Hlavní obsah

Koláž dehonestovala poslankyně. „Nejde o bodyshaming,“ tvrdí poradce STAN

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Alena Schillerová, místopředsedkyně hnutí ANO.

Reklama

Poradce hnutí STAN vyvěsil na síť X srovnávací fotografie dvou poslankyň hnutí ANO – Aleny Schillerové a Kláry Dostálové. Byť v nich využívá narážek na vzhled obou političek, o bodyshaming se podle něj nejedná.

Článek

„A tak je to u hnutí ANO se vším. Na nereprezentativní realitu použije zkrášlující filtry. Ať už se jedná o fotky, nebo o to, co veřejně vypouští z úst svých zástupců,“ napsal na sociální síti PR specialista poslaneckého klubu Starostů Vojtěch Zelenka.

„Jsou to jen obyčejná bezcenná verbální pozlátka, šmuky, cetky… Nic víc,“ stojí v příspěvku, který Zelenka ze svého profilu posléze smazal.

Ještě předtím na něj ale stihla zareagovat poslankyně hnutí ANO Taťána Malá. „Toto, co udělal člen PR týmu STAN, je mimořádně hloupý bodyshaming (forma ponižování, kritiky nebo urážení jednotlivce kvůli jeho tělesnému vzhledu, pozn. red.) podle všech pravidel. To, že ženy i muži chtějí vypadat dobře, je přirozené a jen hulvát se jim proto směje,“ zastala se svých politických kolegyň.

Autor příspěvku se nicméně hájí tím, že mu šlo o to, poukázat na neautentické vystupování celého hnutí ANO v souvislosti, která bude vizuálně patrná.

„Příspěvek, který jsem uveřejnil, neměl být vůbec o bodyshamingu, ale čistě o autenticitě politiků – toho, co říkají, jaké názory zastávají, jaký si tvoří mediální obraz směrem k občanům. Právě autentičnost považuji za jednu z klíčových věcí, které by měl politik mít. Pokud ji ve svých mediálních výstupech, ať už to jsou fotografie, stanoviska, postoje, postrádá, není důvěryhodný,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

„Pokud si někdo můj příspěvek jako bodyshaming vyložil, tak je mi to samozřejmě líto a rád každého přesvědčím o opaku. Příspěvek jsem vzhledem k tomu, jak si ho někteří lidé nejednoznačně vyložili, raději smazal. Forma převážila nad podstatou obsahu sdělení,“ doplnil Zelenka.

Vypovídá to hlavně o nich, reaguje Dostálová

Seznam Zprávy požádaly o reakci i obě opoziční političky. Ty se shodují na tom, že obsah příspěvku vypovídá zejména o jeho autorovi.

„To mi za komentář nestojí, koukala jsem, že ten pán je členem komunikačního týmu STAN, tak to hlavně vypovídá o nich. Ale kdo nás s Alenkou chce vidět naživo, má kdykoliv možnost přijít na naše debaty s občany,“ napsala Klára Dostálová (ANO).

Podobně reaguje i místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Ať to hodnotí jiní, já toho člověka neznám. Ale pokud takoví lidé vytváří komunikaci hnutí STAN, pak se přestávám lecčemu divit. Všechno do sebe najednou zapadá,“ uvedla.

Samo hnutí STAN se nicméně proti jednání svého člena vymezilo.

„Komunikaci, která se jakkoliv dotýká vzhledu, ale i jiných aspektů, jako jsou národnost, gender, věk, vyznání nebo barva pleti, jasně odmítáme. Je v rozporu s tím, jaké hodnoty naše hnutí prosazuje. Přestože ho kolega použil na soukromém profilu, za jeho chybu se omlouváme,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí STAN Sára Beránková.

Příspěvek následně vyvolal reakce i mezi dalšími političkami.

„Jsem ráda, že jsem u Starostů, a ne v ANO. Tam bych totiž nemohla napsat to, co teď napíšu: Tenhle styl komunikace mi není vlastní. Kdo z ANO se distancoval od urážlivých výroků Aleny Schillerové na adresu Markéty Pekarové Adamové? To mi totiž vadilo úplně stejně,“ napsala pod příspěvek poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Svůj názor k podobně kritickým narážkám na vzhled vyjádřila i Danuše Nerudová, která za hnutí STAN kandiduje do Evropského parlamentu. Připouští, že i přesto, že politicky se s Alenou Schillerovou a Klárou Dostálovou neshodne, urážky na jejich vzhled jí vadí.

Neopomněla ale zmínit i vlastní zkušenost s bodyshamingem. „Sama jsem si od příznivců pana Babiše a i jeho spolupracovníků vyslechla nejen o svých zubech své. Pojďme raději diskutovat o tom, že hnutí ANO této zemi nic nenabízí a budoucnost pod jeho vedením by nebyla růžová ani s tím nejlepším filtrem z TikToku,“ píše Nerudová.

Reklama

Doporučované