenci do usnesení, jímž případ odložili a které Seznam Zprávy prostudovaly.

Bývalý majitel kliniky Kalendzhyan u výslechu popsal svoje angažmá stejně jako ve vyjádření pro Seznam Zprávy: byl prý jen investorem, provoz měla na starosti jednatelka. A důvodem prodeje firmy nebyla hrozící výplata odškodnění, ale fakt, že společnost měla pětimilionový dluh a on už provoz nechtěl dotovat.

Policistům také donesl doklady o špatné finanční kondici firmy a e-mail, z něhož mělo vyplývat, že kliniku chtěl prodat už v roce 2018. A tedy nikoliv až v roce 2020 v reakci na hrozící odškodnění.

Nový majitel kliniky Dmytro Shevchuk pro Seznam Zprávy řekl, že při loňské koupi firmy o sporu s Makurovem nevěděl. „Bohužel i moje právnička mi řekla, že jsme nemohli nic zjistit. Ani pan majitel mi o tom sporu nic neřekl. Teď už asi chápu proč,“ naznačil Shevchuk.

Pražská dentální klinika stále používá jméno Salius, na webu má dál uvedené i logo původní Kalendzhyanovy firmy: Salius Medical Group. I proto má Denis Makurov pochybnosti, zda se převod neodehrál jen na oko. „Klinika funguje pořád stejně, dokonce používá na webu i původní název. Proto si myslím, že ta změna majitele byla jen účelová – aby se vyhnuli placení,“ řekl Makurov.

Nový vlastník Dmytro Shevchuk to vysvětluje tím, že značka Salius byla zavedená, a proto ji nechtěl měnit. „Má reputaci a lidi ji znají,“ řekl.

Mimochodem druhou část firmy Salius Medical Group prodal podnikatel Kalendzhyan v listopadu 2020 (tedy pár měsíců poté, co se zbavil zdravotnické části společnosti) nové majitelce . Firma byla sice v té době už prázdná, bez majetku, ale jak řekl Kalendzhyan policistům, protože byla plátcem DPH, což mělo pro některé zájemce význam, kupec se rychle našel.

Nová majitelka do policejního protokolu fakticky přiznala, že byla jen „bílým koněm“: nabídku, aby na sebe napsala firmu, prý dostala od kolegyně z práce. Převod, jak řekla vyšetřovatelům, zařídil nějaký muž-cizinec, který ji ujistil, že se o nic nebude muset starat.

„Zda má společnost zaměstnance a jakou ekonomickou činnost vykonává, neví a žádné písemnosti od této společnosti nemá,“ zaznamenali kriminalisté její výpověď.

Reklama

Související témata:
Denis Makurov
Salius Medical Group
Garik Kalendzhyan
Karen Kalendzhyan

Doporučované