Hlavní obsah

Komentář: Pavel rozhodl špatně. A udělal to nejlépe, jak mohl

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

První velkou politickou zkoušku Petr Pavel zvládl.

Reklama

Promyšlenými kroky a slovy se Pavel vymezil proti prezidentství svého předchůdce mnohem účinněji a sympatičtěji než během triumfální inaugurace.

Článek

Prezident Petr Pavel poslal svým podpisem do Sbírky zákonů novelu zákona, která snižuje červnovou mimořádnou valorizaci penzí. Dá se říci, že mezi dvěma špatnými variantami, z nichž mohl vybírat, zvolil tu o něco méně špatnou, za daných okolností tedy – optimisticky viděno – nejlepší možnou.

Špatné je jeho rozhodnutí ze známých důvodů. Vláda změnu valorizací zflikovala a prosadila narychlo, aby nemusela říkat nepříjemné věci před prezidentskou volbou. Cenou za to bylo celkem zjevné zneužití stavu legislativní nouze a možná také nepřípustná retroaktivita zákona.

Takže novela sice nakonec vyjde ve sbírce, ale vláda se bude dlouhé měsíce třást strachy, co s touto normou provede Ústavní soud. Jestli tak jako v jiných případech usoudí, že ohýbání legislativního procesu „nedosáhlo intenzity protiústavnosti“, anebo – jak už se také stalo – posoudí zneužití stavu legislativní nouze jako dost závažný prohřešek na to, aby zákon prostě neplatil. Plus budou soudci posuzovat, nakolik legitimní byla očekávání penzistů plynoucí z platného zákona a nakolik je vláda svým krokem retroaktivně pošlapala. Tohle bude napínavé a vládě hrozí velká ostuda.

To samozřejmě pro Petra Pavla obklopeného výbornými ekonomy i právníky nejsou žádné novinky. Byl si dobře vědom, že tento krajně sporný vládní postup svým podpisem zkrátka stvrzuje. Proto je řeč o špatném rozhodnutí.

Ale – druhá varianta, tedy prezidentské veto, které by znamenalo faktickou likvidaci celého návrhu, by byla horší. Byla by stejně pochopitelná, možná i intuitivně pochopitelnější, ale přesto horší. Jednak by dále přiblížila kolaps celého důchodového systému, jednak by rozpoutala další vlnu naprosto neplodného, emotivního a zbytečného „sněmovního pekla“ a zásadně by zkomplikovala další debatu o potřebných změnách penzí.

Skutečným politickým majstrštykem, a vlastně nejdůležitější věcí na celém kroku, bylo ovšem zdůvodnění, jímž Pavel své rozhodnutí doprovodil. Na něm nechal prezident zjevně podobně velký kus práce jako na samotném rozhodování, a bylo to znát.

Velmi důležitá byla vůbec samotná pečlivá komunikace celé věci. Prezident se kvůli ní postupně sešel se zástupci vlády i opozice (s těmi dokonce dvakrát). Otevřeně mluvil o svém váhání a přesně řekl, proč se nakonec přiklonil k rozhodnutí, které přijal. Jasně promluvil i o ústavních pochybnostech, ale obratně dodal, že prezident, ač může mít pochybnosti, nemá být konečným arbitrem ústavnosti a veto není nástrojem pro autoritativní prosazování prezidentského právního názoru.

Jeho poznámka, že nepodá-li ústavní stížnost opozice, podá ji sám, vůbec nic nestála (opozice stížnost nepochybně podá), a přesto byla velmi efektní. Stejně jako – a to bylo snad vůbec nejzajímavější – jeho vyjádřená obava, že pokud by využil svou lhůtu a vetoval zákon tak, aby nebylo možné jej včas přehlasovat, šlo by o „zneužití situace“. „Hned při první příležitosti bych si přisvojil víc pravomocí, než mi náleží,“ řekl Pavel.

Taková míra politické soudnosti a uměřenosti si zaslouží ocenění. Pavel precizně vyhodnotil roli prezidenta, jemuž je po tom, co vláda dělá s důchody, v zásadě houby. Kdyby docházelo k flagrantnímu pošlapávání ústavnosti a útoku na skupinu obyvatel, byl by prezidentský zásah namístě. Nic takového se ale v případě valorizací neděje. Je to nepříjemné, vláda to tlačí na hranici vkusu i práva, ale jde o jednorázový politický krok, s nímž se po obou parlamentních komorách nepochybně vypořádají ctihodní muži a žena v talárech v Brně. Pavel správně usoudil, že velká prezidentská gesta bude lepší si schovat do větších politických bojů. A ony přijdou.

Všemi zmíněnými promyšlenými kroky se Pavel vymezil proti prezidentství svého předchůdce mnohem účinněji, elegantněji a sympatičtěji než během triumfální inaugurace. Jeho způsob komunikace podpisu i související myšlenkové pochody byly velmi příjemně „nezemanovské“. Ve své první skutečné a nesnadné politické zkoušce obstála čerstvá hlava českého státu se ctí.

Reklama

Doporučované