Hlavní obsah

Šetřit zkrácením rodičovské? Pro je NERV i Stanjura, proti Piráti a lidovci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rodiče v Česku zpozorněli poté, co ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) začal mluvit o tom, že by se mohla zkrátit doba rodičovské. Piráti a lidovci jsou ale proti a naopak navrhují její zvýšení, stejně jako opozice.

Článek

„Máme nejdelší rodičovskou v Evropě, a to ne o týden nebo o dva, to je určitě věc k debatě. Ale současně k tomu musíme dělat ostatní opatření. Musí být například nabídka zařízení pro malé děti,“ prohlásil šéf státní kasy a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Seznam Zprávy proto oslovily koaliční i opoziční poslance s dotazem, co si o případných změnách v délce rodičovské myslí.

Proti krácení doby jsou zásadně Piráti. Jejich poslankyně a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová uvedla, že současná krize výrazně dopadá právě na rodiče s malými dětmi, navíc podle ní chybí místa ve školkách a dětských skupinách.

„Naopak chceme navýšení rodičovského příspěvku o inflaci a za správnou považujeme jeho automatickou valorizaci - tak se ostatně zvyšují třeba důchody nebo platy politiků, dopřejme to konečně i rodinám,“ navrhuje poslankyně.

Upozorňuje zároveň na to, že pokud by se zkracovala délka rodičovské, museli by rodiče vyřešit hlídání dětí. „Dlouhodobě se zasazujeme o lepší dostupnost zkrácených úvazků, předškolní péče, ať už jde o dětské skupiny nebo tzv. tagesmutter, kvalitní sousedské hlídání. Bez toho se rodiče totiž mohou vrátit dříve na pracovní trh jen obtížně,“ dodává.

Elektronické vyřizování žádosti o rodičovský příspěvek

Ministerstvo práce a sociálních věcí pokračuje v elektronizaci. Po příspěvku na bydlení lze požádat on-line i o rodičovskou. Ale jen pokud nemáte složitější požadavky. V takovém případě se úřadu nevyhnete.

S návrhem na zkrácení doby pobírání rodičovského příspěvku přišla Národní ekonomická rada vlády (NERV). Změna by podle ní vedla ke snížení státních výdajů.

Jak ale uvedlo Ministerstvo financí, nyní jde především o politickou debatu, konkrétní návrh není na stole.

„O materiálu NERV vláda každopádně povede odbornou i politickou debatu, na jejímž závěru se bude snažit najít co nejširší shodu na výsledném legislativním návrhu konsolidačních opatření, která by měla vláda předložit v prvním pololetí roku 2023,“ líčí aktuální situaci Filip Běhal z tiskového odboru resortu. „V tuto chvíli by tedy bylo předčasné vyjadřovat se k podrobnostem o konkrétní podobě úprav rodičovského příspěvku.“

To potvrzuje i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podle něj jde o návrhy Národní ekonomické rady vlády, které ale musí být politicky průchodné. A debata se teprve rozjíždí.

„Určitě se v průběhu příštího roku připraví nějaký balík daňových, výdajových a dalších opatření, která by měla směřovat k hlubší konsolidaci veřejných rozpočtů, které - se stupňujícími výdaji i na válku na Ukrajině - pro letošek ani příští rok příliš dobré nejsou. Nebudu komentovat jednotlivá opatření, musí to projít koaliční radou,“ přibližuje.

„Třetí nejlepší porodnost“

Proti zkracování doby rodičovské je kromě Pirátů zásadně také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), protože jde o přímou podporu rodin. „Díky tomu, že máme rodičovskou takto dlouhou, máme i třetí nejlepší porodnost v Evropě. To je významný benefit, který nám v budoucnu může velmi pomoci třeba z pohledu důchodového systému,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy.

Stejně jako Richterová by naopak rodičovskou zvýšil. „Zde vidím prostor pro úpravu a v průběhu příštího roku bych se chtěl vrátit k otázce zvýšení rodičovského příspěvku. Už zítra předkládáme na vládu návrh na navýšení přídavku na dítě, což je pravidelná podpora pro rodiče s nižšími příjmy, a jde tak o adresnou podporu zranitelných domácností, např. samoživitelek a samoživitelů,“ naznačuje.

Poslanec a člen výboru pro sociální politiku Michael Rataj (STAN) je pro to, aby se doba rodičovské zkrátila možná i na méně než tři roky. Stávající finanční podporu by ale ponechal.

Rozdíly mezi mateřskou, otcovskou a rodičovskou

V Česku existuje několik příspěvků spojených s narozením dítěte. Rozdíly mezi takzvanou mateřskou a rodičovským příspěvkem ukazuje tabulka níže.

O rodičovský příspěvek může požádat rodič pečující „osobně, celodenně a řádně o dítě, které je nejmladší v rodině“. Tento rodič může zároveň i pracovat, pokud dítě mladší dvou let navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu do 92 hodin v rámci jednoho měsíce.

Další možnou dávkou je takzvaná otcovská (otcovská poporodní péče), která je stejně jako mateřská podmíněna nemocenským pojištěním. Čerpat ji může otec během prvních 6 týdnů po narození dítěte, maximálně však po dobu 14 dní (nepřerušovaně). K prodloužení doby, po kterou je možné čerpat otcovskou, došlo od začátku roku 2022. Její výše se vypočítává stejně jako výše mateřské.

Opozice se zkracováním doby rodičovské rovněž nesouhlasí.

„Můžeme se bavit o tom, zda jsou čtyři roky dost, nebo ne. Musíme také říct, zda máme dostatečné kapacity v mateřských školách nebo dětských skupinách. Už v tuto chvíli je rodičák tak gumový, že si každý určí svou strategii. Může si vybrat být na rodičovské rok, dva, nebo až čtyři,“ uvádí stínový ministr práce a sociálních věcí hnutí ANO Aleš Juchelka.

„Zkrácení délky tzv. rodičovské dovolené by přineslo rodinám s nejmenšími dětmi vážné problémy, například s umisťováním dětí do školek a dětských skupin, kde je už nyní nedostatek míst. Nemáme ani vybudovaný systém podporovaných pracovních míst na částečně úvazky pro matky nejmenších dětí,“ upozorňuje pak poslankyně hnutí SPD Lucie Šafránková.

S přispěním Lucie Stuchlíkové.

Reklama

Doporučované